Κρυμμένος επί 2 χρόνια στο Ισραήλ Μεξικανός αρχιμαφιόζος, δολοφόνος φοιτητών: Ποιοι και γιατί τον προστατεύουν [videos]

FILE PHOTO : Ο Vidulfo Rosales (L), δικηγόρος των γονέων των 43 αγνοουμένων Μεξικανών μαθητών, που εθεάθησαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Iguala, στην Πολιτεία Guerrerro, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση με αξιωματούχους της Γενικής Εισαγγελίας του Μεξικού στο Μεξικό Πόλη, EPA/ALEX CRUZ




Ο πρώην αρχηγός εγκληματικής υπηρεσίας του Μεξικού Tomas Zeron de Lucio, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στους θανάτους 43 Μεξικανών φοιτητών το 2014, κρύβεται στο Ισραήλ για περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με αναφορές από Calcalist, The New York Times και διάφορα μέσα ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής. .

Οι αναφορές υπονοούν ότι το Ισραήλ σέρνει τα πόδια του είτε λόγω αρνητικών διπλωματικών σχέσεων, είτε λόγω της έλλειψης συνθηκών έκδοσης μεταξύ των χωρών, είτε λόγω ειδικής συμφωνίας που έχει ο de Lucio με το ισραηλινό κατεστημένο κυβερνοάμυνας.

NSO και Μεξικό 

Μέρος της βάσης για αυτόν τον ισχυρισμό σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Ομίλου NSO στο Μεξικό, όπου η εταιρεία εγκληματικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο κατηγορείται ότι πούλησε την τεχνολογία της για παραβίαση κινητών τηλεφώνων στην κυβέρνηση και σε άλλους για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών και άλλων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και αν το Ισραήλ σέρνει τα πόδια του, είναι σαφές ότι τα νομικά ζητήματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι φαίνονται.

Πρώτον, η απόλυτη αθωότητα ή ενοχή στο τέλος μιας δίκης είναι μόνο ένα κομμάτι της διαδικασίας έκδοσης.

Πολυπλοκότητα της διαδικασίας έκδοσης

Για να πείσουμε μια ξένη χώρα να εκδώσει έναν από τους πολίτες της, υπάρχουν ορισμένα βασικά επίπεδα αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να παρασχεθούν στη χώρα που θα εκδώσει, στην προκειμένη περίπτωση, το Ισραήλ.

Επίσης, υπάρχουν προκαταρκτικές διαδικασίες στην έκδοση που πολλές φορές προηγούνται πλήρους, οριστικού και επίσημου αιτήματος έκδοσης.

Προσωπικές σχέσεις και πιθανώς ατομικές οικονομικές εκτιμήσεις, καθώς μερικές φορές τα άτομα που διαφεύγουν είναι έτοιμα να πληρώσουν σημαντικά ποσά για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές λιμάνι.

Η Jerusalem Post έμαθε ότι οι ισραηλινές αρχές εργάζονται για αποδεικτικές πτυχές της υπόθεσης έκδοσης εδώ και χρόνια, αλλά ότι η διαδικασία ήταν δυναμική, με πολλαπλές ανατροπές.

Η υπόθεση άλλαξε ουσιαστικά το 2020 και το 2021, νωρίτερα φέτος, και πάλι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν συνελήφθησαν αρκετοί Μεξικανοί εισαγγελείς.

Πρακτικά, μπορεί να είναι δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης όταν ορισμένοι από τους δικηγόρους της κατηγορίας από την άλλη πλευρά έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται υπό έρευνα.

Επίσης, με δεκάδες νέες συλλήψεις εκείνων των οποίων η αφήγηση θα μπορούσε να επικαλύπτεται με τον de Lucio, το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να ζητήσει πρόσθετα νέα στοιχεία.

Δεν έχει υποβληθεί αίτημα έκδοσης 

Η Post έμαθε επίσης ότι το επίσημο και οριστικό αίτημα έκδοσης δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

Με άλλα λόγια, από την οπτική γωνία του Ισραήλ –παρά όλες τις προηγούμενες αναφορές– η μπάλα είναι στο γήπεδο του Μεξικού.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο de Lucio δεν θα εκδοθεί τελικά. Απλώς δίνει μια διαφορετική ματιά στο γιατί η διαδικασία έκδοσης μπορεί να αργήσει τόσο πολύ. Κάνει επίσης πιθανό ότι η έκδοσή του δεν είναι επικείμενη.

Διπλωματικός αξιωματούχος είπε ότι το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του ζητήματος της έκδοσης και των ευρύτερων μεξικανο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε την έκδοση για να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το Μεξικό ώστε να είναι λιγότερο επικριτικό απέναντί ​​του στα Ηνωμένα Έθνη, όπως υπονοείται από πολλές αναφορές.

Γιατί τότε αναφέρεται ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που φαίνεται να υπονοεί ότι υπάρχει σύνδεση, ή τουλάχιστον ότι η Ιερουσαλήμ μπορεί σκόπιμα να επιβραδύνει τη διαδικασία επειδή δεν χρωστάει χάρη στο Μεξικό;

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν ότι τα αποσπάσματα στα μέσα ενημέρωσης κατασκευάστηκαν αναγκαστικά, όσο πιθανότατα είχαν αφαιρεθεί από το πλαίσιο για να παρουσιάσουν το Ισραήλ με ένα μη κολακευτικό φως.

Ίσως ένας Ισραηλινός αξιωματούχος να έχει απαριθμήσει διάφορους λόγους για τους οποίους η Ιερουσαλήμ δεν έχει εκδώσει ακόμη τον ντε Λούσιο, και κάποια από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να έχουν επιλέξει τον ένα λόγο που θα ακούγεται το χειρότερο.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να είναι απίθανο το Ισραήλ να αναστείλει ολόκληρη την έκδοση για να αποκτήσει μόχλευση στο Μεξικό είναι ότι το Μεξικό δεν είναι μια κυρίαρχη δύναμη που έχει πολλά να δώσει στο Ισραήλ, ακόμα κι αν προτιμώνται πιο θετικές σχέσεις.

Ακόμη και αυτό δεν απαντά γιατί ο ντε Λούσιο είναι εδώ, και αν μπορεί να τον βοηθούν κάποιοι αξιωματούχοι της κυβερνοάμυνας, όπως ο πρώην υπουργός Ya’acov Litzman παρενέβη στη διαδικασία έκδοσης της Malka Leifer.

Το άρθρο Calcalist προσδιόριζε συγκεκριμένα ότι ο de Lucio ζούσε στο Τελ Αβίβ στο φανταχτερό σπίτι του David Avital, μετόχου μιας θυγατρικής της Rayzone, η οποία, όπως και η NSO Group, έχει δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και άλλες δραστηριότητες στο Μεξικό.

Η Post μίλησε με πολλούς αξιωματούχους κυβερνοάμυνας, ένας από τους οποίους είπε ότι ήταν απίθανο η Avital να βοηθούσε ή να φιλοξενούσε τον de Lucio για επιχειρηματικά ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό δεν θα είχε νόημα τώρα που ο de Lucio έχασε τη θέση και την επιρροή του.

Πληρώνει ο de Lucio; Προσωπικές σχέσεις 

Αντίθετα, εάν η Avital βοηθά τον de Lucio, θα ήταν πιο πιθανό να συνδεθεί με ατομικές προσωπικές σχέσεις και ενδεχομένως με ατομικούς οικονομικούς λόγους, καθώς μερικές φορές τα άτομα που φεύγουν είναι έτοιμα να πληρώσουν σημαντικά ποσά για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές λιμάνι.

Ένας άλλος αξιωματούχος της κυβερνοάμυνας επεσήμανε ότι το Μεξικό είναι μια πολύ περίπλοκη χώρα, όπου ένας ήρωας τη μια μέρα είναι εγκληματίας αλυσοδεμένος την άλλη. Είπε ότι είναι πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσονται ισχυρές προσωπικές σχέσεις μεταξύ ατόμων που εκπροσωπούν διαφορετικές κυβερνήσεις για συμφωνίες στην αμυντική βιομηχανία, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν ισχυρές ακόμη και μετά την αποχώρηση ενός ή περισσότερων αξιωματούχων.

Τέλος, το Ισραήλ είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται για πτυχές σταθεροποίησης του Μεξικού και να δουν τους διεφθαρμένους αξιωματούχους εκεί να διώκονται (λόγω των κοινών συνόρων και των κοινών αγώνων κατά των ναρκωτικών). Αλλά το Ισραήλ βρίσκεται γεωγραφικά και εννοιολογικά σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν από το Μεξικό, ή ακόμα και τον Καναδά, όπου ο de Lucio διέφυγε πριν έρθει στο Ισραήλ.

Με άλλα λόγια, ο de Lucio πιθανώς υπολόγισε σωστά ότι η διαδικασία του Μεξικού να ζητήσει την έκδοσή του θα ήταν πιο μακροχρόνια και πιο δύσκολο να επιταχυνθεί στο Ισραήλ, σε αντίθεση με το να βρισκόταν κάπου στην Αμερική, πιο κοντά στο Μεξικό.

Φυσικά, σε κάποιο σημείο, όλες οι εξηγήσεις δεν θα είναι επαρκείς εάν το Ισραήλ δεν δώσει ουσιαστική απάντηση σε αυτό το τελευταίο αμφιλεγόμενο ζήτημα έκδοσης.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post
Ελλάδα Αθήνα 

Διαδηλώσεις, νεκροί, συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κουρδιστάν του Ιράν: Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: