Η Ελισάβετ έφυγε για πάντα απ’ το Μπάκιγχαμ: Σε λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ * Ουρές χιλιομέτρων, αναμονή 30 ωρών [live εικόνα]

Το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ με το στέμμα τοποθετημένο πάνω στην σημαία, μεταφέρεται από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Ουέστμινστερ Χολ για το λαϊκό προσκύνημα. EPA/GUY BELL




Σκηνές, υπνόσακοι, καρέκλες και ανοιχτές ομπρέλες βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Τάμεση.

Εικόνες πρωτόγνωρες και όλες προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Χιλιάδες κόσμου, από χθες το βράδυ και μέσα στη βροχή, περιμένει υπομονετικά για να αποχαιρετίσει για τελευταία φορά μπροστά από τη σορό της, που βρίσκεται πλέον στο Ουέστμινστερ για λαϊκό προσκύνημα.

Υπό τους ήχους πένθιμων εμβατηρίων και κανονιοβολισμών από το Hyde Park καθώς και της καμπάνας του Big Ben, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ διέσχισε σήμερα τους δρόμους τους κεντρικού Λονδίνου και μεταφέρθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην αίθουσα του Westminster Hall, όπου από σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδος και μέχρι την Δευτέρα το πρωί θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. 

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα και το σκήπτρο.

  • Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και η ουρά που θα σχηματιστεί μπορεί να φτάσει και τα 35 χιλιόμετρα.

Ουρές χιλιομέτρων

Είναι χαρακτηριστικό της λατρείας που εκδηλώνει ο κόσμος προς την αποθανούσα Βασίλισσα, το γεγονός ότι η ουρά που έχει υπολογιστεί από την αστυνομία είναι έξι χιλιομέτρων.

Ξεκινά από τη Lambeth Bridge και τελειώνει στο Southwark Park. Περπατώντας, υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται 1 ώρα και 10 λεπτά, όμως αν κάποιος περιμένει με σκοπό να μπει στο εσωτερικό του Ουέστμινστερ Χολ, θα χρειαστεί ίσως και 30 ώρες για να το καταφέρει.

Αλλαγές στα τραίνα και στα αεροπλάνα

Οι υπηρεσίες των τραίνων, προς τιμήν της Βασίλισσας, από χθες Τρίτη έχουν αυξήσει τα δρομολόγιά τους, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι θα εξυπηρετούν και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να περιμένει στην ουρά.

Παρόλα αυτά όμως, στις εργάσιμες ώρες δημιουργείται ήδη πρόβλημα.

Ο κόσμος προβλέπεται αυξημένος εντός των σταθμών και μάλιστα το μετρό της πρωτεύουσας προειδοποιεί τους επιβάτες να αποφεύγουν κάποιους σταθμούς, όπως το Green Park, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μέχρι στιγμής τα πάντα λειτουργούν κανονικά στη χώρα καθώς αργία έχει οριστεί μόνο η ημέρα της κηδεία της Βασίλισσας, η Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Όμως όλα προσαρμόζονται. Η κυβέρνηση, αρχικά, έχει ζητήσει από τους εργοδότες να δείχνουν κατανόηση σε όσους υπαλλήλους τους επιθυμούν να πάρουν άδεια αυτές τις ημέρες πένθους.

Το αεροδρόμιο του Χίθροου, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενημέρωσε μόλις σήμερα ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις ακόμα και ακυρώσεις κάποιων πτήσεων για την σημερινή ημέρα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου ξεκαθάρισε ότι «κάποιες πτήσεις μεταξύ 13:50 έως 15:40 την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, θα τροποποιηθούν ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατεί απόλυτη ησυχία πάνω από τον ουρανό του κεντρικού Λονδίνου κατά τη πομπή μεταφοράς της σορού της Βασίλισσας από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς το Ουέστμινστερ Χολ».

Μάλιστα, το αεροδρόμιο ενημέρωσε ότι παρόμοιες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες και κυρίως την Δευτέρα, ημέρα της κηδείας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle/ BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: