Νέα πνοή για τον πληθυσμό του γύπα στην Κύπρο: Έφτασαν… ενισχύσεις από την Ισπανία

FILE PHTO: Γύπας χαίρεται την ελευθερία του στα Λασιθιώτικα βουνά. Απελευθέρωση αποθεραπευμένων άγριων πουλιών στο Οροπέδιο Λασιθίου από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ΑΠΕ/ΑΠΕ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ




Η Κύπρος απελευθέρωσε γύπες στη φύση την Τετάρτη, στην τελευταία προσπάθεια ενίσχυσης ενός άλλοτε ακμάζοντος πληθυσμού που τώρα κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το μεγαλύτερο αρπακτικό πτηνό του νησιού έχει δει τον πληθυσμό του να μειώνεται δραματικά στο μικρότερο της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, είτε λόγω δηλητηρίασης είτε από έλλειψη τροφής.

Νωρίτερα φέτος, ο πληθυσμός υπέστη τεράστια απώλεια από δηλητηρίαση, μειώνοντας τους αριθμούς σε μόλις 8, λένε οι οικολόγοι.

Έρχονται όμως οκτώ γύπες από την Ισπανία, όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός γύπων της Ευρώπης, που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη στα βουνά βόρεια της παραλιακής πόλης της Λεμεσού. Αποτελούν μια ομάδα 15 ατόμων που έφεραν στο νησί πέρυσι, με επτά να κυκλοφόρησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άλλοι 15 αναμένονται από την Ισπανία τον Νοέμβριο. Την περασμένη δεκαετία, η Κύπρος είχε φέρει και γύπες από την Κρήτη.

«Μας έμειναν μόνο οκτώ πουλιά λόγω των δηλητηριωδών δολωμάτων που τοποθετούνται στην ύπαιθρο κυρίως για να σκοτώνουν αλεπούδες και σκύλους», είπε η Μέλπω Αποστολίδου, συντονίστρια του έργου στο BirdLife Cyprus, μία από τις εταίρους στο μέρος «Life with Vultures» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. έργο.

Τα πουλιά με ονόματα όπως “Pablo” και “Zenonas” έχουν εξοπλιστεί με δορυφορικούς ιχνηλάτες για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Οι Γύπες παίζουν ζωτικό ρόλο ως το “προσωπικό “καθαρισμού της φύσης, καθώς τρέφονται με νεκρά ζώα και έτσι μειώνουν  την εξάπλωση ασθενειών. Αλλά η χρήση απαγορευμένων δολωμάτων αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Κασίνης, ανώτερος αξιωματικός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας της Κύπρου, είπε ότι οι αρχές λειτουργούσαν αρκετούς σταθμούς σίτισης και είχαν δημιουργήσει μονάδες σκύλων εκπαιδευμένες για την ανίχνευση δηλητηριωδών δολωμάτων. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε.

Οι οικολόγοι λένε ότι μόνο όταν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η χρήση του δηλητηρίου, το πουλί μπορεί να αρχίσει να ευδοκιμεί ξανά. «Ακόμα κι αν συνεχίσουμε να φέρνουμε γύπες από αλλού, απλώς καθυστερούμε την εξαφάνισή τους αν δεν κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τη συχνότητα των περιστατικών δηλητηρίασης», είπε η Αποστολίδου.

Με πληροφορίες από Reuters

Καταπέλτης η DW για τις αισθητικές επεμβάσεις στην Τουρκία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον ιατρικό τουρισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: