Με προκλητικότατους τίτλους υποδέχθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ την άρση του εμπάργκο: “Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά, σκάβουν το λάκκο μας”, λένε…

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken meets with Greek Foreign Minister Nikos Dendias at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 17, 2022. State Department photo by Freddie Everett




Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αμερικανικό βήμα που θα κάνει την Κύπρο τεταμένη» δημοσιεύεται ευρείας έκτασης ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Hürriyet.

Αναφέρει ότι ‘η απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 προς τους ‘Ελληνοκύπριους’, την οποία το ‘Ελληνοκυπριακό Λόμπι προώθησε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό πριν από δύο χρόνια υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, κάλυπτε οπλικά συστήματα που δεν είναι πυροβόλα, όπως ραντάρ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ήρε όλους τους περιορισμούς της απόφασης, την οποία επανεξετάζει κάθε χρόνο, και έδωσε το πράσινο φως για την πώληση επιθετικών πυροβόλων όπλων.

Παρόλο που οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν την άρση της απαγόρευσης ως «μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή», η ‘Ε/Κ διοίκηση’, -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν έκρυψε ότι οι προσπάθειες εξοπλισμών στρέφονται κατά της Τουρκίας. \

Η απόφαση για την άρση του εμπάργκο προϋποθέτει ότι οι ‘Ε/Κ’ θα κλείσουν τα λιμάνια τους στα ρωσικά πλοία και θα επιβάλουν περιορισμούς στα ρωσικά κεφάλαια. Αναμένεται να επανεξετάζεται κάθε χρόνο. […] Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της απόφασης του Σεπτεμβρίου του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων στην ‘Ε/Κ Διοίκηση’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Δένδιας, αναφερόμενος στη συμβολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Robert Menendez, ένθερμου φίλου των ‘E/K’, ο οποίος δεν κρύβει την εχθρότητά του προς την Τουρκία. […]

Η ‘Έ/Κ διοίκηση’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- διαπραγματευόταν με το Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο για το λεγόμενο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome», αλλά το εμπάργκο που επιβλήθηκε στους Ε/Κ βάσει των συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ αποτελούσε επίσης εμπόδιο στην πώληση του πυραυλικού συστήματος.

Με την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ, τα εμπόδια για την αγορά του συστήματος αεράμυνας από το Ισραήλ από τους Ε/Κ έχουν αρθεί. Η ‘Ε/Κ διοίκηση’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- στοχεύει να χρησιμοποιήσει το ίδιο αμυντικό σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών πυραύλων, εναντίον των UAV και UCAV της Τουρκίας’.

Πρωτοσέλιδο σχετικό ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Milliyet τιτλοφορείται «Επικίνδυνο βήμα των ΗΠΑ» και ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας μεσαίας κυκλοφορίας Yeni Akit τιτλοφορείται «Οι Εληνοκύπριοι θα είναι το νέο πιόνι των ΗΠΑ».

Στο κεντρικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της με τίτλο «Ο λεγόμενος σύμμαχος ΗΠΑ σκάβει το λάκκο μας – Υποστήριξη των ΗΠΑ στην κατοχή και την τρομοκρατία» η αντιπολιτευόμενη προσκείμενη στο κόμμα IYI εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Yeni Çağ αναφέρει, μ.ά., ότι:

“Όι ΗΠΑ, οι οποίες από τη μια εκπαιδεύουν την τρομοκρατική οργάνωση στα σύνορά μας με τη Συρία, από την άλλη μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη όπλων και στηρίζουν την Αθήνα στα κατεχόμενα νησιά [sic], αποφάσισαν τώρα να άρουν τους περιορισμούς στο εμπόριο αμυντικού υλικού για την “E/K Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αναγνωρίζεται απ’ όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνει ότι:

“Ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν εκπαίδευση σε όπλα στο PKK/YPG, μια τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας, παρέχουν επίσης άρματα μάχης, αεροπλάνα, βαρέα όπλα και πυραύλους που μπορούν να μας στοχεύσουν στην Ελλάδα, όπου έχουν δημιουργήσει πολλές βάσεις”.

Με τίτλο «Άνοιξαν το δρόμο για τις μεταβιβάσεις όπλων» ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας μεσαίας κυκλοφορίας Türkiye, θεωρούμενης πλησίον κρατικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι “ο συνταγματάρχης ε.α. Coşkun Başbuğ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας”, δήλωσε τα εξής:

“Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να περικυκλώσουν, να εγκλωβίσουν και να αναγκάσουν την Τουρκία να περιέλθει σε δυσκολίες. Αφού δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την Τουρκία, ήραν το εμπάργκο όπλων στην ‘Ε/Κ Διοίκηση Νοτίας Κύπρου’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης που υπογράφηκαν το 1959. Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η δήλωση αναφέρεται στην ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ αντί της ‘Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γράφει:

“Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εκθέτουν στη φωτιά όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους. Σε έναν πιθανό πόλεμο, το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί. Ο Başbuğ επεσήμανε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση ανακοινώθηκε την ημέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) πήγε στη Νέα Υόρκη».

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι ‘ο καθηγητής Dr. Bilal Sambur, από το Πανεπιστήμιο Yıldırım Beyazit, δήλωσε:

«Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Η ίδρυση μιας βάσης κάπου από τις ΗΠΑ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εναντίον της Τουρκίας. Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι πέρα από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν εντάσεις. Θέλουν η Τουρκία να σταθεί στο πλευρό τους. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θέλει να χτυπήσει τζακποτ. Αναμένει μια απάντηση στις επιθέσεις και τις παρενοχλήσεις [σσ. ‘της’]. Θέλει οι S-400 να κλειδώσουν τα F-16 και η Τουρκία να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ»’.

Με τίτλο «Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά» ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας μεσαίας κυκλοφορίας Cumhuriyet αναφέρει, μεταξύ των άλλων:

“‘Ο Ümit Pamir, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, δήλωσε ότι η θέση των ΗΠΑ θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από το γενικότερο πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέροντας ότι η Ρωσία είναι μια δύναμη στη Μεσόγειο με τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της στη Συρία, ο Pamir μίλησε για την κατάσταση που διέπει την απόφαση και επισήμανε τις «πολιτικές ανάσχεσης» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο στη διαδικασία αποκατάστασης των στρατηγικών ισορροπιών στον κόσμο.

Μιλώντας για το μήνυμα που μεταφέρει η απόφαση για την Τουρκία, ο Pamir είπε:

«Στο πλαίσιο της πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσιγκτον λέει στην Άγκυρα: ‘Η Ελλάδα και η ‘Ε/Κ διοίκηση’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- υφίστανται’». […]

Ο Ümit Yalım, πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και συνταξιούχος Συνταγματάρχης του Επιτελείου, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα κατά των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ‘Ε/Κ Διοίκησης’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- και της Ελλάδας. Ο Yalim υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ανοίξει ναυτική βάση στο νησί και ότι μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει επίσης να σταθμεύουν για αποτροπή στο στρατιωτικό (παράνομο) αεροδρόμιο Λευκονοίκου, το οποίο διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Yalım υπενθύμισε τον εξοπλισμό του νησιού και δήλωσε ότι η Ελλάδα άνοιξε το 1998 ελληνική αεροπορική βάση στην περιοχή της Πάφου και ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στη βάση.

Ο Yalım υπενθύμισε ότι σήμερα υπάρχουν 20 χιλιάδες στρατιώτες στο νησί και επεσήμανε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στο νησί με τις συμφωνίες που έκαναν με την ‘Ε/Κ Διοίκηση Νοτίας Κύπρου’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Yalım είπε επίσης ότι με την απόφαση αυτή, οι ΗΠΑ κατευθύνουν το νησί της Κύπρου προς «μια φόρμουλα ενός κράτους».’

Το μήνυμα έρχεται από την Ιερουσαλήμ: Ο Ερντογάν απειλεί την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίζει και τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: