Mείωση προσλήψεων το δ΄ τρίμηνο καταγράφει έρευνα: Καλύτερες προοπτικές στους τομείς εστίασης, ψυχαγωγίας, ξενοδοχείων

FILE PHOTO Βιομηχανική μονάδα pixabay.com




Επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω της διεθνούς συγκυρίας, εμφανίζονται οι Ελληνες εργοδότες για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όσον αφορά τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τριμηνιαίας έρευνα της ManpowerGroup. Ετσι, ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο -3%, με πιο ισχυρό τον τομέα «Εστίαση – Ψυχαγωγία – Ξενοδοχεία», όπου οι προοπτικές απασχόλησης φθάνουν στο +12%, σημειώνοντας ωστόσο μείωση κατά 4% συγκριτικά με το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, η μόνη περιφέρεια που δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο ήταν της Βόρειας Ελλάδας, η οποία καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%.

Αναλυτικά, o ρυθμός προοπτικών προσλήψεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει χαμηλός, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά 3%. Επιπλέον, το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 33% προβλέπει μείωση και το 40% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

Οι Ελληνες εργοδότες αναμένουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων σε 8 από τους 11 κλάδους το δ΄ τρίμηνο του 2022, ενώ δύο κλάδοι προβλέπουν αύξηση και ένας κλάδος δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης στον τομέα «Εστίαση – Ψυχαγωγία – Ξενοδοχεία».

Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η «Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία», με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο +12, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το αντίστοιχο περυσινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος «Εστίασης, Ψυχαγωγίας και Ξενοδοχείων» κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως ως προς την τριμηνιαία άνοδό του, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο τριμηνιαίας αύξησης κατά 8%. Στον αντίποδα, ο κλάδος των Κατασκευών αυτό το τρίμηνο συνιστά τον πιο «αδύναμο κρίκο», καθώς καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη ΝΕΟ (-21), παραμένοντας ωστόσο σταθερός έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια στην Ελλάδα είναι η ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, με ΝΕΟ -1, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στην περιοχή μειώθηκαν κατά 1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μόνη περιφέρεια που όχι μόνο δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά τουναντίον καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%, ήταν αυτή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις, με πάνω από 250 εργαζομένους, είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν αύξηση της απασχόλησης με NEO +13 και αύξηση κατά 9% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Με 28,1% «έτρεξε» ο εισαγόμενος πληθωρισμός, λόγω ανατιμήσεων, τον Ιούλιο – Αύξηση 142% σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: