Κηρύχθηκε επισήμως εθνικό πένθος για την Ελισάβετ: Πλήθη συρρέουν στο Μπάκιγχαμ * Απόψε ο Λόγος του Βασιλιά από τον Κάρολο [videos, live εικόνες]

FILE PHOTO: Το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο. EPA, TOLGA AKMEN




Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επίσημα σήμερα Παρασκευή την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τους ναούς για να αφήσουν λουλούδια και προσωπικά αντικείμενα – φόρο τιμής στη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου που άφησε χθες το απόγευμα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται όλες οι προβλεπόμενες προετοιμασίες για το δημόσιο πένθος, τη διαδοχή και την κηδεία, με τον Κάρολο – τον νέο βασιλιά – να απευθύνει σήμερα στις 20:00 [ώρα Ελλάδας] την πρώτη του ομιλία προς τους υπηκόους του βασιλείου.

  • Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δημοσιεύοντας τις “κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους” η κυβέρνηση παρέχει στους πολίτες πληροφόρηση για το τί πρόκειται να συμβεί και να δώσει οδηγίες για το πώς μια εξήγηση για το τι συμβαίνει και συμβουλές για το πώς μπορεί να επιθυμούν να τηρούν δημόσιο πένθος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική η ακύρωση ή αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσθέτοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια μεμονωμένων οργανισμών.

«Μετά τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι επιθυμία της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά να τηρηθεί περίοδος βασιλικού πένθους από τώρα έως επτά ημέρες μετά την κηδεία της βασίλισσας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η ημερομηνία της κηδείας θα επιβεβαιωθεί σε εύθετο χρόνο, αλλά αναμένεται να γίνει 10 ημέρες μετά τον θάνατό της.

Η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου πιθανότατα θα παραμείνει για πέντε ημέρες

Οι βασιλικές κατοικίες, συμπεριλαμβανομένου του Royal Mews στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, θα κλείσουν μέχρι και την ολοκλήρωση της κηδείας της βασίλισσας.

Δεν θα υπάρχουν φυσικά βιβλία συλλυπητηρίων στις βασιλικές κατοικίες.

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων είναι διαθέσιμο στη βασιλική ιστοσελίδα.

Τί αναμένεται να συμβεί σήμερα:

* Ο βασιλιάς και η βασίλισσα σύζυγός του Καμίλα θα επιστρέψουν στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ, με τον νέο μονάρχη να έχει την πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

* Η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. όπως είχε προγραμματιστεί, με τις δύο σώματα να συγκαλούνται το μεσημέρι.

* Βουλευτές και μέλη της βουλής των Λόρδων θα προσκληθούν να αποτίσουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα στη σύνοδο, υπό την ηγεσία της Τρους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00.

* Η Τρας και ανώτεροι υπουργοί θα παραστούν επίσης σε δημόσια τελετή μνήμης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο κεντρικό Λονδίνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

* Στη συνέχεια, η κυβέρνηση πρόκειται να επιβεβαιώσει τη διάρκεια του εθνικού πένθους, το οποίο είναι πιθανό να είναι περίπου 12 ημέρες, από τώρα μέχρι την επομένη της κηδείας της βασίλισσας.

* Θα ανακοινωθεί επίσης ότι η ημέρα της κηδείας θα είναι αργία με τη μορφή Εθνικού Πένθους.

* Ο βασιλιάς Κάρολος είναι πιθανό να συναντήσει τον κόμη Στρατάρχη – τον Δούκα του Νόρφολκ – που είναι υπεύθυνος για την κηδεία της βασίλισσας, για να εγκρίνει το προσεκτικά προετοιμασμένο πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες.

* Το βράδυ, η Αυτού Μεγαλειότητα αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος σε τηλεοπτική ομιλία, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του και θα δεσμευτεί να υπηρετήσει ως αρχηγός του κράτους.

* Στο κέντρο του Λονδίνου, θα ακουστούν 96 πυροβολισμοί  -ένας για κάθε χρόνο της ζωής της βασίλισσας- ως φόρο τιμής στον αείμνηστο μονάρχη.

* Οι καμπάνες θα ηχήσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Δείτε live την συγκέντρωση των Βρετανών έξω από το Μπάκιγχαμ:

 

Με πληροφορίες από Sky News, BBC

Θάνατος Ελισάβετ, η επόμενη μέρα: Μονάρχης ανακηρύσσεται ο Κάρολος (δείτε live), πώς θα γίνει η μεταφορά της βασιλικής σορού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: