Από «κόσκινο» στην Κύπρο τα πτυχία ιατρικής από πανεπιστήμια τρίτων χωρών: 15 καταγγελίες, 9 υποθέσεις στα δικαστήρια

FILE PHOTO: Ασθενοφόρα έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Λεμεσού. Photo screenshot via youtube




Τα προσόντα γιατρών που ενεγράφησαν στο μητρώο ιατρών Κύπρου από το 2004 μέχρι το 2017 παρουσιάζοντας πτυχία ιατρικής από πανεπιστήμια τρίτων χωρών, ελέγχει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Καταγγελίες που έγιναν χθες στη Βουλή, φέρουν γιατρούς οι οποίοι δεν κατέχουν αποδεδειγμένα ειδικότητες να προσφέρουν υπηρεσίες ειδικών σε ανυποψίαστους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού, της οποίας ανακλήθηκε ο τίτλος ειδικότητας από τον ΠΙΣ μετά και από καταδίκη της από το δικαστήριο, αλλά εξακολουθεί να εξυπηρετεί ασθενείς, με άλλη «ειδικότητα», αυτή της αναίμακτης χειρουργικής.

Η Αστυνομία, από πλευράς της, από το 2016 μέχρι σήμερα έχει εξετάσει 15 παρόμοιες υποθέσεις εναντίον γιατρών και από αυτές οι 9 βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από τον βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση, «από το 2004 μέχρι το 2017 δεν ακολουθείτο η νομοθεσία, βάσει της οποίας, γιατροί που παρουσιάζουν πτυχία τρίτων χωρών πρέπει να απευθύνονται στο ΚΥΣΑΤΣ προκειμένου να γίνει εξέταση για αντιστοιχία και ισοτιμία».

Αυτό, όπως είπε, «έχει ως αποτέλεσμα κατά το διάστημα αυτό αρκετές δεκάδες γιατροί των οποίων τα προσόντα δεν έχουν αναγνωριστεί να έχουν εξασφαλίσει άδεια από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και τον ΠΙΣ χωρίς να έχει κάποιος ελέγξει τα προσόντα τους».

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι από το 2004 μέχρι το 2010 στο ΚΥΣΑΤΣ είχαν αποταθεί 59 άτομα με πτυχία ιατρικής τρίτων χωρών: «Σε όλους υπεδείχθη ότι έπρεπε να παρακαθήσουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις για να αναγνωριστούν οι τίτλοι τους, αλλά ουδείς εξ αυτών το έπραξε».

Τα χρόνια 2010 -2017, είπε συνεχίζοντας, άλλα 46 άτομα αποτάθηκαν στο ΚΥΣΑΤΣ. Αυτοί, παρακάθησαν στις απαραίτητες εξετάσεις και προχώρησαν κανονικά στις νόμιμες διαδικασίες.

Χωρίς ειδικότητα

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε από πλευράς της εκπρόσωπος της «Ιατρικής Ασπίδας», η οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά ΠΙΣ και ΙΣΚ λέγοντας ότι «ενώ γνωρίζουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι δεν έχουν τα προσόντα ή τις ειδικότητες που διαφημίζουν ότι έχουν, δεν κάνουν τίποτα με αποτέλεσμα αυτοί οι γιατροί να εξακολουθούν να εξαπατούν τους ασθενείς».

«Η ομάδα πρωτοβουλίας “Ιατρική Ασπίδα” έχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την ανάγκη για διερεύνηση του θέματος της νομιμότητας και της επάρκειας της διαδικασίας που ακολούθησε το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ) στην εγγραφή ιατρών στο μητρώο», είπε και πρόσθεσε:

«Από στοιχεία που υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις όπου έπρεπε οι αιτητές να προσκομίσουν συγκεκριμένα πιστοποιητικά για να αναγνωριστεί ο τίτλος ειδικότητάς τους, φαίνεται ότι το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ) δεχόταν αιτήσεις χωρίς να συνοδεύονται με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παραχωρούσε παράτυπα τίτλους ειδικότητας».

Έγινε επίσης αναφορά σε περιπτώσεις όπου «ιατρός χωρίς ειδικότητα εξετάζει και χορηγεί θεραπείες σε ασθενείς σαν ογκολόγος, με εξειδίκευση στον καρκίνο του μαστού, ενώ άλλος γιατρός χωρίς ειδικότητα εξετάζει και χορηγεί θεραπείες σε μικρά παιδιά, σαν παιδίατρος και αλλεργιολόγος.

Σε μιαν άλλη περίπτωση «ιατρός χωρίς ειδικότητα εξετάζει και χορηγεί θεραπείες σε ασθενείς σαν δερματολόγος και όσον αφορά αυτή την περίπτωση ο γιατρός αυτός σε δική του λινική στη Λεμεσό, στεγάζει δύο άλλους γιατρούς που εξασκούν το ιατρικό επάγγελμα στην Κύπρο τη στιγμή που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ιατρών Κύπρου».

Η εκπρόσωπος της «Ιατρικής Ασπίδας» έκανε λόγο για «έλλειψη θέλησης για συνεργασία με την Αστυνομία από τα αρμόδια σώματα που είναι το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και ο ΠΙΣ», ενώ εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 15 υποθέσεις εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου.

Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου ανέφεραν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται τους τελευταίους έξι μήνες έρευνα για την περίοδο 2014-2017 και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 50 περιπτώσεις γιατρών με πτυχία τρίτων χωρών. Οι περιπτώσεις αυτές διερευνώνται, αλλά προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με τα πτυχία τους.

Αναφέρθηκε επίσης ότι από το 2021, το ΙΣΚ προχώρησε σε συνεργασία με διεθνή εξειδικευμένο οίκο που εδρεύει στις ΗΠΑ ο οποίος αξιολογεί την αυθεντικότητα των τίτλων σπουδών. Έτσι, πλέον οι γιατροί πριν προχωρήσουν στις αιτήσεις τους σε ΙΣΚ και ΠΙΣ απευθύνονται στον Οργανισμό αυτό και εξασφαλίζουν την απαραίτητη βεβαίωση για την αυθεντικότητα των πτυχίων και τίτλων που κατέχουν.

Για το διάστημα των 13 χρόνων κατά τα οποία παράτυπα οι γιατροί με πτυχία τρίτων χωρών δεν εξασφάλιζαν την απαραίτητη αναγνώριση από το ΚΥΣΑΤΣ, αναφέρθηκε ότι ακολουθείτο η πρακτική που εφαρμοζόταν και πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004, όταν υπόψη λαμβανόταν η αναγνώριση της Ιατρικής Σχολής η οποία εξέδιδε το πτυχίο που ο γιατρός παρουσίαζε. Δόθηκαν επίσης διαβεβαιώσεις, ότι κανένας γιατρός στην Κύπρο δεν ασκεί την ιατρική χωρίς να κατέχει πτυχίο ιατρικής.

Ο εκπρόσωπος του ΚΥΣΑΤΣ εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται πλέον για την αναγνώριση των πτυχίων από τρίτες χώρες και επιβεβαίωσε τους αριθμούς που είχαν δοθεί νωρίτερα από τον κ. Μουσιούττα για τα έτη 20104-2013.

Τέλος, από πλευράς του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι για κάποιες από τις περιπτώσεις για τις οποίες έγινε λόγος από την «ιατρική ασπίδα» το υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο, κάποιες είναι παλιές και για ορισμένες δεν είχε καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα.

Πηγή: philenews.com, ρεπορτάζ Μαριλένα Παναγή

Οι προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για την Υγεία στη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: