Διχασμένοι οι στρατηγοί του Πούτιν: Ψάχνουν την απάντηση στην Ουκρανική αντεπίθεση, λένε οι αμερικανικές υπηρεσίες [videos]

File Photo: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει πλέον ο ίδιος εντολές στους διοικητές επί του πεδίου… EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Η ουκρανική αντεπίθεση και η ανακατάληψη σημαντικών εδαφών στα ανατολικά και στα νότια της Ουκρανίας έχουν στριμώξει τον ρωσικό στρατό. Όχι μόνο γιατί τον ωθούν σε οπισθοχώρηση, αλλά και γιατί – και κυρίως – γιατί οι επικεφαλής του είναι διχασμένοι σχετικά με το ποιός είναι καλύτερος τρόπος να απαντήσουν στις απρόσμενες γι’ αυτούς ουκρανικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών.

Ο Πούτιν δίνει ο ίδιος κατευθύνσεις απευθείας σε στρατηγούς στο πεδίο, λένε δύο πηγές εξοικειωμένες με τις αμερικανικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό CNN.

Πρόκειται, προσθέτουν, για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη τακτική διαχείρισης σε έναν σύγχρονο στρατό – κάτι που υποδηλώνει την δυσλειτουργική δομή διοίκησης που από την έναρξη του πολέμου μαστίζει τις ρωσικές δυνάμεις.

  • Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν συλλάβει Ρώσους αξιωματικούς να μαλώνουν μεταξύ τους και να διαμαρτύρονται σε φίλους και συγγενείς στην πατρίδα τους για τη λήψη αποφάσεων από τη Μόσχα, είπε μία από αυτές τις πηγές στο CNN.

Και υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στρατηγικής καθώς οι στρατιωτικοί ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν για το πού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να στηρίξουν τις αμυντικές γραμμές, δήλωσαν πολλές πηγές που βρίσκονται κοντά στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι αναδιατάσσει δυνάμεις προς το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά – όπου η Ουκρανία έχει σημειώσει τα πιο εντυπωσιακά κέρδη – αλλά αμερικανικές και δυτικές πηγές λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων εξακολουθεί να παραμένει στο νότο, όπου η Ουκρανία έχει επίσης πραγματοποιήσει επιχειρήσεις γύρω από τη Χερσώνα.

Ο Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε χθες μερική επιστράτευση που περιλαμβάνει την κλήση έως και 300.000 εφέδρων, για μήνες δίσταζε να προβεί σε αυτό το βήμα και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλώνουν πως το γεγονός ότι το έκανε τώρα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στη Ρωσία και σηματοδοτεί μια αυξανόμενη απόγνωση.

  • Δεν είναι σαφές κατά πόσον η επιστράτευση θα κάνει οποιαδήποτε επιχειρησιακή διαφορά στο πεδίο της μάχης ή απλώς θα παρατείνει τη διάρκεια του πολέμου χωρίς να αλλάξει το αποτέλεσμα, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές.

Blame Game

Και ενώ η Ρωσία βάλλεται στο πεδίο της μάχης, αξιωματούχοι στη Μόσχα προσπαθούν να αποδώσουν την ευθύνη για την απότομη μεταστροφή της τύχης σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και ειδήμονες των κρατικών μέσων ενημέρωσης συζητούν πυρετωδώς τους λόγους της αποτυχίας στο Χάρκοβο και με τυπικό τρόπο, το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να απομακρύνει την ευθύνη από τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό», είπε ο ίδιος.

Ήδη, έχει γίνει ανασχηματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας ως απάντηση στις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης – αφήνοντας τη δομή διοίκησης της Ρωσίας ακόμη πιο μπερδεμένη από ό,τι πριν, λένε πηγές.

Ο διοικητής που επέβλεπε την πλειονότητα των μονάδων γύρω από την περιοχή του Χάρκοβου παρέμεινε στη θέση του μόνο 15 ημέρες και τώρα έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έστειλε «ένα μικρό αριθμό» στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία –μερικοί από τους οποίους είχαν τραπεί σε φυγή εν μέσω ουκρανικών προελάσεων στο πεδίο της μάχης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ– σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις εξασθενημένες αμυντικές της γραμμές.

Αλλά ακόμα κι αν η Ρωσία είναι σε θέση να συνενωθεί γύρω από ένα σχέδιο, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι περιορισμένη η ικανότητά της να δώσει μια στρατηγικής σημασίας απάντηση στις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις της Ουκρανίας που τις τελευταίες ημέρες, λένε πηγές, κίνησε τη δυναμική υπέρ του Κιέβου.

Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, οι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν  ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Ουκρανία δεδομένων των συνεχιζόμενων προβλημάτων με τις γραμμές ανεφοδιασμού, τις επικοινωνίες και το ηθικό.

Η «μικρή κλίμακα» της ρωσικής αναδιάταξης είναι ένα σημάδι της αδυναμίας της να πραγματοποιήσει σοβαρές επιχειρήσεις, δήλωσε στο CNN ο ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει απαντήσει στην προέλαση της Ουκρανίας εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών όπως φράγματα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής – επιθέσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν ως επί το πλείστον είναι επιθέσεις «εκδίκησης» και όχι επιχειρησιακά σημαντικές επιθέσεις, είπε ο ίδιος.

Με την απουσία επιπλέον ανθρώπινου δυναμικού – ανέφεραν οι πηγές – η Ρωσία έχει λίγες άλλες επιλογές για να τιμωρήσει ή να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν «αγωνίζεται», δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι σε μια εμφάνισή του στο CNN χθες  Τετάρτη. Ο ρωσικός στρατός έχει «κακή συνοχή των μονάδων του, λιποταξίες στις τάξεις του, στρατιώτες που δεν θέλουν να πολεμήσουν», είπε.

«Έχει φρικτό ηθικό, η συνοχή των μονάδων στο πεδίο της μάχης, η διοίκηση και ο έλεγχος δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Έχει προβλήματα λιποταξίας και αναγκάζει τους τραυματίες να επιστρέψουν στη μάχη. Οπότε ξεκάθαρα, το ανθρώπινο δυναμικό είναι πρόβλημα για αυτόν», είπε ο Κίρμπι. «Αισθάνεται σαν να είναι ακινητοποιημένος, ιδιαίτερα σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή του Ντονμπάς».

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: