Με το ουράνιο τόξο στο περιβραχιόνιο οι οκτώ Ευρωπαίοι αρχηγοί στο Μουντιάλ του Κατάρ: Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ

FILE PHOTO: Μπάλα με το έμβλημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ 2022 EPA, STR




Οι αρχηγοί των οκτώ ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, θα φορέσουν ένα περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, προκειμένου να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

Σε μια εποχή που οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της κορυφαίας διοργάνωσης, πληθαίνουν, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε μια συμβολικά σημαντική πρωτοβουλία, που τείνει να καταδείξει ότι οι παίκτες, παραμένουν ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα.

Οπως αποκαλύφθηκε από την FA, ως μέρος μιας εκστρατείας κατά των διακρίσεων με τίτλο «OneLove», οι αρχηγοί των οκτώ ευρωπαϊκών ομάδων προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο (σ.σ. Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ουαλία και Ελβετία) θα φορούν περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο στους επόμενους αγώνες του Nations League, αλλά και κατά την διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ, μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

«Για εμένα είναι τιμή να υπερασπίζομαι ορισμένες αξίες. Είναι ένα κοινό μήνυμα. Είναι καλό να έχουμε αυτήν την ενότητα», σχολίασε ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, Ραφαέλ Βαράν (σ.σ. ο οποίος θα φορέσει το περιβραχιόνιο, απουσία του Ούγκο Γιορίς).

Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέϊν, επεσήμανε: «Ως αρχηγοί, αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο, αλλά καταπολεμούμε όλες τις μορφές διακρίσεων μαζί».

Ωστόσο, αυτή η ενέργεια που είναι αναμφίβολα μία ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, ιδίως επειδή το περιβραχιόνιο που θα φορέσουν οι αρχηγοί, έχει χρώματα που διαφέρουν ελαφρώς από τη σημαία LGBT. Και κατά συνέπεια, προκύπτει το ερώτημα, σχετικά με την ακριβή φύση των διακρίσεων που καταγγέλλει.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι εμπνευστές αυτής της κινητοποίησης, αφού ο Βαράν αναφέρθηκε σε «πρωτοβουλία διαφορετικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών», ενώ στο δελτίο Τύπου της FA, διευκρινίζεται ότι η εκστρατεία «OneLove» προέρχεται από την Ολλανδία και η γερμανική ομοσπονδία, ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια ομάδα εργασίας της UEFA που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη «θεμάτων που σχετίζονται με τα εργασιακά δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».

«Φωνές» για μποϊκοτάζ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκκλήσεις ποδοσφαιρανθρώπων απ΄ όλον τον κόσμο, προκειμένου να υπάρξει μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2022, που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου).

Επικαλούμενοι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφική πολιτική προς το περιβάλλον, οι εκπρόσωποι της «στρογγυλής θεάς», καλούν σε μποϊκοτάζ της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Ισχυρότερη απ΄ όλες, είναι η φωνή του Ερίκ Καντονά, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο και μιλώντας στην «Daily Mail», δεν δίστασε για ακόμη μία φορά, να εκφράσει δημοσίως την γνώμη του:

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο δεν είναι πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι χώρα του ποδοσφαίρου.

»Δεν είμαι ενάντιος, στην ιδέα φιλοξενίας ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια χώρα, όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και προώθησης του ποδοσφαίρου, όπως στη Νότια Αφρική ή στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1990.

»Αλλά στο Κατάρ, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια δυναμική. Δεν υπάρχει τίποτε. Είναι μόνο θέμα χρημάτων κατά την γνώμη μου.

Ολα είναι για τα χρήματα. Και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν στους εργαζόμενους που έφτιαξαν τα γήπεδα, είναι φρικτός. Και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Και όμως θα γιορτάσετε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο»…

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο Φίλιπ Λαμ (Kicker, αρχές Αυγούστου 2022), ο αρχηγός της εθνικής Γερμανίας, που το 2014 κατέκτησε το Μουντιάλ:

«Ως φίλαθλος, δεν θέλω πολύ να πάω εκεί. Προτιμώ να παρακολουθώ το τουρνουά από το σπίτι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάθεση των τουρνουά.

»Όταν μια χώρα αναλαμβάνει την διοργάνωση, ενώ σε αυτό το σημείο τα πάει ιδιαίτερα άσχημα, αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια επιλέχθηκε. Ανθρώπινα δικαιώματα, βιωσιμότητα, το μέγεθος της χώρας. Και προφανώς, όλα αυτά δεν έπαιξαν ρόλο».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο βασιλιάς του Instagram: Κάθε ποστάρισμα δημιουργεί πλούτο 3,5 εκατ. δολαρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: