Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη: Το “φως” του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο “νυχτοβάτης” Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Εκπληκτικό φαινόμενο ο Πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι χώρας μέλους μιας Συμμαχίας να απειλεί γειτονική χώρα της ίδιας Συμμαχίας ότι θα της επιτεθεί στρατιωτικά, μάλιστα νύχτα. Ορθά ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι αναμένει την Τουρκία στο «φως» που το δίκαιο ορίζει.

Όμως για την Κύπρο «νυχτοξημερώνει» με παράνομη τούρκικη στρατιωτική κατοχή, με οργανωμένο εποικισμό, με εγκλωβισμένους, δημογραφική αλλοίωση και εκτοπισμένους Ευρωπαίους πολίτες, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται διαρκώς για πάνω από 48 συνεχή έτη. Οπότε γιατί αφέθηκε εκτός αναφοράς η τούρκικη επιθυμία για παράνομο επεκτατισμό σε βάρος Κράτους μέλους της Ε.Ε.

Η διεθνής νομιμότητα δεν πρέπει να εξαντληθεί μόνο στην προσπάθεια να μην υπάρξει η όποια σύρραξη μικρής ή μεγάλης έκτασης στο Αιγαίο. Η ειρήνη στην περιοχή και γενικότερα το διεθνές δίκαιο με σεβασμό των συνόρων, δεν πρέπει να γίνεται μόνο για την πρόληψη της όποιας νέας στρατιωτικής σύγκρουσης.

  • Απαιτεί και την εξάλειψη των όσων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου έχουν προκύψει και συνεχίζονται από μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη σε βάρος μιας μικρής χώρας, ως η Κυπριακή Δημοκρατία, που αντιμετωπίζει μια συστηματικά προωθούμενη επεκτατική, σε βάρος της κυριαρχίας της, στρατηγική της Τουρκίας.

Προφανώς δεν αρκούν μόνο οι φραστικές καταδίκες και προειδοποιήσεις για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας. Κύριος μοχλός διεκδίκησης, αλλά και πίεσης, μπορεί να αναδειχθεί μόνο ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός που δεν πρέπει να παραμείνει απαθής. Ας μην αφήσουμε το γνωστό στην ιστορία των Ελλήνων σαράκι της αυτοκαταστροφής να αποτελέσει ένα ακόμα επίλογο για χαμένη πατρίδα.

Ο λαός μπορεί να διεγείρει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να επιτύχει πρόσθετα μια κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, Ελλάδος και Κύπρου, για έναν πραγματικό και συστηματικό αντικατοχικό αγώνα.

Δράση και αγώνας που προϋποθέτουν επίσης πιο έντονη πίεση προς πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής που συνεχώς αποκαλύπτεται όλο και πιο βαθιά ριζωμένη σε ένα Κράτος που δυστυχώς δεν αναδεικνύεται σε Κράτος Δικαίου.

Αυτή η πολύπλευρη προσπάθεια, μπορεί να πραγματωθεί εάν, πέραν από φραστικές και ωραιοποιημένες προεκλογικές εξαγγελίες, έχουμε τη σαφή παραδοχή και αναγνώριση των όσων λαθών υπήρξαν από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι και σήμερα.

Μια οφειλόμενη παραδοχή και απολογία που θα συντελέσει στην αναθέρμανση της αποφασιστικότητας του λαού και του Κράτους για δίκαιη και λειτουργική λύση.

Αναγνώριση λαθών που προδικάζει ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια ή ανάλογα σφάλματα, ώστε να προκύψουν δυνατότητες για σωτηρία του τόπου και του λαού από τον προφανή κίνδυνο τουρκοποίησης.

*Δικηγόρος – Πρώην Βουλευτής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν μιλά εκ μέρους του Πούτιν και τον καλοπιάνουν: Αυτοεγκλωβισμός της Άγκυρας διά του κατευνασμού…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: