Τουλάχιστον 15 τόνοι σκουπίδια στον Άρη από ανθρωπινη δραστηριότητα: Που να τον… πατήσουμε κιόλας

Φωτογραφία από διαστημικά απορρίματα. στον Αρη. NASA/Caltech




Ο άνθρωπος έχει ήδη αφήσει πάνω από 15 τόνους σκουπίδια στον Άρη τα τελευταία 50 χρόνια παρότι ουδέποτε πάτησε ανθρώπινο πόδι στον κόκκινο πλανήτη.

Στο σχετικό συμπέρασμα κατέληξε ο Cagri Kilic, μεταδιδακτορικός ερευνητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος ανέλυσε τη μάζα όλων των ρόβερ και των μη επανδρωμένων σκαφών που εστάλησαν στον Άρη και αφού αφαίρεσε το βάρος όσων βρίσκομνται σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή, βρήκε ότι  στον Αρη έχουν αφεθεί 15.694 κιλά συντρίμμια και απορρίμματα.

Τα σκουπίδια περιλαμβάνουν απορριφθέν υλικό, ανενεργά μίνι διαστημικά σκάφη και όσα συνετρίβησαν στην επιφάνεια – συγκεκριμένα το Mars Orbiter 2 της Σοβιετικής Ένωσης που προσγειώθηκε το 1971.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι μολύνουν ήδη έναν άλλο πλανήτη. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα συντρίμμια αυτά θα μπορούσαν να μολύνουν εκείνα τα δείγματα που συλλέγονται από το ρόβερ Perseverance της NASA που αυτή τη στιγμή αναζητά «αρχαία ζωή» στον Άρη.

Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών είναι αναπόφευκτο, καθώς πολλά από τα εξαρτήματα των σκαφών πρέπει να απορριφθούν για να προστατευθούν τα σκάφη καθώς προσγειώνονται στην κολασμένη ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη – συμπεριλαμβανομένου του Perseverance της NASA που άντεξε επτά λεπτά της κόλασης όταν προσγειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Το συγκεκριμένο rover, το οποίο συλλέγει δείγματα στον Άρη που θα μεταφερθούν πίσω στη Γη, πρόλαβε και απαθανάτισε εικόνες από σκουπίδια ενώ βρισκόταν στην αποστολή του.

Το μυστήριο φως ήταν κουβέρτα

Τον περασμένο Ιούνιο, η ομάδα της NASA στη Γη εντόπισε μία έντονη φωτεινή πηγή σε μια εικόνα που είχε στείλει στη Γη το Perseverance. Ετσι κατηύθυναν το rover προς το σημείο εκείνο για να ρίξει μια ματιά.

Πράγματι, λίγες εβδομάδες αργότερα, το Perseverance μπήκε στην περιοχή «Hogwallow Flats» του Αρη και κατέγραψε μία πανοραμική εικόνα υψηλής ανάλυσης 360 μοιρών.

Η πανοραμική εικόνα έδειξε ότι το έντονο φως δεν ήταν παρά μία αντανάκλαση από μια θερμική κουβέρτα.

Η κουβέρτα είχε χρησιμοποιηθεί ως προστασία του οχήματος (που έχει μεγέθος αυτοκινήτου) από τις ακραίες θερμοκρασίες που δοκίμασε κατά την προσγείωση.

Η κουβέρτα ήταν κρυμμένη στη γωνία πολλών βράχων και αντανακλούσε το φως.

 

Ο συνοδός του rover, το ελικόπτερο Ingenuity, τράβηξε επίσης μια εικόνα του εξοπλισμού προσγείωσης που χρησιμοποιήθηκε κατά την άφιξή του με το Perseverance το 2021.

Ένα αλεξίπτωτο και το κέλυφός του σε σχήμα κώνου που προστάτευε το ρόβερ στο διάστημα, κατά την πύρινη κάθοδό του προς την επιφάνεια του πλανήτη, φάνηκαν επίσης με απίστευτη λεπτομέρεια.

Πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο, το Perseverance συνάντησε ένα κομμάτι από τεμαχισμένο δίχτυ που βοήθησε ένα σκάφος να προσγειωθεί με ασφάλεια στον Άρη.

Λόγω του ανέμου που πνέει στον Αρη, το σφιχτό δίχτυ άρχισε να ξεφτίζει και τρεις εβδομάδες αργότερα εμφανίστηκε σαν μπάλα από κόμπους, σαν μπλεγμένα κορδόνια.

Υπάρχουν επίσης νεκρά ρομπότ στον Αρη, όπως το Opportunity της ΝΑSA που ήταν ενεργό από το 2004 ως τα μέσα του 2018.

Ζυγίζει περίπου 160 κιλά και βρίσκεται τώρα κολλημένο στο χώμα Αρη, αφήνοντας πίσω του μια αλυσίδα απορριμάτων καθώς γυρόφερνε στον πλανήτη.

Υπάρχουν συνολικά εννέα ανενεργά διαστημόπλοια αφημένα στον Άρη, συμπεριλαμβανομένου του Mars 3 lander, του Mars 6 lander, του Viking 1 lander, του Viking 2 lander, του ρόβερ Sojourner , του Schiaparelli της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας κ.α.

Σύμφωνα με τον Kilic, τα περισσότερα από τα ρομπότ είναι ακόμα άθικτα και οι διαστημικές υπηρεσίες τα θεωρούν ως ιστορικά μνημεία και όχι πεταμένα σκουπίδια.

Με πληροφορίες από DailyMail

Βομβάρδισαν κοινό πλαστικό με λέιζερ: Πήραν νανοδιαμάντια και νερό νέου τύπου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: