Η πιθανή ανάμειξη των Ρώσων στις εκλογικές διαδικασίες χωρών της Ευρώπης: Η αχίλλειος πτέρνα υποψηφίων και κομμάτων

FILE PHOTO: Federal secretary of Italian party Lega Nord Matteo Salvini (R) and Leader of Italian party Fratelli Italia (Brothers of Italy) Giorgia Meloni attend the center-right closing rally of the campaign for the general elections at Piazza del Popolo, in Rome, Italy, 22 September 2022. EPA, GIUSEPPE LAMI




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Οι «εξαρτήσεις» κομμάτων, υποψηφίων, πολιτικών προσώπων και όχι μόνο είναι στοιχείο της απαξίωσης που βιώνουμε, συμπεριλαμβανομένου και τους δικού μας σιναφιού και των επιχειρήσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όλα θυσία στοn βωμό του χρήματος και των συμφερόντων.

Προφανώς και η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για λύσεις και ρυθμίσεις καθαρτικές, επί τούτου. Η πολιτική βούληση δοκιμάζεται σε περιόδους μακριά από τις κάλπες, και αποδείχθηκε πλειστάκις στη χώρα μας ότι άλλα λέμε σε προεκλογικές περιόδους και άλλα κάνουμε.

Κι όμως οι χρηματοδοτήσεις είναι η αχίλλειος πτέρνα κομμάτων, υποψηφίων και πολιτικών προσώπων που δεν το έχουν σε τίποτα να επιζητούν την εύνοια, από τον πλέον άσημο δημοσιογράφο που νομίζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο στο επικοινωνιακό παιγνίδι, μέχρι το μεγαλοεπενδυτή και μεγαλοεπιχειρηματία…

Ο Αλέκος Μαρκίδης, όσοι τον θυμούνται, έλεγε πως περισσότερη σημασία έχει ποιοι και π;vς εφαρμόζουν τους νόμους, από τους ίδιους τους νόμους. Η καθαρότητα αφορά τους πάντες και τα πάντα. Όταν υπάρχει «δούναι και λαβείν», όποιο εύρος και να έχει, δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να συμβεί μια στραβή…

Στα καθ’ ημάς οι πρώτες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την πορεία των προεδρικών υποψηφίων έγινε στη βάση του πώς τοποθετούνταν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και σε ποιόν υποψήφιο έδιναν ώθηση… Είμαστε μικρός τόπος και τίποτε δεν μένει κρυφό… Ούτε ποιοί έσπευσαν να στοιχηθούν υπέρ του Α υποψηφίου και στην πορεία τον εγκατέλειψαν… για να στοιχηθούν στο Β ή τον Γ. Όπως έγινε και σε προηγούμενες προεδρικές αναμετρήσεις. Η προεδρική αναμέτρηση του 2023 κρίνει πολλά για τον τόπο και το μέλλον του όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, και όχι απλά ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου την επόμενη πενταετία.

  • Ο κόσμος δεν ανέχεται πολυδάπανες φιέστες σε έναn προεκλογικό. Δεν ανέχεται υπόγειες διαδρομές προς εξυπηρέτηση συμφερόντων και «εγώ». Και όποιος δεν παίρνει το μήνυμα κακό του κεφαλιού του…

Όλα αυτά δεν είναι κυπριακά φαινόμενα. Συμβαίνουν παντού… Και συζητούνται παντού χωρίς να υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Τούτη την ώρα που στο διεθνές πολιτικό σκηνικό καταγράφεται μια δεξιά στροφή σε μια σειρά από χώρες –όπως η Σουηδία– ξαναφουντώνει μια συζήτηση για μεθοδευμένη και πολύ στοχευμένη «παρέμβαση» από τη Μόσχα, προκειμένου να ελέγχει ηγεσίες σε όσο το δυνατό πιο ευρύ πεδίο, πολύ πιο πέρα από τη σφαίρα επιρροής της.

Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Εδώ έγινε λόγος για «ρωσικό δάκτυλο» στις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις οποίες αναδείχθηκε πλανητάρχης, ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται στον έβδομο μήνα και την οικονομική και επισιτιστική κρίση που προκάλεσε, τα πράγματα ξεφεύγουν.

Με τους Αμερικανούς πρώτους να σέρνουν το χορό των «αποκαλύψεων» για ρωσικές παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες, προκειμένου να περάσουν υπό τον έλεγχο της Μόσχας εκλεγόμενες ηγεσίες. Βεβαίως, δεν γίνεται κανένας λόγος για τις δικές τους παρεμβάσεις που στο πρόσφατο παρελθόν έφταναν μέχρι τα πραξικοπήματα σε βάρος δημοκρατικά εκλελεγμένων προέδρων! Ελέγχουν τον πλανήτη και ενεργούν στη βάση των συμφερόντων τους εκεί και όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Είναι τοις πάσι γνωστό πως ο Τραμπ τα πήγαινε πολύ καλά με τον Πούτιν σε βαθμό που κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, αν παρέμενε ο τέως στον Λευκό Οίκο.

Η Ουάσινγκτον επέλεξε τις τελευταίες μέρες να «αποκαλύψει» ότι η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό.

Το ρεπορτάζ που επικαλείται υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναφέρεται σε έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είδε το φως της δημοσιότητας στους «New York Times» και κάνει λόγο για μυστική χρηματοδότηση κομμάτων κα πολιτικών προσώπων.

Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και πως η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες διανεμήθηκαν τα ρωσικά κονδύλια. Μίλησε όμως για έναν Ρώσο πρεσβευτή σε «ασιατική χώρα» ο οποίος έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της συγκεκριμένης χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε όπως διεξαχθεί αυτή η έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που προώθησε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.

  • Ενημέρωση φίλιων κυβερνήσεων

Η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών και μέσω της διπλωματίας, όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ, θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε αυτή την έρευνα δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική, αναφέρει η HellasJournal, ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν γνωρίζω αν η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει κοινωνός των αποχαρακτηρισμένων «στοιχείων» στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Νομιμοποιούμαστε να εικάσουμε ότι κάτι πρέπει να ειπώθηκε στην Αθήνα από όσα είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε:

«(…) όσο κι αν κάποιοι μπορεί να επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους γίνει το χατίρι. Είμαστε κράτος ελεύθερο, με δημοκρατικούς θεσμούς. Με μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο. Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

  • Τα υπονοούμενα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε έως εδώ. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ υποστήριξε ότι υπάρχουν και εντός της Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει.

«Δεν σας λέω – τόνισε- κάτι καινούριο, σας λέω πράγματα τα οποία είναι ευρέως γνωστά. Και καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις -γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στη δική της παρέμβαση στον Αντέννα, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο κάδρο των ασύμμετρων απειλών που δέχονται ευρωπαϊκές χώρες από άλλες χώρες, αναφερόμενη στη Ρωσία. Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε τις αναφορές Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη περί πακτωλού χρημάτωνπου έχουν «πέσει» σε ελληνικά ΜΜΕ από τη Ρωσία, προσδιορίζοντας, μάλιστα, η ίδια το ποσό στα 10 εκατομμύρια ευρώ, «για να εξαγοραστούν συνειδήσεις».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού Mega «στην ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας ρωσικής «επίθεσης» την ημέρα των εκλογών, με σκοπό την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος».

  • Την πάθαμε μια φορά, ας μην την ξαναπάθουμε

Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το κούρεμα των καταθέσεων του 2013 αποδόθηκε στη δράση των Ρώσων μεγαλοεπενδυτών και μεγαλοκαταθετών στις κυπριακές τράπεζες και την εκδίκηση των Βρυξελλών προς αυτούς.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες αποχώρησαν από το νησί μας στο μεσοδιάστημα και βρήκαν καταφύγιο σε χώρες που δίωξαν την Κυπριακή Δημοκρατία την επίμαχη περίοδο της οικονομικής κρίσης, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά, γι’ αυτές. Η Κύπρος είναι μια χώρα μικρή, χωρίς ιδιαίτερες δυνάμεις για να μπορεί να κάνει παιγνίδι και να συναγωνιστεί μεγαθήρια όπως η Βρετανία.

Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς μας. Οπότε προσγειωμένα και με καθαρότητα προχωρούμε για ένα μέλλον πιο καθαρό και πιο φωτεινό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – 

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Το δεύτερο πούλημα της Αρμενίας: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση στα διεθνή μέσα για την νέα επίθεση των Αζέρων υπό τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: