“Ξανακοκκίνησαν” τα δάνεια, 3.900 πλειστηριασμοί το Σεπτέμβριο: Οδηγίες προς υπερχρεωμένα νοικοκυριά(video)

FILE PHOTO: Πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Για το Γολγοθά που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από πλειστηριασμούς αναφέρθηκε στην ΕΡΤ η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, παραθέτοντας στους δανειολήπτες τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

«Αυτή την στιγμή η λίστα με τους ανηρτημένους πλειστηριασμούς για τον Σεπτέμβριο είναι 1.706. Είναι πολλοί για ένα μήνα. Υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η δικηγόρος.




Σύμφωνα με την ίδια «ένα στα τρία δάνεια που ρυθμίστηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο ξανακοκκινίζουν. Yπάρχει μέγα ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια. Ο αριθμός 1.706 αφορά μόνο κατοικίες. Οι πλειστηριασμοί για τον Σεπτέμβριο είναι 3.900.

Όπως είπε η κ. Νούκα οι δανειολήπτες δεν πρέπει να απελπίζονται γιατί έχουν κάποια μέσα προστασίας, τα οποία όμως δεν αφορούν τους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβιο.

Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή, με την εταιρεία διαχείρισης του δανείου αλλά θα απαιτηθεί μεγάλη προκαταβολή.

«Αν κάποιος οφείλει έχει κάποια άμυνα απέναντι στις οφειλές και το πρώτο εργαλείο είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός» επισήμανε η νομικός που ειδικεύται σε υπερχρεωμένα νοικοκύρια.

Tι ισχύει με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

«Αν ο δανειολήπτης λάβει διαταγή πληρωμής τότε ο μόνος τρόπος είναι να στραφεί νομικά». Μιλώντας για τις εταιρείες διαχείρισης αποκάλυψε ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες «δεν μπορούν ούτε διαταγή πληρωμής να εκδώσουν ούτε να προβούν σε κατάσχεση και πλειστηριασμό».

Και όπως τόνισε «τίθεται σοβαρό ζήτημα με τα δάνεια που πουλήθηκαν και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν εκδώσει εντολές κατάσχεσης ή διαταγές πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί».

Με αργούς ρυθμούς ο εξωδικαστικός ρυθμός
«Μόνο τετρακόσιοι άνθρωποι μπόρεσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό», αποκάλυψε η κ. Νούκα επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός το έχει επισημάνει και το υπουργείο Οικονομικών.

Και όπως είπε, «το χειρότερο είναι ότι ο δανειολήπτης δεν γνωρίζει τη δίκαιη πρόταση που έβγαλε το σύστημα».

Η κ. Νούκα αναφέρθηκε και στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, λέγοντας ότι υπάρχει μια τεράστια προπαγάνδα εις βάρος τους: «Θέλουν να πληρώσουν το δάνειο που πήραν και όχι ένα δάνειο πλασματικό, που συνεχώς ανεβαίνει».

Ποια είναι η διαδικασία

Μιλώντας για τις διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο οφειλέτης η κ. Νούκα τόνισε ότι αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, αυτό δεν θα πρέπει να τους πτοεί. Αντίθετα, με τη συνδρομή ενός εξειδικευμένου δικηγόρου θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

Αίτηση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους
οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης
ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10.000 ευρώ
ενήμερες οφειλές με μείωση εισοδημάτων κατά 20%
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Αίτηση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το προνοιακό προόγραμμα «Επίδομα Στέγασης», 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως
Κρατική επιδότηση δόσης 70 έως 210 ευρώ
Διάρκεια 15 μήνες
Τι προβλέπει η προστασία από τους πλειστηριασμούς
• Διμερής διαπραγμάτευση
• Δικαστική προστασία – ανακοπή και ασφαλιστικά μέτρα κατά διαταγής πληρωμής και ανακοπή κατά της κατάσχεσης.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Fuel Pass 2: Τα ΑΦΜ που κάνουν σήμερα αίτηση για το επίδομα καυσίμων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: