Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη το πόρισμα για τον διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

File photo: Ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου, Γιώργος Σαββίδης. Πηγή φωτογραφίας: ΓΤΠ – Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργου Σαββίδη βρίσκεται το πόρισμα έρευνας για τον διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλο Πίπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, στο πόρισμα διαφαίνεται ότι ο εν λόγω διευθυντής, με τις πράξεις και παραλείψεις του, ενήργησε κατά παράβαση των καθηκόντων του, γεγονός που στοιχειοθετεί ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος διορίστηκε ως «ερευνών λειτουργός» με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 8/10/2021. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μέσα από το πόρισμα διαφαίνεται ότι ο διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά και απειθαρχία προς τις νομοθετικές του υποχρεώσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους για τη δημόσια υγεία και απώλεια εσόδων για το κράτος.

Σύμφωνα με αυτά, στοιχειοθετείται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος. Αντικείμενο της διερεύνησης ήταν η καθυστέρηση της λήψης τελικής απόφασης για την επιβολή ή μη διοικητικών προστίμων σε σφαγείο για σοβαρές παραβιάσεις.

Οι παραλείψεις του διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είχαν ως αποτέλεσμα να μην συμμορφωθεί το συγκεκριμένο σφαγείο με παραβιάσεις της νομοθεσίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ περαιτέρω αποτελούσαν και παράβαση έναντι ανταγωνιστικού σφαγείου.

Με βάση σχετικό δημοσίευμα του «Φ», στις 18/9/2021, στο πλαίσιο ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε στον υπουργό Γεωργίας την εξέταση πειθαρχικών παραπτωμάτων του διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε σχέση με τη μη ίση αντιμετώπιση των υπεύθυνων των δύο σφαγείων της Επαρχίας Λευκωσίας και την επιβολή διοικητικών προστίμων μόνο στον ένα υπεύθυνο του σφαγείου, για την ίδια χρονική περίοδο.

Πράγματι, με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας «Φ» στις 09/10/2021, ο υπουργός Γεωργίας, στις 8/10/2021 κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση η οποία και εγκρίθηκε, για διορισμό Ερευνώντα Λειτουργού, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε σχέση με την υπόθεση.

Σημειώνεται πως, με βάση τους «Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμούς», άρθρο 22, «Σε περίπτωση που διατάσσεται έρευνα πειθαρχικού αδικήματος ή ασκείται ποινική δίωξη εναντίον υπαλλήλου ή αρχίζει αστυνομική έρευνα εναντίον του με σκοπό την ποινική δίωξή του, ενημερώνεται έγκαιρα η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και υποβάλλονται σ’ αυτή τα σχετικά στοιχεία μαζί με τις απόψεις της αρμόδιας αρχής πάνω στο θέμα, ώστε να μπορεί η Επιτροπή σε κάθε περίπτωση να εξετάζει κατά πόσο το δημόσιο συμφέρον απαιτεί ο υπάλληλος να τεθεί σε διαθεσιμότητα».

Δηλαδή, από τη στιγμή που υπάρχει εν εξελίξει έρευνα κατά συγκεκριμένου υπαλλήλου, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο ο υπάλληλος αυτός να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ώστε να μην παρεμποδίσει την όποια διεξαγωγή έρευνας εναντίον του, είτε με απόκρυψη στοιχείων, είτε με επηρεασμό των προσώπων τα οποία ενδεχομένως να κληθούν για μαρτυρία.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ενώ επικύρωνε πρόστιμα που αφορούσαν παραβιάσεις της Νομοθεσίας στο ένα από τα δύο σφαγεία της Επαρχίας Λευκωσίας, για την ίδια χρονική περίοδο δεν επικύρωνε τα πρόστιμα που αφορούσαν παραβιάσεις της Νομοθεσίας στο δεύτερο σφαγείο.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο φαίνεται να λειτουργούσε μεροληπτικά, καταργώντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης («Φ», 1/4/2022), αλλά οι ενέργειές του ήταν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας, λειτουργώντας αντίθετα από τον ρόλο που είναι ταγμένος να υπηρετεί. Ωστόσο, παρέμεινε στη θέση του για την εκτέλεση των καθηκόντων του, ακόμα και κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Να σημειωθεί πως, στο δημοσίευμα του «Φ» ημερομηνίας 11/6/2021, καταγράφονται τα εξής, ως η θέση την οποία εξέφρασε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για θέματα του σφαγείου Cypra (θέματα διαχείρισης υποπροϊόντων):

«Από την εμπειρία μου 23 χρόνια στον έλεγχο στον δημόσιο τομέα, τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές φορές αποτέλεσμα ανικανότητας και άλλες το αναπόφευκτο αποτέλεσμα όταν κάποιος έχει τα δικά του βρεγμένα και δεν τον παίρνει να δείξει αυστηρότητα ακόμη και σε αυτούς που θέλει να κυνηγήσει. Αυτό δείχνει, είτε την ανικανότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, είτε ότι έγνοια τους ήταν να διασφαλίσουν ιδιωτικά συμφέροντα. Σίγουρα πάντως οι πράξεις τους υπονόμευαν το δημόσιο συμφέρον».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσεις όλες τις ιδιωτικές εισφορές προς τα κόμματα: Εστάλη σχετική επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: