Ισχύς ανατροπής ή καμένο χαρτί οι 300.000 έφεδροι του Πούτιν; Τι σημαίνει για τα ουκρανικά μέτωπα η πανικόβλητη επιστράτευση

File photo: Η εικόνα των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα της Ουκρανίας δεν μοιάζει καθόλου με τις παρελάσεις της Κόκκινης Πλατείας. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση για να ενισχύσει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία μετά τις μεγάλες αποτυχίες και απώλειες του τελευταίου μήνα.

Τι σημαίνει όμως η επιστράτευση στην πράξη;

Η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους – δηλαδή ανθρώπους που έουν στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διαθέτουν ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Θα περιλαμβάνουν πολλούς έφεδρους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών άνω των 60.

Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κινητοποιήσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους για στρατιωτική θητεία, αλλά αυτό δεν εξετάζεται ακόμη.

Ο κ. Σόιγκου είπε ότι τα επιπλέον στρατεύματα πρέπει να υπερασπιστούν μια πρώτη γραμμή που εκτείνεται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα.

Η επιστράτευση θα κρατήσει μήνες – και ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για μακρά μάχη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι είναι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το Κρεμλίνο έστειλε χιλιάδες εφέδρους να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και αργότερα στην Τσετσενία, στον Βόρειο Καύκασο.

Πολλοί είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι έφεδροι, ενώ με δεδομένο ότι οι απώλειες σε αυτούς τους δαπανηρούς πολέμους ήταν πολλές, αυτή τη φορά το Κρεμλίνο φαίνεται πως προσέχει να μην τροφοδοτήσει ένα νέο αντιπολεμικό αίσθημα.

Είναι οι δυνάμεις της Ρωσίας ισχυρότερες από τις δυνάμεις της Ουκρανίας;

Ο ρωσικός στρατός είναι αριθμητικά ανώτερος από τον στρατό της Ουκρανίας, αλλά οι τακτικές στο πεδίο της μάχης και τα ακριβή δυτικά όπλα της Ουκρανίας έχουν μειώσει αυτό το χάσμα.

Η αρχική δύναμη εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο αριθμούσε περίπου 190.000 στρατιώτες, επιπλέον των χιλιάδων φιλορώσων μαχητών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια μισθοφορικής στρατολόγησης, προσφέροντας μεγάλα οικονομικά κίνητρα. Έτσι επιστρατεύτηκαν επιπλέον στρατεύματα, ειδικά από φτωχές περιοχές της Σιβηρίας και του Καυκάσου, συμπεριλαμβανομένων έμπειρων Τσετσένων .

Η Ρωσία έχει κανονικά λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρατιωτικό προσωπικό και σχεδόν 900.000 πολιτικούς υπαλλήλους – αλλά τον περασμένο μήνα ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την πρόσληψη 137.000 ακόμη.

Επί του παρόντος, οι Ρώσοι άνδρες ηλικίας 18-27 ετών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν στρατιωτική θητεία, συνήθως για ένα έτος, αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους ή για φοιτητές.

Πριν από την εισβολή, ο στρατιωτικός όγκος της Ουκρανίας ήταν πολύ μικρότερος – περίπου 196.600 ενεργοί στρατιώτες. Αλλά το Κίεβο διέταξε μαζική κινητοποίηση, η οποία ενίσχυσε αυτούς τους αριθμούς.

Τί έχει αλλάξει τώρα;

Η μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του βόρειου Χάρκοβο έχει βάλει το Κρεμλίνο σε τροχιά υποχώρησης, λένε δυτικοί αναλυτές και πολιτικοί – κάτι που εξηγεί την τελευταία κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου έδωσε νέο αριθμό νεκρών την Τετάρτη – 5.937 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την εκτίμηση των 25.000 νεκρών που έδωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο, ενώ η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ο αριθμός είναι περίπου 50.000.

Έχει αποκαλυφθεί επίσης ότι η Ρωσία στρατολογεί ποινικούς φυλακισμένους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες απώλειες. Στον πόλεμο του 1979-1989 στο Αφγανιστάν, ο σοβιετικός στρατός έχασε περίπου 15.000 στρατιώτες.

Το BBC Russian έχει αποδείξει ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνουν περισσότερους από 1.000 επίλεκτους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών πιλότων, ειδικών πληροφοριών και ειδικών δυνάμεων.

Απειλεί ο Πούτιν με κλιμάκωση – ή ακόμα και πυρηνικό πόλεμο;

Ο Πούτιν κατηγόρησε τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου για αντιρωσικές «απειλές» – και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας θα αντιμετωπιζόταν με ό,τι όπλο το Κρεμλίνο κρίνει απαραίτητο.

«Η χώρα μας διαθέτει επίσης διάφορα όπλα μαζικής καταστροφής και, σε ορισμένες κατηγορίες, πιο σύγχρονα από αυτά που κατέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ», είπε. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», πρόσθεσε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εάν το ρωσικό κράτος απειληθεί με καταστροφή.

Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, οι οποίοι μπορούν να πετάξουν ταχύτερα από 6.000 km/h (3.730 mph). Αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτό δεν άλλαξε το παιχνίδι.

Εάν η Ρωσία ισχυριστεί, μετά από αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, ότι περισσότερα τμήματα της Ουκρανίας έχουν ενταχθεί στη Ρωσία, τότε μπορεί επίσης να ισχυριστεί ότι η ίδια η Ρωσία βρίσκεται υπό επίθεση του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο και οι δυτικοί ηγέτες βλέπουν τα «δημοψηφίσματα» ως μεταμφίεση για  διαρπαγή ουκρανικής γης.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ είπε ότι τα «ψευδή δημοψηφίσματα» και η κινητοποίηση ήταν σημάδια ρωσικής αδυναμίας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τη στρατιωτική κίνηση του Πούτιν «σημάδι πανικού».

«Η ρητορική του για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν τον ανησυχεί.

Με πληροφορίες από BBC

 

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πλήγμα: Ποιο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας * Τί μπορεί να προκαλέσει; [videos]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: