Angel City FC: Μια γυναικεία μία ομάδα αγγέλων με στόχο να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα…

Η Αngel City FC βρίσκεται στην 7η θέση του NWSL, αν και είναι η νεότερη ομάδα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Photo via screenshot youtube (https://www.youtube.com/watch?v=P8NHtRt1t4Q)




Με στόχο να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε φεμινιστικό και κοινωνικό επίπεδο, αρκετές από τις «αστέρες» του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένης της Νάταλι Πόρτμαν, προχώρησαν εδώ και δύο χρόνια, στην ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Οδηγώντας λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Λος Αντζελες με κατεύθυνση προς τον Νότο, ο επισκέπτης φθάνει στην περιοχή Exposition Park, όπου κυριαρχεί η αντίθεση. Στα αριστερά βρίσκεται το Μνημείο του Κολοσσαίου του L.A. και οι ρωμαϊκές του στήλες, το εμβληματικό στάδιο, που φιλοξένησε -μεταξύ άλλων- τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 και που εφέτος… συμπληρώνει 99 χρόνια «ζωής».

Στην άλλη πλευρά του δρόμου, η Ιστορία «γράφεται στο παρόν» και στο στάδιο Banc of California. Αυτός ο χώρος 23.000 θέσεων, που εγκαινιάσθηκε το 2018, φιλοξενεί τους αγώνες της Angel City FC, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020 και βρίσκεται στην 7η θέση του NWSL, αν και είναι η… νεότερη ομάδα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν μπορούσα να πάρω μέρος στον πρώτο μας εντός έδρας αγώνα, αλλά ήμουν στην κερκίδα. Η ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη. Υποψιαζόμουν ότι επρόκειτο να υποστώ ένα σοκ, αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Η Νάταλι Πόρτμαν ήταν στην άκρη του γηπέδου και με χαιρέτησε!. Ηταν τρελά πράγματα» δηλώνει γελώντας η Γαλλίδα παίκτρια της ομάδας, Κλαρίς Λε Μπιχάν, η οποία μετά από έξι χρόνια στην Μονπελιέ, υπέγραψε στην Angel City, τον περασμένο Μάρτιο.

Η Angel City FC είναι η 12η ομάδα σε αυτό το πολύ «φρέσκο» πρωτάθλημα, που δημιουργήθηκε το 2012. Ο σύλλογος «γεννήθηκε» τον Ιούλιο του 2020 χάρη σε τρεις φίλες και συγκεκριμένα, στην Νάταλι Πόρτμαν και δύο επιχειρηματίες, την Κάρα Νόρτμαν και την Τζούλι Ούρμαν. Στο πλευρό τους, ωστόσο, βρίσκονται δεκάδες διάσημοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Εύα Λονγκόρια, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζέσικα Τσάστεϊν, αλλά και η Σερίνα Ουίλιαμς.

«Αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Αλλά έχουμε μια δεύτερη αποστολή, η οποία είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και την θέση των γυναικών στον αθλητισμό» εξηγεί η Πόρτμαν, η οποία, λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος της, δεν είναι παρούσα σε καθημερινή βάση, αλλά χρησιμοποιεί την… φήμη της για να προωθήσει το έργο της με φεμινιστικές και κοινωνικές αξίες.

Η Angel City FC, έχει ήδη πουλήσει 16.000 συνδρομές στην πρώτη της σεζόν και ήταν sold out για τους πρώτους εντός έδρας αγώνες της. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείς, όπως η Nike, η Heineken και η DoorDash (σ.σ. υπηρεσία παράδοσης γευμάτων στο σπίτι), έχουν δαπανήσει εκατομμύρια, συμμετέχοντας στο εγχείρημα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι χορηγοί καλούνται να δωρίσουν το 10% των ποσών των συμβολαίων τους, σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο σύλλογος των… αγγέλων προχωρά, παράλληλα, στην καλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος σε γυναίκες παίκτριες. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει μισθούς άνω του μέσου όρου και δωρίζει το 1% των εσόδων από τα εισιτήρια, στην ομάδα, με την μορφή μπόνους.

«Οταν ήλθα εδώ, υπερδιπλασίασα τον μισθό μου» λέει η Λε Μπιχάν και προσθέτει: «Ολα είναι ρυθμισμένα, η διαμονή μου, τα γεύματά μου. Δεν παίζω για χρήματα, αλλά σίγουρα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από ό,τι έζησα στην Γαλλία».

Τόσο η Νάταλι Πόρτμαν, όσο και οι συνοδοιπόροι της, στοχεύουν να είναι μαχητικοί και αφοσιωμένοι στον αγώνα για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Μάλιστα, μεταξύ των επενδυτών της Angel City FC, ξεχωρίζουν οι παλιές ποδοσφαιρικές δόξες, όπως η Μία Χαμ (σ.σ. σύμβολο της εθνικής ΗΠΑ στην δεκαετία του 1990) και η Βρετανή με καταγωγή από την Νιγηρία, Ενιόλα Αλούκο, πρώην παίκτρια της Τσέλσι και της Γιουβέντους, που εργάζεται ως αθλητικός διευθυντής.

«Ηλθα με την ιδέα να βρω τις καλύτερες παίκτριες στον κόσμο, ενώ “κτίζω” μια ομάδα που αντιπροσωπεύει καλά την διαφορετικότητα του Λος Άντζελες» τόνισε η πρώην διεθνής άσος και επεσήμανε: «Η αθλητική μας κουλτούρα πρέπει να αντανακλά αυτές τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας και της χειραφέτησης των γυναικών».

Και τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικά. Σε 16 αγώνες, η ομάδα έχει νικήσει στους επτά και βρίσκεται στην μέση του βαθμολογικού πίνακα (7η).

Η ίδρυση και η παρουσία της Angel City, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα, δεδομένου ότι το 2021 ήταν «εφιαλτικό» για το ποδόσφαιρο γυναικών στις ΗΠΑ, με την αποκάλυψη σκανδάλων κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης σε παίκτριες, που ανάγκασαν έξι προπονητές και στελέχη της Λίγκας να παραιτηθούν. Ωστόσο, η νέα σεζόν, άρχισε πολύ καλύτερα, καθώς οι παίκτριες εξασφάλισαν την πρώτη τους συλλογική σύμβαση, που εγγυάται τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας τους.

«Ολες οι παίκτριες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου του συλλόγου τους. Και δεν ήταν πάντα έτσι» συμπλήρωσε η Αλκούκο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: