«Εκτελέστε τους αντιφρονούντες!»: Άγριο σκηνικό στο Ιράν με αντιδιαδηλώσεις μίσους ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 50

Χιλιάδες Ιρανές συμμετέχουν στις κρατικές αντιδιαδηλώσεις. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Αρκετές διαδηλώσεις  οργανώθηκαν από το κράτος  σήμερα (Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου) σε πολλές ιρανικές πόλεις για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών ταραχών, με τους συμμετέχοντες  να ζητούν ακόμη και … την εκτέλεση όσων συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως “στρατιώτες του Ισραήλ”, ενώ παράλληλα φώναζαν συνθήματα μίσους, όπως “Θάνατος στην Αμερική”, “Θάνατος στο Ισραήλ”,”Οι παραβάτες του Κορανίου πρέπει να εκτελεστούν”.

Στις αντιδιαδηλώσεις αυτές συμμετείχαν και γυναίκες φορώντας τσαντόρ και κρατώντας σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Μάλιστα, κρατούσαν και πανό υποστήριξης και ευχαριστιών προς τις δυνάμεις της τάξης, όπως μετέδωσε κρατική τηλεόραση.

“Θάνατος στους συνωμότες”, “Το τέλος της μαντίλας, αυτή είναι η πολιτική των Αμερικανών”, έλεγαν, μεταξύ άλλων, οι γυναίκες αυτές.

Ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής ζήτησε να τιμωρηθούν οι διαδηλωτές “με το όπλο του νόμου”.

Εγκωμιάζοντας “τις προσπάθειες και τις θυσίες της αστυνομίας”, οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους πως η πρόσφατη “συνωμοσία του εχθρού” είναι “καταδικασμένη να αποτύχει”.

 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις μεγαλώνει ανησυχητικά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πληροφορίες νορβηγικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της προκάλεσε προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019.

Χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Ο στόχος της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε.

Οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».

Ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέφερε την Δευτέρα ότι η εταιρεία SpaceX σκοπεύει να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ποιοι είναι οι 6 υποψήφιοι στις Ιταλικές εκλογές την Κυριακή: Γιατί είναι τόσοι πολλοί πως δουλεύει ο εκλογικός νόμος (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: