Αστραπιαία και νικηφόρα αντεπίθεση στο Χάρκοβο: Οπισθοχωρούν οι Ρώσοι και ζητούν ενισχύσεις * Αιχμάλωτος Ρώσος αντιστράτηγος [videos]

FILE PHOTO: Τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την πόλη Μπαλακλιά προχωρώντας την αντεπίθεσή τους στο Χάρκοβο. Ο χαρούμενος στρατιώτης στο κέντρο της φωτο, έπεσε νεκρός στη μάχη της απελευθέρωσης της πόλης. Photo via Twitter@Olena Halushka




Τρεις μέρες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνίδια αντεπίθεση για την ανακατάληψη του κατεχόμενου από τους Ρώσους εισβολής Χαρκόβου – ταυτόχρονα με την επιχείρηση στη Χερσώνα – οι ειδήσεις από το μέτωπο δείχνουν πως πρόκειται για επιτυχή προέλαση καθώς, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος Ζελένσκι, έχουν ήδη ανακαταληφθεί 30 περιοχές στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός της επιτυχούς ουκρανικής αντεπίθεσης επιβεβαιώνεται και από ρωσικής πλευράς στην πράξη, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε πως η Μόσχα στέλνει εσπευσμένα ενισχύσεις στο Χάρκοβο για να αντιμετωπίσει τους Ουκρανούς.

  • Ρώσος αξιωματούχος στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας οπισθοχωρούν. «Το ίδιο το γεγονός της παραβίασης της άμυνάς μας είναι ήδη μια ουσιαστική νίκη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Βιτάλι Γκάντσεφ στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι η προέλαση της Ουκρανίας ήταν «πολύ απότομη και ταχεία».

Ο Γκάντσεφ είπε ότι «σκληρές μάχες» διεξάγονται κοντά στην πόλη Μπαλακλιά, που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία την Πέμπτη. «Δεν ελέγχουμε την Μπαλακλια. Γίνονται προσπάθειες να εκτοπιστούν οι ουκρανικές δυνάμεις».

  • Κι όχι μόνο “δεν ελέγχουν” πλέον την Μπαλακλιά, αλλά αποσύρονται οι Ρώσοι, καθώς όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας, αποσύρονται οι στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις Μπαλακλίγια και Ιζιούμ.

Φυσικά, ο λόγος της απόσυρσης μεταμφιέστηκε σε μια ακόμη γνωστή ρωσική προπαγάνδα: «Προκειμένου να επιτευχθούν οι δηλωμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις περιοχές της Μπαλακλίγια και του Ιζιούμ», ανέφερε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού οι Ουκρανοί, στην ταχεία προέλασή τους, ανακατέλαβαν το Κουπιάνσκ, έναν σιδηροδρομικό κόμβο από τον οποίο ανεφοδιάζονταν οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, αποκόπτοντας έτσι χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες.

  • Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προαναγγείλει μιαπρογραμματισμένη αντεπίθεση στη νότια περιοχή της Χερσώνας, αλλά το  επίκεντρο της αντεπίθεσης αυτής της εβδομάδας ήταν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των Ρώσων.

«Κατά τη διάρκεια των αμυντικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη χαμένων εδαφών στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, από την αρχή της εβδομάδας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας… έχουν διεισδύσει στις γραμμές του εχθρού σε βάθος έως και 50 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Ουκρανός ταξίαρχος Oleksiy Gromov σε ενημέρωση. στο Κίεβο, ανέφερε το Reuters .

Ανεπιβεβαίωτα πλάνα που κοινοποιήθηκαν από ρωσικά κανάλια Telegram φάνηκε να δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή της ουκρανικής προέλασης, καθώς και ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην Μπαλιακλιά, την στρατηγικής σημασίας πόλη με πληθυσμό 27.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο.

Ο στρατηγός Γκρόμοφ είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Αν αληθεύει, η ταχύτητα της ουκρανικής προέλασης κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, θα την καθιστούσε την πιο γρήγορη και επιτυχημένη επίθεση από κάθε πλευρά τους τελευταίους πέντε μήνες των μαχών, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Rob Lee.

Η Μόσχα απάντησε την Παρασκευή εκτοξεύοντας ρουκέτες στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, τραυματίστηκαν σε επίθεση που ο αρχηγός του επιτελείου του Ζελένσκι καταδίκασε ως εκδίκηση για την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. .

«Για κάθε επιτυχία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, για κάθε νίκη, οι Ρώσοι… απαντούν με χτυπήματα σε αθώους ανθρώπους», έγραψε ο Andriy Yermak στο Telegram, επιβεβαιώνοντας ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και παιδιά. Οι πύραυλοι έπληξαν ένα κέντρο τεχνών για παιδιά και ένα σχολείο, καθώς και ιδιωτικές κατοικίες, δήλωσε ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέχοφ.

 

Απελευθερώθηκε το Κουπιάνσκ

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Η πόλη αυτή είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων εδώ και πολλούς μήνες.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανάρτησαν φωτογραφίες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται τα μέλη τους «στο Κουπιάνσκ που ήταν και θα είναι πάντα ουκρανικό».

Ένας τοπικός αξιωματούχος από την πλευρά του δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με Ουκρανούς στρατιώτες στην πόλη αυτή των 27.000 κατοίκων, με τη λεζάντα: «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία».

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) επιβεβαίωσε ότι μονάδες της μπήκαν στην πόλη.

Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για το κατεχόμενο Ιζιούμ, απ’ όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις της στην εν μέρει κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ. Ετσι πλέον χιλιάδες Ρώσοι βρίσκονται πλέον αποκομένοι. 

 

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα thinktank με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη τις επόμενες τρεις ημέρες. Η κατάληψη της πόλης θα διακόψει τις επικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών και θα «εμποδίσει τις ρωσικές προσπάθειες να υποστηρίξει επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις», ανέφερε το ινστιτούτο.

Δύσκολη η κατάσταση στο Ντονέτσκ – παραδέχονται οι αυτονομιστές

Η κατάσταση είναι «δύσκολη» στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχτηκε σήμερα ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Ντένις Πουσίλιν, μετά την ανακοίνωση του Κιέβου για σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε.

Στο Λιμάν, που έπεσε στα τέλη Μαΐου στα χέρια των Ρώσων, «η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, όπως και σε ορισμένες άλλες κοινότητες στη βόρεια Δημοκρατία» του Ντονέτσκ, είπε ο Πουσίλιν, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

 

 

«Για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις περιοχές της Μπαλακλίγια και του Ιζιούμ ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ουκρανική προέλαση. «Βλέπουμε την Ουκρανία να σημειώνει πραγματική, αποδεδειγμένη πρόοδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, την επόμενη ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ωστόσο, ο Blinken προειδοποίησε ενάντια στην υπερβολική αισιοδοξία λέγοντας ότι οι μάχες είναι πιθανό να διαρκέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ουκρανία και δυστυχώς, τραγικά, φρικιαστικά, ο Πρόεδρος Πούτιν έδειξε ότι θα ρίξει πολλούς ανθρώπους σε αυτό με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία», είπε.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA, είπε «Όχι μόνο έχει αποκαλυφθεί η αδυναμία του ρωσικού στρατού… αλλά θα προκληθεί μακροπρόθεσμη ζημιά στη ρωσική οικονομία και σε γενιές Ρώσων».

Συνέλαβαν Ρώσο αντιστράτηγο

Η Ουκρανία πιθανόν να έχει στα χέρια της ως αιχμάλωτο  έναν Ρώσο στρατηγό που – εφόσον επιβεβαιωθεί – θα είναι υψηλότερος αξιωματικός της Μόσχας που θα έχει αιχμαλωτιστεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη αποκάλυψε μια ομάδα Ρώσων αιχμαλώτων που συνελήφθησαν από την Ουκρανία εν μέσω αιφνιδιαστικής αντεπίθεσης κοντά στην πόλη Χάρκοβο , μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας που έφερε διακριτικά Αντισυνταγματάρχη.

Όμως τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο άνδρας είναι «πιθανόν» να είναι ο Αντρέι Σιχεβόι, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα  Αντιστράτηγος και διοικητής της Ρωσικής Ομάδας Δυνάμεων Δύσης.

 

Η Kyiv Post  ήταν μεταξύ των ουκρανικών ειδησεογραφικών μέσων που μετέδωσε την είδηση, υποστηρίζοντας ότι ο στρατηγός Sychevoi είχε ντυθεί με στολή χαμηλότερου βαθμού σε μια εσπευσμένη προσπάθεια να κρύψει την ταυτότητά του πριν συλληφθεί.

Η εφημερίδα, η οποία υπήρξε αξιόπιστη πηγή πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρει τη σύλληψη του Sychevoi ως «πιθανή, αλλά όχι επιβεβαιωμένη».

Εάν η είδηση ​​επιβεβαιωθεί, τότε θα γίνει ο Sychevoi ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός που συνελήφθη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη ταπεινωτικό πλήγμα για τον στρατό του Πούτιν.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 12 Ρώσους στρατηγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους λέγεται ότι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα επιδρομών πυροβολικού ή πυραύλων σε θέσεις διοίκησης.

Μέχρι στιγμής, ούτε ο ουκρανικός ούτε ο ρωσικός στρατός έχουν μιλήσει για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη σύλληψη του Sychevoi.

Οι αναφορές προέκυψαν εν μέσω μιας αστραπιαίας αντεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία στα ανατολικά του Χάρκοβο την Τετάρτη.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ The Moscow Times/ Daily Mail

Αιφνίδια στο Κίεβο η Μπέρμποκ: Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται σε μας * Πολεμά και για την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: