Διαμαρτύρεται το Ιράν για παρέμβαση στα εσωτερικά του: Κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη επειδή καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

FILE PHOTO: Διαδήλωση κατά του Ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν εξω από το προξενείο της χώρας στην Τουρκία. EPA, SEDAT SUNA




Για “παρέμβαση” της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν κάνει λόγο το Ιράν το οποίο κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της γαλλικής πρεσβείας Φλοράν Αϊνταλό, για να διαμαρτυρηθεί  επειδή το Παρίσι καταδίκασε τη «βίαιη καταστολή» των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Ο θάνατος της Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση με την κατηγορία της “απρεπούς ένδυσης” προκάλεσε το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων που συγκλονίζει το Ιράν εδώ και 13 μέρες, ενώ πυροδότησε εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των διαδηλωτών σε όλον κόσμο.

Η Τεχεράνη «απορρίπτει και καταδικάζει κατηγορηματικά την παρέμβαση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων Γάλλων αξιωματούχων στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, χρησιμοποιώντας λανθασμένες ερμηνείες», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε απάντηση για τη συμμετοχή τριών Γάλλων αξιωματούχων σε διαδηλώσεις στο Παρίσι και στη γελοία πρωτοβουλία του περιοδικού Charlie Hebdo, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τεχεράνη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας στοχεύει στην αθώωση των ταραχοποιών που δεν είχαν άλλο σκοπό παρά μόνο να καταστρέψουν δημόσια περιουσία και τη ζωή και τα αγαθά των ανθρώπων», υποστηρίζει εξάλλου η Τεχεράνη.

Το Παρίσι καταδίκασε τη Δευτέρα την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, σημειώνοντας ότι εξετάζει από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους «τις διαθέσιμες επιλογές» για να αντιδράσει σε «αυτές τις νέες μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Τεχεράνη.

Κάλεσε επίσης το Ιράν να σταματήσει τη «βίαιη καταστολή» και να σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις της αλλά και να εγγυηθεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως στο διαδίκτυο.

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

 

Για 3η φορά στην απομόνωση φυλακών υψίστης ασφαλείας ο Ρώσος ιστορικός των σταλινικών εκκαθαρίσεων Γιούρι Ντμίτριεφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: