Η Ουάσιγκτον απορρίπτει ξανά τις απειλές του Ερντογάν: Επαναλαμβάνει ως επίσημη θέση της ότι “η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά νησιά δεν αμφισβητείται”

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις στην αίθουσα ενημέρωσης. Φωτογραφία Hellas Journal




Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά ΔΕΝ αμφισβητείται.

Την ίδια (παραπάνω) απάντηση, που δόθηκε γραπτώς στους Ελληνες ανταποκριτές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νέντ Πράις, απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος προσπάθησε να τον παγιδεύσει ξανά κατηγορώντας την Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο.

Η απάντηση του κ. Πράις, και μάλιστα από το βήμα της επίσημης ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίστηκε από διπλωματικές πηγές ως εντυπωσιακό άδειασμα των παράνομων αιτιάσεων της Τουρκίας, η οποία απαιτεί, ως “δικά” της, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Η Αμερική τάχθηκε επίσημα με την Ελλάδα στο θέμα αυτό τελεσίδικα.

Για τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα που υποτίθεται ότι αναπτύσσονται σε αυτά τα νησιά, που αμφισβητεί η Τουρκία,αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτή δεν είναι σύμμαχος που αγοράζει S-400. “Το πρότυπό μας είναι αυτό που είναι (να εξυπηρετειται) το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για τους συμμάχους μας. Αυτό τείνει να είναι και προς το συλλογικό συμφέρον”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ερώτηση αν και η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει όπου και όπως θέλει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της και γιατί οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αναπτύσσει ή να αγοράζει εξοπλισμό, ο εκπρόσωπος απάντησε

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές. Δεν νομίζω ότι αυτός ο σύμμαχος (Ελλάδα) ενδιαφέρεται να αγοράσει S-400. Αυτή είναι η αγορά ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε σε κυρώσεις που επιβάλλονται από το Κογκρέσο.

Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και στις διμερείς σχέσεις μας”.

ΕΔΩ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ερντογάν στο CNN Turk: «Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τώρα τα νησιά του Αιγαίου. Απαράδεκτο οι ΗΠΑ να τα εξοπλίζουν», “γαύγισε”… [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: