Αδιαφάνεια και παρατυπίες στις εισφορές των κομμάτων στην Κύπρο

File Photo Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο. Φωτογραφία: Αρχείο Hellas Journal




Από παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας μέχρι εταιρείες-κελύφη κι ανύπαρκτες επιχειρηματικές οντότητες, εντοπίζει κάποιος ανασκαλεύοντας τις λίστες με τις ιδιωτικές εισφορές στα πολιτικά κόμματα.

Μια απλή οριζόντια έρευνα αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι το κεφάλαιο, που αφορά γενικότερα χρήματα που δόθηκαν από ιδιώτες σε κόμματα, μπάζει και ότι οι ίδιες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- δεν φρόντισαν για την εξυγίανση της κατάστασης.

Κι όλα αυτά, παρ’ όλο που το όλο θέμα συζητήθηκε αρκετές φορές στη Βουλή και ψηφίστηκε το 2012 ο Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμος. Η εν λόγω νομοθεσία προωθήθηκε προκειμένου οι εισφορές να μην είναι ανώνυμες, αλλά και για να υπάρχει διαφάνεια στο όλο θέμα. Κάτι που, όμως, δεν ισχύει βάσει των υφιστάμενων δεδομένων. 

 

Από εταιρεία σε εταιρεία:

Στη λίστα «ιδιωτικών εισφορών» του ΔΗΣΥ για το 2021 υπάρχει εταιρεία στο μητρώο του Εφόρου που έκανε εισφορά ¤10.000. Ωστόσο, δεν είναι εμφανές ποιο πρόσωπο βρίσκεται πίσω απ’ αυτήν. Έχει ως αξιωματούχους (διευθυντή και γραμματέα) άλλες δύο επιχειρηματικές οντότητες κι όχι φυσικά πρόσωπα.

Μετά από εξειδικευμένη έρευνα μέσω του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, διαπιστώνεται πως ως μέτοχος (3.000 μετοχές) παρουσιάζεται άλλη εταιρική οντότητα, η οποία φέρει στην ονομασία της τον όρο «Nominies».

Παραπέμπει δηλαδή σε εταιρεία εμπιστευματοδόχων ή/και παρόχων υπηρεσιών. Εδώ να σημειωθεί ότι τα εμπιστεύματα είναι ιδιωτικά συμφωνητικά, έγγραφα δηλαδή, με τα οποία πιστοποιείται ότι ο εμπιστευματοδόχος διαχειρίζεται για λογαριασμό επιχειρηματιών περιουσιακά στοιχεία.

Άλλωστε, πρόσφατα το FBI είχε ανακαλύψει ότι ο Αμπράμοβιτς έκρυψε την κυριότητα των προσωπικών του αεροσκαφών πίσω από εμπίστευμα στην Κύπρο. Ό,τι κι αν ισχύει, πάντως, με αυτά τα δεδομένα δεν είναι προφανές ποιο φυσικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από τις ¤10.000. Σύμφωνα με επίσημη θέση που λάβαμε για το πιο πάνω ζήτημα από τον ΔΗΣΥ, η εισφορά έγινε από επιχειρηματία.

Μας δόθηκε και συγκεκριμένο όνομα. Δεν μας απαντήθηκε το ερώτημα, όμως, γιατί δεν έκανε απευθείας την εισφορά ο ίδιος και την έκανε μέσω εταιρείας με την οποία δεν ταυτίζεται άμεσα.

50.000 ευρώ χωρίς να είναι εγγεγραμμένη: 

Στο ΔΗΚΟ εντοπίζεται εισφορά (2021) ύψους 50.000 ευρώ από εταιρική οντότητα που δεν είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου. Ούτε η συγκεκριμένη εμπορική επωνυμία εμφανίζεται να είναι κατοχυρωμένη.

Στην ονομασία της φέρει τη λέξη «services» που παραπέμπει σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Εντοπίσαμε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο τρεις επιχειρηματικές οντότητες με την κύρια ονομασία της εν λόγω εταιρείας, αλλά δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση. Διαφέρει το δεύτερο συνθετικό.

Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο στην περίπτωση που εταιρείες κάνουν εισφορά μέχρι 50.000 ευρώ σε κόμματα, τότε αυτές θα πρέπει να «είναι εγγεγραμμένες δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου».

Αποταθήκαμε σε αρμόδια πρόσωπα του Δημοκρατικού Κόμματος και ζητήσαμε τοποθέτηση με απώτερο στόχο να πέσει φως στο ζήτημα. Μας ειπώθηκε ότι η εισφορά δεν είναι προϊόν οποιασδήποτε διαπλοκής και ότι η εισφορά έγινε από Κύπριο υπήκοο. Μας αναφέρθηκε ότι πρόκειται για όνομα γνωστού επιχειρηματία που έχει δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος έκανε εισφορά υπό την ονομασία ξένης εταιρείας του.

Σύνθετες ονομασίες: 

Στη λίστα της ΔΗΠΑ με τις ιδιωτικές εισφορές για το προηγούμενο έτος εντοπίζονται τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες που εισέφεραν από 1.000 μέχρι και 9.000 ευρώ.

Οι ονομασίες τους με τον τρόπο που καταγράφονται δεν εντοπίζονται στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών. Δύο εξ αυτών των εταιρικών οντοτήτων έχουν σύνθετες ονομασίες που διαχωρίζονται μεταξύ τους με κάθετο (…/…). Καθίσταται σαφές ότι με τον τρόπο που καταγράφηκαν τα ονόματα δεν καθίσταται σαφές ποιες ακριβώς είναι οι εταιρείες που συνεισέφεραν τα καταγεγραμμένα ποσά.

Ο «Φιλελεύθερος» προσπάθησε να λάβει απαντήσεις από τη ΔΗΠΑ. Στέλεχος του κόμματός μας παρέπεμψε στο υπεύθυνο άτομο για τα οικονομικά ζητήματα. Μετά από διερεύνηση των όσων θέσαμε, επανήλθε και μας ανέφερε πως στη λίστα των εισφορών πράγματι δεν καταγράφηκαν με απόλυτη ακρίβεια οι ονομασίες. Ωστόσο, μας έδωσε τα ακριβή ονόματα των εταιρειών, αλλά και τους αριθμούς εγγραφής των εταιρειών. Να σημειωθεί ότι επιβεβαιώσαμε το αληθές των όσων μας ειπώθηκαν.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”/Φάνης Μακρίδης

 

Χαστούκια κατά της πρότασης Νεοφύτου: Απαιτεί αλλαγή Πολιτεύματος λένε έγκριτοι νομικοί της Κύπρου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: