Μητσοτάκης: Παράγων έντασης η Τουρκία, υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Παπαμήτσος




Η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε αιχμή στις απόψεις που αντάλλαξαν για μια σειρά διεθνών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας

Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Γαλλίδα υπΕΞ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Συνάντηση Ν. Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας

Στην ατζέντα βρέθηκαν βεβαίως, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Συνεχίζει την κατήφορο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε σήμερα νέες απειλές κατά της Ελλάδας, από το Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια.

«Η υπομονή μας έχει τα όριά της… εάν (η Ελλάδα) συνεχίσει με τις παράνομες απειλές εναντίον μας, εκμεταλλευόμενη τις βάσεις της στα νησιά», δήλωσε ο Ερντογάν και τόνισε: «Όταν η υπομονή μας εξαντληθεί, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο». «Το “κλείδωμα” των αεροσκαφών μας από τα (ελληνικά) ραντάρ δεν αποτελεί καλό οιωνό», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη φράση «μπορεί να πάμε εκεί μια νύχτα ξαφνικά»..

Χθες Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να διατυπώσω την ακόλουθη υπενθύμιση για την Ελλάδα, η οποία τελευταία έχει κλιμακώσει τις παρενοχλήσεις και την αγένειά της προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς, καθώς δεν είναι ισότιμη σε πολιτικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Ερντογάν είχε επίσης εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδας, με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή: «Ελλάδα, δες την Ιστορία, κοίτα πίσω στον χρόνο… Αν το παρακάνεις, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο ένα πράγμα να πούμε στην Ελλάδα: Θυμήσου τη Σμύρνη!», είχε πει σε ομιλία του στη Σαμψούντα.

Το θρασύδειλο μονόπρακτο δεν έχει τέλος: «Θα έρθει το τέλος της υπομονής» απειλεί ο εκτροχιασμένος Σουλτάνος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: