Ελισάβετ: Ωρα θανάτου 15:10 – Αιτία: Γηρατειά – Επάγγελμα: Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα

Φωτογραφία του πιστοποιητικού θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ όπως το πλαισίωσε με φωτογραφία της γιαγιάς του ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Ουίλιαμ. Photo via Twitter@HRH_William_




Ώρα θανάτου: 15.10. Αιτία: “γηρατειά”. Επάγγελμα: “Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα”. Το πιστοποιητικό θανάτου της Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία της Σκωτίας.

Το έγγραφο, που κυκλοφόρησε από την Εθνική Αρχή της Σκωτίας, σημειώνει επίσης ότι η μακροβιότερος μονάρχης της Βρετανίας πέθανε ακριβώς στις 15:10 την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι απεβίωσε τρεις ώρες πριν από την επίσημη αναγγελία του θανάτου της από το Μπάκιγχαμ.

Η ώρα του θανάτου επιβεβαιώνει ότι η βασίλισσα πέθανε καθώς πολλά από τα μέλη της οικογένειάς της ταξίδευαν ακόμα προκειμένου να την επισκεφθούν στο κάστρο Μπάλμοραλ της Σκωτίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, γύρω στις 12.35 το μεσημέρι [τοπική ώρα] είχε απλωθεί διεθνώς ανησυχία καθώς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν εκδώσει ανακοίνωση λέγοντας ότι οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της βασίλισσας.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 18.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας) αλλά ήταν γνωστό ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είχε ενημερωθεί στις 16.30.

Όταν απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα της, η πριγκίπισσα Άννα αποκάλυψε ότι ήταν μαζί με την τις τελευταίες της στιγμές. Η πριγκίπισσα Άννα οποία συνόδευε το φέρετρο της μητέρας της καθώς ταξίδευε από το Μπάλμοραλ της Σκωτίας [όπου και άφησε την τελευταία της πνοή η Ελισάβετ] προς στο Λονδίνο, μέσω του Εδιμβούργου, είπε: «Είχα την τύχη να μοιραστώ τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής της αγαπημένης μου μητέρας».

Ο πρωτότοκος γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, έφθασε το μεσημέρι στο Μπαλμόραλ, όμως οι άλλοι γιοι της Άντριου και Έντουαρντ όπως και ο γιός του Καρόλου, ο Ουίλιαμ, έφθασαν το βράδυ. Ο Χάρι, ο αδελφός του Ουίλιαμ ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τη μοναρχία, έφτασε αργότερα, μόνος.

Η πριγκίπισσα αναφέρεται ως η «πληροφοριοδότης» για την σύνταξη του εγγράφου και φέρεται να ήταν αυτή που ειδοποίησε τον τοπικό έφορο για το θάνατο της μητέρας της.

Η βασίλισσα κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο  παρεκκλήσι του St George, στο κάστρο Ουίνδσορ.

Εάν η βασίλισσα απεβίωνε στην Αγγλία, δεν θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί πιστοποιητικό θανάτου, μια νομική υποχρέωση που ισχύει για τους υπηκόους αλλά όχι για τον ίδιο τον μονάρχη.

Ωστόσο αυτή η νομική υποχρέωση – που χρονολογείται από το 1836 – δεν ισχύει στη Σκωτία, όπου ο νόμος προβλέπει ότι “ο θάνατος κάθε προσώπου” πρέπει να καταγράφεται.

Τελευταίες επιθυμίες

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ Β’ ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ανέθεσε στη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να σχηματίσει κυβέρνηση. Η μονάρχης εμφανίστηκε χαμογελαστή αλλά αδύναμη, να στηρίζεται στο μπαστούνι της.

Τα τελευταία χρόνια, τα Ανάκτορα τηρούσαν μυστικότητα για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας. Είχαν αποκαλύψει, μετά από διαρροές στον Τύπο, τη νύχτα που πέρασε η Ελισάβετ στο νοσοκομείο πριν από έναν χρόνο για εξετάσεις, η φύση των οποίων δεν διευκρινίστηκε ποτέ. Τότε είχαν αναφερθεί κινητικά προβλήματα, ενώ εκείνη ακύρωνε πολλές εμφανίσεις.

Μυστήριο περιβάλλει συνήθως τους θανάτους μελών της βασιλικής οικογένειας. Είθισται εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τον θάνατο ενός εξέχοντος μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, να υποβάλλεται αίτημα στη δικαιοσύνη για να σφραγιστούν οι τελευταίες επιθυμίες του θανόντα.

Οι διαθήκες περισσότερων από 30 μελών της βασιλικής οικογένειας κρατήθηκαν συνεπώς μυστικές από το 1910, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, παρότι η βρετανική νομοθεσία προβλέπει πως οι τελευταίες επιθυμίες όλων πρέπει να δημοσιοποιούνται, κυρίως για να αποφευχθούν οι απάτες και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι.

Με πληροφορίες από sky news/ The Guardian

Κηδεία Ελισάβετ: H ύστατη σιωπηλή «φρουρά» των παιδιών γύρω από το φέρετρο της μητέρας τους για 15 λεπτά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: