Παγκόσμια οργή για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και ακόμη 57 διαδηλωτών στο Ιράν: Επεισόδια σε Λονδίνο και Παρίσι [videos]

French riot police stops demonstrators to approach the Iranian embassy, the final point of the demonstration, during a protest against Iran, in Paris, France, 25 September 2022. Under the call of several human rights organizations such as ‘Licra’ or France Fraternite, hundreds of people demonstrated on the November 11 square in Paris to protest against repression in Iran after the death of the Kurdish women Mahsa Amini by the moral police. EPA/TERESA SUAREZ




Την ώρα που η Τεχεράνη μετρά ήδη 57 νεκρούς από τις διαδηλώσεις για την δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατεβαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αδικοχαμένη γυναίκα και την κλιμάκωση της βίας στο Ιράν.

Χθες, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο, όπου και συγκρούστηκαν με σώματα ασφαλείας.

Το εξαγριωμένο πλήθος φώναζε “Θάνατος στην ισλαμική δημοκρατία του Ιράν” και κρατούσε την πρώην εθνική σημαία του Ιράν, πριν από το 1979.

Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ, οι αστυνομικοί κατάφεραν να προστατεύσουν το κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, ωστόσο, έγιναν αποδέκτες της οργής των διαδηλωτών που τους επιτέθηκαν με μπουκάλια και ρόπαλα, από τα οποία προκλήθηκαν τραυματισμοί.

«Σεβόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά και πάντα συνεργαζόμαστε με τους διοργανωτές για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό, αλλά δεν θα ανεχθούμε απρόκλητες επιθέσεις στους αξιωματικούς μας όπως είδαμε σήμερα ή διαμαρτυρίες που αφήνει άλλες κοινότητες να αισθάνονται ανασφαλείς.

Έχουμε αστυνομικούς στο νοσοκομείο απόψε γιατί δέχθηκαν επίθεση κατά την διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στην διαδήλωση. Έχουμε ήδη κάνει αρκετές συλλήψεις, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν συνελήφθησαν και διέπραξαν σοβαρά αδικήματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής Karen Findlay, τονίζοντας ότι οι έρευνες των αρχών είναι σε εξέλιξη για την ταυτοποίηση των δραστών και την απονομή δικαιοσύνης.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν και στο Παρίσι, όταν οι πρώτοι έριξαν δακρυγόνα στο συγκεντρωμένο πλήθος προκειμένου να το αποτρέψουν από το να φτάσει έξω από την ιρανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία”, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσαν σκληρή γλώσσα για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο σε όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Αυστραλία.

Την ίδια ώρα, παγκόσμια οργή προκάλεσε ο θάνατος της 20χρονης Χαντίς Νατζαφί, μιας νεαρής Ιρανής που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έγινε viral σε ένα βίντεο καθώς ετοιμαζόταν να συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το θάνατο της Μαχσά Αμινί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Sun, η νεαρή γυναίκα δέχθηκε σφαίρες από τις ιρανικές αρχές στο στήθος, το πρόσωπο και το λαιμό της.

Από την πλευρά του το ιρανικό κράτος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δέιξει καμιά απολύτως επιείκια απέναντι στους διαδηλωτές που καθημερινά κατακλύζουν τους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε από  τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού».

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Για μηδενική ανοχή στους διαδηλωτές προειδοποιεί το Ιράν: Συνεχίζεται το χάος στους δρόμους της χώρας με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 57

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: