Η Ιαπωνία κηρύσσει… πόλεμο σε floppy disc, cd, fax και κάθε άλλο γραφειοκρατικό απολίθωμα

Photo by S J via Pexels




Ο υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας της Ιαπωνίας κήρυξε πόλεμο στις παλιομοδίτικες δισκέτες καθώς και σε άλλες ρετρό τεχνολογίες που -το πιστεύετε ή όχι- εξακολουθούν να επιβιώνουν στην ιαπωνική γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Περίπου 1.900 κυβερνητικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές αποθήκευσης, καθώς και CD και μίνι δίσκους, αποκάλυψε ο εν λόγω υπουργός, ονόματι Taro Kono.

Ο ίδιος προεξήγγειλε ότι οι σχετικοί κανονισμοί θα ενημερωθούν ώστε να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες.

Παρά τη φήμη της για τα καινοτόμα gadget υψηλής τεχνολογίας, η Ιαπωνία είναι διαβόητη για την προσκόλληση στην ξεπερασμένη τεχνολογία μέσω της κουλτούρας προσκόλλησης της εργασίας στο γραφείο.

Οι συγκεκριμένες δισκέτες ονομάστηκαν floppy disks επειδή τα αρχικά προϊόντα του είδους ήταν εύκαμπτα, δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και επιβίωσαν για τρεις ολόκληρες δεκαετίες έως ότου βρέθηκαν πιο αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης.

Σήμερα, θα χρειάζονταν 20.000 τέτοιες δισκέτες για να χωρέσουν τον όγκο δεδομένων που χωρά ένα memory stick χωρητικότητας 32 GB.

Η δισκέτα μπορεί να αποτελεί παρελθόν σήμερα, η κληρονομιά της όμως, αυτό το σχήμα τετράγωνου, επιβίωσε εμπνέοντας το παραδοσιακό εικονίδιο «αποθήκευσης», το γνωστό «save» που εξακολουθεί να έχει το σχήμα της δισκέτας.

Πίσω στην Ιαπωνία: Μία κυβερνητική επιτροπή ανακάλυψε ότι υπάρχουν περίπου 1.900 τομείς στους οποίους απαιτείται από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν μέσα αποθήκευσης, όπως δισκέτες, για διάφορες εφαρμογές ή για αποθήκευση δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τρίτη, ο κ. Kono επέκρινε την παρατεταμένη χρήση άλλης ξεπερασμένης τεχνολογίας από τη χώρα.

«Θέλω να απαλλαγώ από τη συσκευή φαξ και εξακολουθώ να σκοπεύω να το κάνω», είπε.

Όσον αφορά στις δισκέτες, ρώτησε: «Πού άραγε αγοράζει κανείς μια τέτοια δισκέτα σήμερα;»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία μπαίνει στα πρωτοσέλιδα για τις παλαιομοδίτικες συνήθειές της – οι οποίες παραμένουν παράδοξο δεδομένης της ικανότητας της χώρας να αναπτύσσει συναρπαστικά νέα προϊόντα.

Έχουν προσφερθεί διάφορες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου του φτωχού ψηφιακού γραμματισμού και μιας γραφειοκρατικής κουλτούρας με συντηρητικές συμπεριφορές.

Υπήρξε μάλιστα σοκ όταν ο υπουργός κυβερνοασφάλειας της χώρας παραδέχτηκε το 2018 ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή , λέγοντας ότι ανέθετε πάντα καθήκοντα που απαιτούσαν χρήση πληροφορικής στο προσωπικό του.

Και μόλις το 2019 ο τελευταίος πάροχος τηλεειδοποίησης (οι γνωστοί βομβητές, αν τους θυμάστε) της Ιαπωνίας έκλεισε την υπηρεσία του , με τον τελευταίο ιδιώτη συνδρομητή να εξηγεί ότι ήταν η προτιμώμενη μέθοδος επικοινωνίας για την ηλικιωμένη μητέρα του.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανακαλύφθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δισκέτες για να διαχειρίζονται θέματα σχετικά με πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 – αν και αυτή η πρακτική φέρεται να καταργήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Πηγή: ΒΒC

ARTEMIS Ι: Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα η NASA ακύρωσε την εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου του κόσμου στη Σελήνη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: