Φόβοι για πλήρη αχρήστευση του Nord Stream μετά το σαμποτάζ: Με δύτες πιθανότατα η μεγάλη δολιοφθορά

FILE PHOTO: Φωτογραφία από F-16 της Στρατιωτικής Αεροπορίας της Δανίας που εμφανίζει το αποτέλεσμα της διαρροής από τον αγωγό στην επιφάνεια της θάλασσας. EPA, Danish Defence Command




Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο Nord Stream 1 θα καταστεί για πάντα μη λειτουργικός μετά τις μεγάλες διαρροές τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Την ίδια στιγμή ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι γερμανικές αρχές είναι το σαμποτάζ να προήλθε από κακόβουλη ενέργεια (προφανώς Ρώσων) δυτών.

Οσον αφορά την πιθανή καταστροφή των αγωγών η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επισκευαστούν γρήγορα, μεγάλες ποσότητες αλμυρού νερού θα εισρεύσουν στους αγωγούς και θα προκαλέσουν σημαντική φθορά, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της.

Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο μέχρι στιγμής για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τις διαρροές ή για τυχόν σαμποτάζ, αν αποδειχθεί, στους αγωγούς Nord Stream, για τους οποίους η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τους.

 

Ωστόσο, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, λόγω της πολυπλοκότητας της επίθεσης, ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου πιστεύουν ότι η δολιοφθορά θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί μόνο από κρατικό παράγοντα.

Και οι εικασίες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, με ασαφές, ωστόσο, κίνητρο.

Από γερμανικής πλευράς, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) αξιολογεί δορυφορικές εικόνες πιθανών κινήσεων πλοίων προτού συμβούν οι εκρήξεις.

Μια από τις θεωρίες που εξετάζουν οι γερμανικές υπηρεσίες είναι ότι δύτες μπορεί να τοποθέτησαν εκρηκτικά στους δύο «σωλήνες» του Nord Stream 1 και σε έναν από τους δύο σωλήνες του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος δεν ήταν ακόμη σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tagesspiegel, οι τεράστιες διαρροές πατραπέμπουν σε στοχευμένες εκρήξεις ενώ στο ίδιο σενάριο συνηγορεί και το γεγονός ότι η ταχύτητα στην πτώση της πίεσης ήταν ραγδαία. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ήδη έχει εξαερωθεί το ο μισός όγκος αερίου που υπήγρχε στους αγωγούς.

Υπάρχει επίσης σημαντική απόσταση μεταξύ των τριών τοποθεσιών όπου προήλθαν οι διαρροές, κάτι που επίσης αποκλείει το ενδεχόμενο τυχαίου γεγονότος.

Η ΕΕ πιστεύει ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στους αγωγούς Nord Stream οφείλονται σε σαμποτάζ, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα και ο Ζοζέπ Μπορέλ σύμφωνα με τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ntv, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασαν χθες Τρίτη η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.

Η ΕΕ ωστόσο δεν κατονόμασε τον πιθανό δράστη του σαμποτάζ ούτε έδωσε έναν λόγο ως προς το γιατί συνέβη το σαμποτάζ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Morten Bodskov, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε μια ένδειξη για το πόσος χρόνος ενδέχεται να χρειαστεί για να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της ζημιάς και η αιτία των διαρροών, ο Bodskov δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί μια εβδομάδα ή και δύο μέχρι η περιοχή γύρω από τις διαρροές να είναι αρκετά ήρεμη ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι σχετικές έρευνες.

Η εισαγγελική αρχή της Σουηδίας δήλωσε ότι θα εξετάσει το υλικό της αστυνομικής έρευνας και θα αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες, αφού η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε την Τρίτη ότι παρατηρήθηκαν δύο εκρήξεις.

Αν και το γεγονός δεν αποτελεί επίθεση κατά της Σουηδίας, η Στοκχόλμη βρίσκεται σε στενή επαφή με εταίρους όπως το ΝΑΤΟ και γείτονες όπως η Δανία και η Γερμανία, σημείωσε η Άντερσον.

Η νορβηγική αστυνομία ανέφερε την Τετάρτη ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, ενώ οι αρχές της Δανίας ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας.

Με πληροφορίες από Taggespiegel (1) (2)

Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: