Απέτυχε η νέα προσπάθεια του τουρκικού πρακτορείου Anadolu να καταδικαστεί η Ελλάδα από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Pentagon Press Secretary Air Force Brig. Gen. Pat Ryder during a press conference at the Pentagon. Photo via Defense Department




Πάλι έμεινε εκτεθειμένος ο γνωστός ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου Anadolu όταν προσπάθησε, στην ενημέρωση του Πενταγώνου, να εκμαιεύσει αρνητική δήλωση για την Ελλάδα αναφορικά με την ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος ανταποκριτής προσπάθησε να συνδέσει την ενίσχυση των νησιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με μία πιθανή κοινή στρατιωτική άσκηση, με την Ελλάδα, στην περιοχή.

Επίσης ρώτησε για την αμερικανική αντίδραση στην διαμαρτυρία της Άγκυρας, η οποία στην ουσία κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι δήθεν υποθάλπτει την δήθεν ελληνική επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας. Η επιθετικότητα αυτή είναι ανύπαρκτη από την πλευρά της Ελλάδας. Αντίθετα η χώρα μας βιώνει μία άνευ προηγουμένου τουρκική εκστρατεία απειλών και πολεμικώνιαχών.

Ο διάλογος του Τούρκου ανταποκριτή με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου ταξίαρχο Πάτρικ Ράιντερ (Pat Ryder) ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στρατηγέ, ευχαριστώ. Η Τουρκία εξέδωσε χθες διπλωματική διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη από την Ελλάδα στα νησιά τεθωρακισμένων που της παραχώρησαν οι ΗΠΑ. (Τα νησιά) δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς (δεν ακούγεται) υπό δύο — (δεν ακούγεται) καθεστώς βάσει δύο συνθηκών. Υπάρχει κάποια στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ, κάποια άσκηση, σε εξέλιξη στην ανατολική περιοχή; Μου — αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση.

Και δεύτερον, ποια είναι η αντίδρασή σας στην τουρκική διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Ταξίαρχος RYDER: Ναι, ευχαριστώ, Kasim. Οπότε δεν γνωρίζω καμία άσκηση. Ξέρετε, σίγουρα θα σας ενθάρρυνα να απευθυνθείτε στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ. Αλλά δεν γνωρίζω συγκεκριμένες ασκήσεις αυτή τη στιγμή.

Και σε γενικές γραμμές, όπως πάντα, ξέρετε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο πολύ σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θα ενθαρρύναμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε εποικοδομητικό διάλογο για να αμβλυνθούν οι πιθανές εντάσεις. Αλλά πέρα ​​από αυτό, δεν έχω κάτι άλλο να δώσω. Ευχαριστώ.

Άσε με να πάω στη Λάρα και μετά θα…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Απλά (ακόμα) μια επόμενη ερώτηση, Στρατηγέ

Ταξίαρχος RYDER: Μια ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, μια (ακόμα) ερώτηση. Ευχαριστώ. Υπάρχει λοιπόν μια αυξανόμενη κριτική στην Άγκυρα ότι η στρατιωτική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Ελλάδα προκαλεί στην πραγματικότητα — επιδεινώνοντας τις εντάσεις, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών. Συμφωνείτε με αυτό; Ποιό είναι το δικό σου…

Ταξίαρχος RYDER: Όσον αφορά λοιπόν τη διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, νομίζω, ξέρετε, προφανώς η Τουρκία είναι ένας απίστευτα σημαντικός εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν πρόκειται, από αυτό το βήμα, να ασχοληθώ με τη διπλωματία. Έτσι και πάλι, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και σίγουρα θα σας ενθαρρύνω να απευθυνθείτε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κάθε είδους επίσημη απάντηση των ΗΠΑ. Ευχαριστώ.

Σημειώνουμε ότι η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δοθεί από προχθές στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον. Η δήλωση αναφέρει τα εξής:

Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδειάζει ξανά τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν: Τελεία και παύλα, “η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: