Η Λευκωσία ξεμπρόστιασε την Τουρκία σε ΕΕ και την Ουάσινγκτον, για το εμπάργκο κατά της Ρωσίας

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του αγωγού Turk Stream. Ο Ταγίπ Ερντογάν (Δ) και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Α). Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Η Κύπρος ξεμπρόστιασε στους ευρωπαίους εταίρους αλλά και στις ΗΠΑ, τις ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλώντας στους εταίρους κατά το τελευταίο άτυπο Συμβούλιο, έκανε λόγο για μια δεύτερη περίπτωση τράπεζας Χαλκ. Σύμφωνα με με τον “Φιλελεύθερο” αφορμή αποτέλεσαν οι κινήσεις της Τουρκίας προκειμένου να πετύχει εξαιρέσεις για λογαριασμό της εταιρείας χάλυβα MMK Metalurji, η οποία έχει επηρεαστεί από τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την αμερικανική κυβέρνηση. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν στον Ρώσο ιδιοκτήτη της εταιρείας Βίκτωρ Ρασνίκοβ  στις 2 Αυγούστου. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί απευθείας στην MMK του Ρασίνκοβ και στις θυγατρικές της IMMK-FINANS και MMK Metalurji Port. Η τελευταία ιδρύθηκε στην Τουρκία το 2007 και ξεκίνησε παραγωγή εδώ και μια δεκαετία.

Στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου βρήκε αφορμή από την ευρύτερη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Gymnich για να καταδείξει τις τουρκικές κινήσεις προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τους ομολόγους του να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή το περιεχόμενο της τελευταίας συμφωνίας ανάμεσε σε Ρωσία και Τουρκία. Ανάλογο μήνυμα έχει διαβιβαστεί και προς τις ΗΠΑ, τη χώρα που έβαλε την ΜΜΚ στη «μαύρη λόστα».

Παράλληλα ο Κύπριος ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά στην MMK Metalurji για την οποία η Άγκυρα κινείται προκειμένου να βγει από τη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων. Η Άγκυρα παρουσιάζει την εν λόγω εταιρεία ως καθαρά τουρκική η οποία θα λειτουργεί εντός τουρκικών ορίων. Ανέφερε στους ομολόγους του ότι από την ώρα που ένα προϊόν θα μεταφέρεται στην Τουρκία τότε στη συνέχεια μπορεί να εξαχθεί προς οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στάθηκε δε και στη χρήση του χάλυβα από τη συγκεκριμένη εταιρεία, υποδεικνύοντας ότι τα προϊόντα της ΜΜΚ μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για κατασκευές οπλικών συστημάτων από πλευράς Ρωσίας.

Σημείωσε ότι την ίδια τακτική ακολούθησε η Τουρκία και παλαιότερα, με το εμπάργκο εναντίον του Ιράν, ενώ υπενθύμισε ότι, υπάρχει σε εξέλιξη δίκη εναντίον της τουρκικής τράπεζας «Χαλκ», για εξαγωγή Ιρανικού χρυσού. Διεμήνυσε την ίδια στιγμή, ότι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιλέξουν την σιωπή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνει έως ότου αφυπνιστούν.

Η επίπληξη από τις ΗΠΑ 

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με επιστολή του προς την Τουρκία την είχε προειδοποιήσει για πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η ρωσική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την Τουρκία για να αποφύγουν τους δυτικούς οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία πριν από έξι μήνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγιέμο πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο για να εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τουρκικές οντότητες για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις.

Η Τουρκία, ως γνωστό, παίζοντας ρόλο ουδέτερου και διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία αρνήθηκε να ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Μετά την επίσκεψή του ο Αντεγιέμο έστειλε επιστολές προς τον επιχειρηματικό σύνδεσμο της Τουρκίας TUSIAD και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Τουρκία προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες και τράπεζες κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Wall Street Joural στην επιστολή Αντεγιέμο αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε άτομα ή οντότητες παρέχουν υλική υποστήριξη σε πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, κινδυνεύουν οι ίδιοι με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων». Επίσης αναφέρεται ότι «οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν να δημιουργήσουν αντίστοιχες σχέσεις με ρωσικές τράπεζες που έχουν υποστεί κυρώσεις και να διατηρήσουν τις αντίστοιχες σχέσεις τους με μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες, καθώς και πρόσβαση στο δολάριο ΗΠΑ και σε άλλα σημαντικά νομίσματα».

Με πληροφορίες “Φιλελεύθερος”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: