Μία ενημέρωση-αποκάλυψη: Το ξεκαθάρισμα των Αμερικάνων για τα ελληνικά νησιά, τα F-16 και η επαναφορά της απειλής για τους S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Δεξιά ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις. State Department photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το θέμα της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 επανάφερε στο προσκήνιο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ταυτόχρονα επανέλαβε από το βήμα της ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται» δίνοντας επίσημα στη δημοσιότητα την απάντηση που εξασφάλισαν τις προηγούμενες ημέρες οι Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον.

Η απάντηση του εκπροσώπου δόθηκε σε ερώτηση που αφορούσε ακριβώς τις ανιστόρητες δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την ελληνικότητα των νησιών.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε με νόημα ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τη Ρωσία και ειδικά τους S-400, οι οποίοι ήταν η αιτία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.

Ο κ. Πράις ερωτήθηκε αν και η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει όπου και όπως θέλει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της και γιατί η Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αναπτύσσει η να αγοράζει πολεμικό υίκό από τις ΗΠΑ.

Η απάντηση του εκπροσώπου είναι αποκαλυπτική. Υπογράμμισε σχετικά:

«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές. Δεν νομίζω ότι αυτός ο σύμμαχος (σ.σ.: Ελλάδα) ενδιαφέρεται να αγοράσει S-400. Αυτή είναι η αγορά (σ.σ.: από την Τουρκία) ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε σε κυρώσεις που επιβάλλονται από το Κογκρέσο. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και στις διμερείς σχέσεις μας».

Η τελευταία φράση του κ. Πράις απευθύνεται και πάλι στην Τουρκία και αποτελεί προειδοποίηση ότι οι διμερείς σχέσεις περνούν και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού κάθε χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν Τούρκος ανταποκριτής ρώτησε για τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας, που αφορούσε την Ελλάδα ο κ. Πράις απάντησε:

«Σας παραπέμπω στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών σχετικά με οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Δεν είναι κάτι για το οποίο εμείς έχουμε λόγο”.

Στην ενημέρωση έγινε και αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να ζητήσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Η ερώτηση αφορούσε τις προϋποθέσεις που θέτει το Κογκρέσο στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα να μην χρησιμοποιηθούν τα F-16 εναντίον της Ελλάδας καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Και γιατί δεν τίθενται όροι και στην Ελλάδα.

Ο κ. Πράις ήταν και πάλι αποκαλυπτικός. Είπε ότι το κριτήριο που χρησιμοποιούμε είναι το εθνικό συμφέρον της Αμερικής. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Το πρότυπο που χρησιμοποιούμε είναι αυτό που είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, και τυχαίνει, όταν πρόκειται για τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυτό που τείνει να είναι προς το εθνικό μας συμφέρον είναι και το συλλογικό συμφέρον».

  • Ακολουθεί ο διάλογος του Αμερικανού εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία έχει εκδώσει διπλωματική διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών. Έχετε δώσει επίσημη απάντηση στην Τουρκία;

ΠΡΑΙΣ: Κοιτάξτε, θα σας παραπέμψαμε σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις σχετικά με οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ –την Τουρκία και την Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση– να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται, αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μόλις – πριν από λίγα λεπτά μιλήσαμε για την Ουκρανία και τις οπλικές διατάξεις που παρέχονται στην Ουκρανία. Τώρα, γνωρίζω ότι όλα τα αμυντικά άρθρα των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχονται σε ορισμένες διατάξεις. Δεν υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τον εξοπλισμό που παρέχεται στην Ελλάδα – χρησιμοποιείται κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, όπως το κρίνει η τουρκική κυβέρνηση;

ΠΡΑΙΣ: Εξετάζουμε πάντα προσεκτικά τη βοήθεια ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οπλικών συστημάτων και προμηθειών, που παρέχουμε σε συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε μια τυχερή θέση να έχουμε αρκετούς στενούς συνεργάτες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, ανθρώπους – χώρες που προσβλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως προμηθευτή για την ασφάλεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συχνά κοινές προκλήσεις και κοινές απειλές. Συχνά αυτό θα έρχεται με τη μορφή τρομοκρατικών απειλών και άλλων συλλογικών προκλήσεων, αλλά υπάρχει μια συνεχής διαδικασία αξιολόγησης όταν πρόκειται να εξετάσουμε τη βοήθεια ασφαλείας που παρέχουμε σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ισχύει αυτό και για την Τουρκία και τους S-400, όταν μιλάτε για το πώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να επιβλέπει ή να καθορίσει την ανάπτυξη του δικού της αμυντικού εξοπλισμού;

ΠΡΑΙΣ: Φυσικά και είναι. Και τους – και –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι. Εντάξει, λοιπόν, γιατί λέτε συνεχώς στους Τούρκους να μην το αναπτύξουν και να μην το αγοράσουν εξαρχής, αλλά —

ΠΡΑΙΣ: Και έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε σκέφτομαι, λοιπόν, το λογικό επόμενο ερώτημα είναι εάν – και μιλάμε για τον προμηθευόμενο από τις ΗΠΑ στρατιωτικό (εξοπλισμό) εδώ στην Ελλάδα, σωστά; Δεν υπάρχουν επιπτώσεις;

ΠΡΑΙΣ: Matt, δεν νομίζω ότι το δικό μας – αυτός ο σύμμαχος ενδιαφέρεται να αγοράσει το εν λόγω σύστημα S-400 εδώ. Αυτή είναι η αγορά ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ξέρω. Είναι θέμα συνέπειας —

ΠΡΑΙΣ: — των κυρώσεων που επιβάλλονται από το Κογκρέσο. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και τις διμερείς μας σχέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν επίσης – ναι, για παράδειγμα, F-16. Σχετικά – μιλάμε για F-16, και το Κογκρέσο προσπαθεί να φέρει κάποιες διατάξεις ότι τα F-16 δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, κάτι σαν αυτό. Το ερώτημα είναι: Εάν η διάταξη ισχύει για έναν εταίρο και όχι για τον άλλο, ποιο είναι το πρότυπο; Πώς θα πρέπει να εντοπίσουμε αυτές τις διατάξεις και να δούμε ότι, εντάξει, εδώ είναι το πρότυπο και εδώ είναι διπλά μέτρα και σταθμά;

ΠΡΑΙΣ: Το πρότυπο που χρησιμοποιούμε είναι αυτό που είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, και τυχαίνει, όταν πρόκειται για τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυτό που τείνει να είναι προς το εθνικό μας συμφέρον είναι και το συλλογικό συμφέρον.

Ναί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών —

MR PRICE: Επιτρέψτε μου να μετακινηθώ, οπότε ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία χρησιμοποιεί την τεχνολογία της με drone για να κατασκοπεύει παράνομα τα ελληνικά νησιά, και επίσης, στην πραγματικότητα, δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν. βγάζουν μόνοι τους την εικόνα. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι: Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας σε αυτό το περιστατικό; Και δεύτερον, είναι απαράδεκτο ένας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ να κατασκοπεύει έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ;

ΠΡΑΙΣ: Όπως είπα απαντώντας στην ερώτηση του συναδέλφου σας, ενθαρρύνουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα καθώς αντιμετωπίζουμε μια συλλογική απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία – όχι μόνο αυτό που κάνει στην Ουκρανία αλλά και την απειλή που αποτελεί προς την ευρύτερη περιοχή – να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις απειλές που αποτελούν πρόκληση για όλους μας. Και με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να επιλύσουν τυχόν διαφορές μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Ερντογάν στο CNN Turk: «Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τώρα τα νησιά του Αιγαίου. Απαράδεκτο οι ΗΠΑ να τα εξοπλίζουν», “γαύγισε”… [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: