Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου: Ο “ενεργειακός Αρμαγεδδώνας” δεν της δίνει χρόνο για πανηγυρισμούς

H Λιζ Τρας θα οριστεί αύριο από την Βασίλισσα Ελισάβετ νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. EPA, NEIL HALL




Μετά από εκστρατεία έξι εβδομάδων, η Λιζ Τρας ήταν αυτή που τελικά κατάφερε να πείσει τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας ότι μπορεί καλύτερα από τον Ρίσι Σούνακ να ηγηθεί τόσο των Τόρις όσο και της χώρας, ως διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών των Τόρις ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 2.30μμ στο
συνεδριακό κέντρο QE2 στο Λονδίνο.

H Τρας  θα γίνει η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών από τις εκλογές του 2015 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Στην εσωκομματική ψηφοφορία συμμετείχε το 80% των ψηφοφόρων, όπως ανακοινώθηκε, με την Τρας να συγκεντρώνει 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%) που συγκέντρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνυποψήφιός της Ρίσι Σούνακ.

Η νικήτρια Τρας δεν έχει χρόνο για πανηγυρισμούς αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με ασφυκτική πίεση να  ανακοινώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ενέργειας.

Ο Τρας  θεωρείται ότι σκέφτεται να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι σχεδιάζει ένα τέτοιο πάγωμα για να σταματήσει τον «ενεργειακό Αρμαγεδδώνα».

Η ομάδα της εξετάζει “πολλά μέτρα”, είπε μια πηγή στο BBC, με την  ανακοίνωση του πακέτου ελάφρυνσης να προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι αντιπολιτευόμενοι “Εργατικοί” από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος για βοήθεια και θέλουν να μάθουν λεπτομερή μέτρα.

Η νικήτρια Τρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός αύριο. Θα χρειαστεί να ταξιδέψει μαζί με τον απερχόμενο Μπόρις Τζόνσον στο Μπάλμποραλ της Σκωτίας όπου κάνει τις διακοπές της η Βασίλισσα Ελισάβετ η οποία λόγω κινητικών προβλημάτων δεν μπορεί αν πάει στο Λονδίνο για την τελετή της ορκωμοσίας.

Συγχαρητήρια Τζόνσον 

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας έχει το «σωστό σχέδιο» για να αντιμετωπίσει την περιφερειακή ανισότητα, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και να συσπειρώσει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, δήλωσε ο απερχόμενος ηγέτης Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

«Συγχαρητήρια στη @trussliz (Λιζ Τρας) για την αποφασιστική της νίκη», ανέφερε ο Τζόνσον.

«Τώρα είναι η ώρα όλοι οι Συντηρητικοί να την στηρίξουν 100%», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρίσι Σούνακ: Συσπείρωση γύρω από την Τρας

Ο Ρίσι Σουνάκ, που έχασε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να συσπειρωθεί γύρω από την νικήτρια της διαδικασίας Λιζ Τρας.

«Τώρα είναι σωστό να συσπειρωθούμε γύρω από την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, καθώς εκείνη οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Σουνάκ στο Twitter.

Ούρσουλα φον ντερ Λάινε: Περιμένουμε από τη νέα ηγεσία…

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι. Αντιμετωπίζουμε μαζί πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ελπίζω σε μια εποικοδομητική σχέση, με την πλήρη τήρηση των συμφωνιών μας», έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν. Η Λιζ Τρας έχει απειλήσει ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψαν μετά το Brexit οι δύο πλευρές για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στη συνέχεια στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, υιοθετώντας συχνά έναν πολύ δηκτικό τόνο απέναντι στις Βρυξέλλες. Εκείνη ήταν που προώθησε τον νόμο με τον οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να μην τηρήσει το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες επί παραβάσει και μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιστροφή στα «σκληρά» χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/ BBC

O Mπόρις φέυγει, η Λιζ Τρας έρχεται: Ανακοινώνεται ο νέος ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: