Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αρχική συμφωνία περιλάμβανε δύο συστήματα S-400: Δεν υπάρχει νέα συμφωνία, ισχυρίζεται

FILE PHOTO:Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη διάρκεια προετοιμασίας παρέλασης στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

“Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S400 περιελάμβανε ήδη δύο συστήματα. Η αγορά μιας δεύτερης συστοιχίας περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση”, είπε ο αξιωματούχος.

“Ως εκ τούτου, δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη που αξίζει να αναφερθεί. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες”.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Οι τεχνικές συνομιλίες για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, το μερίδιο της τουρκικής μηχανής στα συστήματα, ποια εξαρτήματα θα παραχθούν στην Τουρκία κ.λπ. Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη που αξίζει να αναφερθεί. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

Οποιαδήποτε νέα αμυντική σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία στην Ουάσιγκτον σε μια στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για τις παραδόσεις ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία παρέλαβε τις πρώτες παραδόσεις τον Ιούλιο του 2019.

Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και έδιωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπου ήταν ταυτόχρονα κατασκευαστής και αγοραστής. Η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι οι κυρώσεις ήταν άδικες.

Θυμίζουμε ότι η αρχική αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2020 εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία ως αντίποινα.

Η Τουρκία δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά είναι ενεργή στις προσπάθειες διαμεσολάβησης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ήταν καθοριστική για τη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας τον περασμένο μήνα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειώνουμε ότι το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε την είδηση ότι η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο με την Τουρκία για την πώληση δεύτερου συστήματος S-400. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Έκτακτη είδηση: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν την αγοραπωλησία νέου συστήματος S-400

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: