Τρέχει να φτάσει πρώτος ο κατοχικός ηγέτης στη Νέα Υόρκη για να προλάβει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: Προσπαθεί να δει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Βιάζεται να βρεθεί πρώτος στη Νέα Υόρκη ο κατοχικός ηγετης Ερσίν Τατάρ και να προλάβει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη που θα πάει για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ θεωρείται δεδομένη η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν υπάρχει –μέχρι στιγμής– οτιδήποτε για συνάντηση του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών με τον κατοχικό ηγέτη, γράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ως πιο πιθανές ημερομηνίες μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη είναι η 18η και 19η Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σ’ ό,τι αφορά τον Ερσίν Τατάρ, από τα κατεχόμενα μεταδόθηκε χθες ότι προτίθεται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή ένα δεκαήμερο προηγουμένως. Φαίνεται πως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων βιάζεται να βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει τις θέσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το πότε ο ΓΓ θα συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ. Τα προηγούμενα χρόνια η συνάντηση ΓΓ και Τουρκοκύπριου ηγέτη τοποθετείτο προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάτι που έδινε τη δικαιολογία στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ότι η συνάντηση ήταν εκτός της Γενικής Συνέλευσης.

Το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ θα βρεθούν στην ίδια πόλη σε διαφορετικές ημερομηνίες ενισχύει και την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται και κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα.

Ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ ενημέρωσε τη Δευτέρα το λεγόμενο ψευτο-«υπουργικό συμβούλιο», ενώ θα ακολουθήσει στις 8 Σεπτεμβρίου ενημέρωση της παράνομης ψευτο-«βουλής» του κατοχικού καθεστώτος (σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ και το ΓΤΠ).

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του ψευτο-“υπουργικού συμβουλίου”, ο Τατάρ είπε ότι στη αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και το Κυπριακό.

Κάνοντας αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που περιλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη πριν από τη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «στα πλαίσια της νέας πολιτικής που έχει θέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να καθορίσει τη στάση της (παράνομης) “ΤΔΒΚ”».

«Ως (παράνομη) “ΤΔΒΚ”, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί στις συνομιλίες μια διαδικασία εκτός των παραμέτρων των ΗΕ, στη βάση της λύσης δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών. Η Τουρκία παρέχει πλήρη υποστήριξη σε αυτή τη λύση», υποστήριξε.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, αφού η κυριαρχία της θα εξαπλωθεί στην παράνομη “ΤΔΒΚ”», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι τεράστιας σημασίας ειδικότερα σε μια περίοδο που υπάρχουν νέα ισοζύγια στην περιοχή.

Εξάλλου σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 100ής επετείου της 30ής Αυγούστου, της λεγόμενης «Ημέρα της Νίκης», όπως ονομάζεται, κατά την οποία μνημονεύονται τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η νίκη αυτή αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι το τουρκικό έθνος δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει και να ζήσει κάτω από αιχμαλωσία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για χρόνια, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

«Με όλα αυτά που βιώσαμε στις διαπραγματευτικές διαδικασίες για το Κυπριακό που άρχισαν το 1968 και συνεχίζονταν για χρόνια, κυρίως λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, και αυτών που εκτυλίχθηκαν κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν και αργότερα στον Κράν Μοντάντα, διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας δεν είναι εφικτή. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε την επιβολή μιας συμφωνίας στη βάση ομοσπονδίας, η οποία παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία και ισότητα και επιβάλλει “μηδέν στρατό και μηδενικές εγγυήσεις”».

Νέος υπαρχηγός ο Λουκάς Χατζημιχαήλ: Δεν επιδιώκουμε επιθετική διάταξη της Εθνικής Φρουράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: