Φέρτε πίσω τα κλεμμένα: Η Πολωνία ζητά από τη Ρωσία 7 πίνακες που αφαιρέθηκαν από μουσεία της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

FILE PHOTO: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας και υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, Πιοτρ Γκλίνσκι. EPA, TOMASZ GZELL POLAND OUT




Η Πολωνία απαιτεί από τη Ρωσία να της επιστρέψει επτά πίνακες που όπως λέει κλάπηκαν από τα μουσεία και τα παλάτια της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις σοβιετικές δυνάμεις και τώρα βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν, στη Μόσχα.

Ο Πιότρ Γκλίνσκι, υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κράτος υπέβαλε επίσημο αίτημα αποκατάστασης.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν  σε συνέδριο που εγκαινίασε το σχέδιο με τίτλο “Empty Frames” [κενές κορνίζες] όπου, όπως υποδηλώνει το όνομα, το κράτος και 12 συνεργαζόμενα πολωνικά μουσεία παρουσιάζουν κενές κορνίζες χαμένων έργων μαζί με ετικέτες που τα περιγράφουν. Αυτά «μας θυμίζουν έργα τέχνης και ιστορικά κτίρια που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου—τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους Σοβιετικούς», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας περιλαμβάνουν το Adoration of the Child του Lorenzo di Credi (1510-20), «χαμένο από την προπολεμική συλλογή της Εταιρείας Φίλων των Επιστημών του Πόζναν»· και Πορτρέτο του ζωγράφου από τον κύκλο του Valentin de Boulogne (περίπου 1750-1800), «χαμένο από την προπολεμική συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Σιλεσίας στο Βρότσλαβ». Το υπουργείο έχει λεπτομερή ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα «χαμένα έργα» της Πολωνίας.

Έχει υπολογιστεί ότι πάνω από 516.000 έργα τέχνης από την Πολωνία κλάπηκαν ή υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου,κυρίως λόγω της συστηματικής λεηλασίας από τους Ναζί και τις «ταξιαρχίες των τροπαίων» του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού.

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την επέτειο της επίθεσης της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία και την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 1939.

Η Άννα Τουρόφσκα, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε στην εφημερίδα The Art  ότι οι πίνακες εντοπίστηκαν από το Τμήμα Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου.

«Και οι επτά πίνακες αναγνωρίστηκαν στον κατάλογο Italian Paintings of the 14th–18th Centuries από τη Victoria Markova, από το μουσείο Πούσκιν», είπε η Τουρόφσκα. «Η περιήγηση τόσο στους καταλόγους όσο και στις ψηφιοποιημένες συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο είναι μια ουσιαστική εργασία ” του τμήματος, προσθέτει. Η Μάρκοβα είναι η επικεφαλής ειδικός του μουσείου Πούσκιν στην ιταλική τέχνη· το μουσείο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Ο διεθνής πολιτιστικός απεσταλμένος του Πούτιν, Mikhail Shvydkoy, λέει ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για τη Ρωσία να εξετάσει το αίτημα της Πολωνίας. «Υπό τις παρούσες συνθήκες των άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της «ακύρωσης» του ρωσικού πολιτισμού στην Ευρώπη, θεωρώ ανήθικη την παρουσίαση τέτοιων ισχυρισμών από ευρωπαϊκά κράτη», είπε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε ότι τα «είδη πολύτιμων αντικειμένων» που διεκδικεί η Πολωνία ανήκουν «σε ειδική κατηγορία, καθώς μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης ως αποζημίωση για να αντισταθμίσουν τις ενέργειες της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικός Πόλεμος», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Γκλίνσκι λέει ότι από το 2004 η Πολωνία έχει υποβάλει 20 αξιώσεις αποκατάστασης στη Ρωσία για χιλιάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων έργων του Πίτερ Μπρίγκελ του Πρεσβύτερου και του Λούκας Κράναχ του Πρεσβύτερου, χωρίς αποτέλεσμα.

Πολλά έργα που κατασχέθηκαν αρχικά από τις γερμανικές δυνάμεις ελήφθησαν στη συνέχεια από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω «έλλειψης πρόσβασης σε ρωσικούς μουσειακούς πόρους και αρχειακές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των καταλόγων εξαγωγής», είπε ο Γκλίνσκι στη συνέντευξη Τύπου.

  • Η Σοβιετική Ένωση επέστρεψε πάνω από 27.000 αντικείμενα, βιβλία και αρχεία στην Πολωνία όταν ήταν υπό σοβιετικό έλεγχο το 1956, αλλά μόνο έναν πίνακα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η Πολωνία θα συνεχίσει να επιδιώκει την αποκατάσταση, λέει ο Γκλίνσκι. «Οι υποθέσεις λεηλασίας πολιτιστικών αγαθών δεν λήγουν – όχι μόνο στην ηθική διάσταση, αλλά και στη σφαίρα του διεθνούς δικαίου».

Με πληροφορίες από theartnewspaper.com

Φωτογράφοι-αυτόπτες μάρτυρες: Σεράγεβο 1992, μια 3χρονη αποχαιρετά τον πατέρα της – Βρίσκει τον αυτόπτη σε έκθεση φωτογραφίας (photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: