Ιδού οι αριθμοί της επιθετικότητας: H απάντηση που έπρεπε να στείλει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στους Τούρκους

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ με την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Φωτογραφία T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε, γινόταν αναφορά για «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, που δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της».

Λίγο πριν, ο Τούρκος ΥΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία, «ως πρωταγωνιστής, αγωνίζεται για ειρήνη και σταθερότητα» ενώ «η Ελλάδα, που είναι το πιο εμφανές παράδειγμα κακής γειτονίας, συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές της». Άραγε τα στοιχεία και οι αριθμοί συμφωνούν με τα παραπάνω;

Περίπου μισό αιώνα πριν, δεν είχαν περάσει λίγοι μήνες από την εισβολή του 1974, με τις κλαμένες Κύπριες να γυρνάνε σαν «φαντάσματα» κρατώντας φωτογραφίες ενός αγαπημένου τους προσώπου, μήπως βρεθεί, και ο Τουρκικός Στρατός δεν έχασε χρόνο.

Την άνοιξη του 1975, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιούσε πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, εκ των οποίες αρκετές ήταν φωτο-αναγνωριστικές, όπως γνώριζε άριστα και η CIA, που παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις.

  • Οι παραβιάσεις άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, αναγκάζοντας έτσι την ελληνική αεράμυνα να ανοίξει πυρ για εκφοβισμό! Η CIA, μάλιστα, «μυριζόταν» ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν «ισχυρές ενέργειες αντιποίνων» σε κάθε ελληνική απόπειρα αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών. Τι έχει αλλάξει έκτοτε όμως;

Στην φρέσκια έρευνα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ποιότητα» -βασισμένη αποκλειστικά σε ελληνικά αρχεία που πρώτη φορά έρχονται στο φως μετά από 40 χρόνια– συνέλλεξα δεδομένα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, από το 1985 μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων στοιχείων, παραθέτω και το  παρακάτω διάγραμμα το οποίο αποκαλύπτει πως η αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά είναι δραματική και μοναδική στους κόλπους της Συμμαχίας, η οποία τηρεί όμως ουδέτερη στάση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «κλείδωσε» τουρκικά μαχητικά που εκτελούσαν δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι αυτό «δείχνει πως η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί  βασικά αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ».

Μα, μόνο το 2022 –δίχως μάλιστα να έχει κλείσει η χρονιά- οι Τούρκοι πιλότοι έχουν παραβιάσει τα ελληνικά εναέρια σύνορα 5.858 φορές με μαχητικά κατασκευασμένα από τους Συμμάχους! Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Σημειώνεται ότι πέραν αυτών, οι Τούρκοι πιλότοι πέταξαν 156 φορές πάνω από ελληνικό έδαφος, τριπλάσιες φορές από τις 48 του 2021.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως φαίνεται παρακάτω, παρουσιάζει επίσης έντονη «κινητικότητα» κακής γειτονίας μετά το 2009 και ειδικά μετά το 2016. Μήπως έχουν ανάλογα στοιχεία οι Τούρκοι εναντίον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του 1970, Έλληνες διπλωμάτες –που βέβαια ακολουθούσαν πολιτικές εντολές- προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα της πολιτικής για ένταξη στην ΕΟΚ/ΕΕ δεσμεύονταν ότι η Τουρκία εκείνη την περίοδο «ασκούσε πολιτική προπαγάνδας» και «παρενοχλήσεων» μόνο για όσο χρόνο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις και διατηρούνταν η εκκρεμότητα της ένταξης στην ΕΟΚ.

Ήταν πεπεισμένοι –αφέλεια;- πως μόλις η Ελλάδα γινόταν πλήρες μέλος της ΕΟΚ τότε «η Τουρκία ούτε θα μπορούσε ούτε θα είχε συμφέρον να παρενοχλεί».

Προφανώς και δεν συνέβη τίποτα από αυτά. Η τουρκική εξωτερική πολιτική έγινε πιο επιθετική τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, το βόρειο τμήμα της οποίας μάλιστα αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος δύο χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Μετά μπήκαμε στη δεκαετία του 1990 και η τουρκική Βουλή κατέστησε το casus belli εναντίον της Ελλάδας εθνική πολιτική, δίχως οι Ευρωπαίοι να «κουνηθούν».

Μήπως θα έπρεπε τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωρίζει η διεθνής κοινή γνώμη και πολλοί απληροφόρητοι Ευρωπαίοι πολιτικοί –οι υπηρεσίες τους τα ξέρουν- ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό που βιώνει η Ελλάδα και η Κύπρος;

* ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ερευνητής- Δημοσιογράφος,  Συγγραφέας του βιβλίου «Ελλάς-ΕΟΚ: Εμπιστευτικό»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Τουρκία αγοράζει χρόνο σε βάρος μας, ενώ η Δύση έχει αρχίσει να της γυρνά την πλάτη: Ο διάλογος με την Τουρκία δεν είναι καλή επιλογή τώρα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: