H Λίλιμπετ και ο Φίλιππος: Το 73χρονο love story της Ελισάβετ με τον (ανθ)«Έλληνα Θεό» [videos]

FILE PHOTO: Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκηπας Φίλιππος σε φωτογραφία του 2003. EPA/THE COUNTESS OF WESSEX / HANDOUT MANDATORY CREDIT: THE COUNTESS OF WESSEX / Not for use after December 31, 2021. / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




H απόλυτη σταθερά στο  μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Ελισάβετ Β’ ήταν ο Δούκας του Εδιμβούργου. Πρωθυπουργοί και ανώτεροι αυλικοί έρχονταν κι έφευγαν και κάθε χρόνος που περνούσε έκλεβε κι άλλους φίλους. Ομως, ο  πρίγκιπας Φίλιππος παρέμεινε στο πλευρό της, ή μερικά βήματα πίσω της όταν το υπαγόρευε το πρωτόκολλο, επί 73 χρόνια.

Η ίδια έλεγε ότι ήταν μια εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία κι ένας προσωπικός θρίαμβος. Τα στερήθηκε όταν ο Φίλιππος πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 99 ετών, τον Απρίλιο του 2021 .

  •  Ένα κατ’ εξοχήν αρσενικό, εκ φύσεως αγενές, που εξοργιζόταν εύκολα και χωρίς καμία διάθεση να υποφέρει τους ανόητους, ο χαρακτήρας του ήταν σε έντονη αντίθεση με αυτόν της προσεκτικής και συμβατικής Βασίλισσας.

Αν και σεβαστικοί δημοσίως απέναντί του, οι φίλοι επιβεβαίωναν κατ’ ιδίαν ότι υπήρχε μια μάλλον πατριαρχική συμπεριφορά πίσω από τα τείχη του παλατιού. Για τα θέματα της οικογένειας υπολόγιζε στον Φίλιππο.

Ένα διαφωτιστικό περιστατικό στην αρχή του γάμου τους συνέβη όταν ο πρίγκιπας οδηγούσε τη σύζυγό του και τον θείο του Λόρδο Μάουντμπάτεν στο κλαμπ πόλο Cowdray Park. Ανησυχώντας για την ταχύτητα που ανέπτυσσε ο Φίλιππος, ταράχτηκε και της κόπηκε η ανάσα μέχρι που ο Φίλιπ ούρλιαξε: «Αν το κάνεις άλλη μια φορά, θα σε κατεβάσω από το αυτοκίνητο». Σταμάτησε αμέσως. Κατά την άφιξη στον προορισμό τους, ο Μάουντμπατεν τη ρώτησε: «Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκες; Είχες πολύ δίκιο, πήγαινε πολύ γρήγορα». Εκείνη απάντησε: «Μα άκουσες τι είπε».

Όχι ότι ήταν υποχείριό του. Της φώναζε όπως φώναζε στους άλλους και σύμφωνα με τη βιογράφο Σάρα Μπράντφορντ δεν δίσταζε να του πει: «Ω Φίλιππε. Σώπα. Δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς».

Μάλωνε μαζί του, χωρίς να ντρέπεται από την παρουσία του προσωπικού. «Δεν πρόκειται να βγω από την καμπίνα μου μέχρι να είναι σε καλύτερη διάθεση», θυμάται μια βοηθός ότι είπε είπε η Ελισάβετ καθώς επέβαιναν στο βασιλικό γιοτ Britannia.

Σε μια κρατική επίσκεψη στην Αυστραλία το 1954, ένας εικονολήπτης που περίμενε έξω από το σαλέ του βασιλικού ζεύγους για να κινηματογραφήσει τη βασίλισσα να κοιτάζει κοάλα και καγκουρό, έβαλε σε λειτουργία την κάμερά του όταν ξαφνικά η πόρτα άνοιξε και ο Φίλιππος πετάχτηκε έξω, με ένα ζευγάρι παπούτσια τένις. και μια ρακέτα. Στη συνέχεια ήρθε η Βασίλισσα, του φώναζε να γυρίσει πίσω και τελικά  τον έσυρε πίσω στο σαλέ.

Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε ξανά, φαινόταν ήρεμη. «Λυπάμαι για αυτό το μικρό διάλειμμα», είπε στον κάμεραμαν. «Όμως, όπως γνωρίζετε, συμβαίνει σε κάθε γάμο. Τώρα τι θα ήθελες να κάνω;» Ο εικονολήπτης έβγαλε το φιλμ και το παρέδωσε στον γραμματέα Τύπου της.

Οι φωτογράφοι θα παρατηρούσαν, ακόμη και στα χρόνια του λυκόφωτος του ζευγαριού, ότι ο Φίλιππος μπορούσε να ξυπνήσει μια κοριτσίστικη λάμψη στα μάτια της, είτε τον επευφημούσε ενθουσιασμένη στους διαγωνισμούς οδήγησης με άμαξα είτε παρακολουθώντας τον να συνομιλεί με τα πλήθη σε περιπάτους.

Κατά τη διάρκεια δημοσίων εμφανίσεων, την έβλεπαν συχνά να περιμένει να τον δει. «Πού είναι ο Φίλιππος;» ρωτούσε, με το πρόσωπό της να φωτίζεται καθώς μετά τον έβλεπε να περπατά προς το μέρος της.

Ο πρώην προσωπικός γραμματέας της Λόρδος Τσάρτερις είπε κάποτε:

  • «Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι ο μόνος άνδρας στον κόσμο που αντιμετωπίζει τη Βασίλισσα απλώς όπως κάθε άλλο άνθρωπο. Είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, πιστεύω ότι το εκτιμά αυτό».

Οι σχολιαστές έχουν αφιερώσει χιλιάδες λέξεις στην ανάλυση του βασιλικού γάμου. Καμία δεν έφτασε τόσο κοντά στο να περιγράψει την αφοσίωσή της τόσο συνοπτικά όσο η ίδια. «Είναι κάποιος που δεν δέχεται εύκολα τα κομπλιμέντα», είπε σε μια ομιλία για τον εορτασμό της χρυσής επετείου του γάμου τους το 1997.

«Αλλά αυτός, πολύ απλά, ήταν η δύναμή μου και παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια, κι εγώ και όλη του η οικογένειά του , κι αυτή και πολλές άλλες χώρες, του οφείλουν ένα χρέος μεγαλύτερο από αυτό που θα διεκδικούσε ποτέ, ή απ’ αυτό που θα μάθουμε ποτέ».

Ο γεννημένος στην Ελλάδα πρίγκιπας Φίλιππος συνάντησε για πρώτη φορά την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας και του πρίγκιπα Γεωργίου, του δούκα του Κεντ.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, και η πολύ νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ έβαλε στο μάτι τον ξανθό, γαλανομάτη Φίλιππο. Η γκουβερνάντα της έγραψε ότι το «Viking look» του Φίλιππου έκανε μεγάλη εντύπωση στην πριγκίπισσα.

Αργότερα, ωστόσο, το Viking Look  θα πέρναγε στη λήθη και ο Φίλιππος, λόγω του εντυπωσιακού παρουσιαστικού του θα αποκαλούνταν “ο Έλληνας θεός’.

Ήταν 13 ετών όταν αποφάσισε ότι θα γινόταν ο πρώτος της έρωτας. Ήταν Ιούλιος του 1939, κατά τη διάρκεια μιας βασιλικής επίσκεψης στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ, όπου ήταν δόκιμος, και βρέθηκε να του έχουν αναθέσει να διασκεδάσει την πριγκίπισσα Ελισάβετ, γνωστή ως Λίλιμπετ, και την εννιάχρονη αδερφή της, Μάργκαρετ.

Η Μάριον Κρόφορντ, η γκουβερνάντα τους, έγραψε αργότερα για το πώς ο Φίλιππος, 18 ετών, επιδείκνυε τον ανδρισμό του πηδώνας πάνω από τα δίχτυα του τένις.  «Θεωρούσα ότι έκανε μεγάλη επίδειξη, μαλλά τα κοριτσάκια εντυπωσιάστηκαν πολύ. Η Λίλιμπετ είπε: «Τι καλός που είναι, Κρόφι. Πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει», θυμάται.

Οι βιογράφοι θα περιέγραφαν αργότερα πώς όταν η βασιλική πομπή αναχώρησε με γιοτ, αρκετοί δόκιμοι ξεκίνησαν με κωπηλατώντας βάρκες για να ακολουθήσουν, όλοι εγκατέλειψαν κάποια στιγμή, μέχρι που ο Φίλιππος μόνος συνέχισε μακριά μέσα στη θάλασσα.

«Σιγά!!», θα έλεγε αργότερα ο Φίλιππος. Οι βάρκες ακολούθησαν για 200 γιάρδες, μετά γύρισαν όλες  πίσω και πήγαν σπίτι και αυτό ήταν. Στα 18 του, δεν φαινόταν να συμμερίζεται τις ρομαντικές φιλοδοξίες της Λίλιμπετ.

Δεν υπήρχε σκέψη για γάμο, έχει πει ο Φίλιππος, μέχρι το 1946. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ωστόσο, όταν ο Φίλιππος διακρίθηκε για τις πράξεις του στις μάχες, η Λίλιμπετ  κράτησε μια φωτογραφία του μέσα στο δωμάτιό της. Η σχέση τους εξελίχθηκε τα επόμενα χρόνια καθώς ο άστεγος και περιφερόμενος πρίγκιπας γινόταν όλο και πιο τακτικός επισκέπτης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Γουίνδσορ και στο Μπαλμόραλ.

Το ζευγάρι αντάλλαξε γράμματα και, το 1946, ο Φίλιππος, τότε στα 20 του, έλαβε την άδεια από τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ να παντρευτεί την κόρη του, με την προϋπόθεση ότι θα περιμένουν μέχρι η Ελισάβετ να γίνει 21 ετών.

Το Παλάτι τον έβλεπε ως υποδεέστερο. Ο Γεώργιος ΣΤ ήταν απογοητευμένος που η κόρη του ήθελε να παντρευτεί τον πρώτο άντρα που είχε γνωρίσει και τη θεωρούσε πολύ μικρή. Η βασίλισσα Ελισάβετ, αργότερα Βασιλομήτωρ , τον ανέφερε ως «ο Ούνος», μια παραπομπή στη μικτή δανική, ρωσική και γερμανική κληρονομικότητά του. Ο αδερφός της, David Bowes-Lyon, τον απέρριψε ως «Γερμανό».

Ο σερ Τζον Κόλβιλ έγραψε για την πρώτη επίσκεψη του Φίλιππου στο Μπαλμόραλ ως σοβαρός μνηστήρας:

«Οι λόρδοι Σάλσμπερι, ο Έλντον και ο Στάνλεϋ θεωρούσαν πως δεν ήταν τζέντελμαν,   και κατά μία έννοια έχουν δίκιο. Έλεγαν επίσης ότι έβλεπαν σ’ αυτόν ένα σε αυτόν έναν Τεύτονα». Οι αυλικοί τον θεωρούσαν «τραχύ, αμόρφωτο και πιθανότατα άπιστο».

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν ανένδοτη. Αλλά στη μεταπολεμική Βρετανία και με τις αδερφές του παντρεμένες με Ναζί θα ήταν δύσκολο να “πουληθεί” καλά στον κόσμο. Πρακτικά αδέκαρος, ήταν επίσης ανώνυμος, εκτός και αν υπολογίσεις το δανικό δυναστικό του όνομα Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ. Ο θείος του Dickie, αργότερα Λόρδος Mountbatten, του χάρισε το επώνυμό του, που ήταν από μόνο του μια αγγλοποίηση του γερμανικού Battenberg.

Το Mountbatten ήταν ένα μη αρκετό βήμα για τους πολιτικούς, έτσι η βασίλισσα πείστηκε να διατηρήσει το εξίσου κατασκευασμένο όνομα Windsor για τη βασιλική οικογένεια.

Όμως, γνωρίζοντας πόσο πλήγωσε αυτό τον σύζυγό της, αψήφησε τους πολιτικούς μετά τη γέννηση του πρίγκιπα Άντριου και δήλωσε ότι άλλαζε τους κανόνες ώστε οι απόγονοί της εκτός από τα παιδιά της και όσοι δικαιούνται να χρησιμοποιούν το HRH, θα φέρουν το επώνυμο Mountbatten-Windsor.

  • Το ζευγάρι άντεξε τις αμφισβητήσεις και παντρεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947, σε έναν εντυπωσιακό βασιλικό γάμο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου τους, ο εκ φύσεως ερωτικός τρόπος του Φίλιππου οδήγησε σε κουτσομπολιά για υποτιθέμενες σχέσεις. Όποια κι αν ήταν η αλήθεια, και δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη, οι εξαιρετικές συνθήκες του γάμου τους πρέπει να απαιτούσαν πολλά δούναι και λαβείν με πολλούς τρόπους.

Όπως είπε ο Φίλιππος στο χρυσό γαμήλιο αφιέρωμα στη σύζυγό του: «Νομίζω ότι το κύριο μάθημα που μάθαμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι το ένα βασικό συστατικό για κάθε ευτυχισμένο γάμο. Μπορείτε να πείτε ότι η βασίλισσα έχει την ιδιότητα της ανοχής σε αφθονία».

  • Ο Φίλιππος απαρνήθηκε τον ελληνικό και τον δανικό τίτλο του και υιοθέτησε το αγγλοποιημένο επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, αποκαλώντας τον εαυτό του υπολοχαγό Φίλιπ Μαουντμπάτεν. Ο νέος του πεθερός, ο βασιλιάς, του απένειμε τους τίτλους του Δούκα του Εδιμβούργου, του κόμη της Μεριόνεθ και του βαρώνου Γκρίνουιτς.

Για αρκετά χρόνια μετά τον γάμο τους, ο Φίλιππος και η Ελισάβετ ζούσαν μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Συνέχισε να υπηρετεί στο Βασιλικό Ναυτικό και σύντομα το ζευγάρι απέκτησε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα.

Η ζωή του Φίλιππου και της Ελισάβετ άλλαξε το 1952 όταν, ενώ η Ελισάβετ έκανε περιοδεία στην Κένυα, ο πατέρας της πέθανε.

Έγινε βασίλισσα Ελισάβετ Β’ σε ηλικία 25 ετών και ο Φίλιππος εγκατέλειψε την καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό για να στηρίξει τη γυναίκα του.

Η βασίλισσα δεν έδωσε στον σύζυγό της τον επίσημο τίτλο του «πρίγκιπα συζύγου», όπως γινόταν στο παρελθόν. Πέντε χρόνια μετά την άνοδο της βασίλισσας στο θρόνο, ωστόσο, το 1957, έκανε τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για τα 90ά γενέθλια του Φίλιππου το 2011, η βασίλισσα τον έκανε ανώτατο ναύαρχο.

Το ζευγάρι γιόρτασε την τελευταία επέτειο του γάμου του μαζί , τα 73 του χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 2020.

Προς τιμήν της επετείου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που δείχνει τη βασίλισσα και τον Φίλιππο να κοιτάζουν μια κάρτα που έφτιαξαν τρία από τα δισέγγονά τους, ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις, τα παιδιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας Κέιτ .

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ abcnews

H στέψη του νέου Βασιλιά: Μια τελετή μοναδική και μεγαλοπρεπής * Το στέμμα, η βασιλική σύζυγος, οι όρκοι και οι εξουσίες του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: