Το καμπανάκι για τους Ρεπουμπλικάνους κτύπησε στο Κάνσας: Οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ ανακατεύουν την τράπουλα

File photo: Διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ατλάντα των ΗΠΑ. EPA, ERIK S. LESSER




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Ήταν ένα αποτέλεσμα που λίγοι το είχαν προβλέψει, αφού και οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά την περασμένη Τρίτη το Κάνσας, μια βαθιά συντηρητική πολιτεία απέρριψε την πρόταση για αναθεώρηση του πολιτειακού Συντάγματος, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για αυστηρότερους περιορισμούς στις αμβλώσεις ή ακόμα και για την απαγόρευση των επεμβάσεων αυτών.

Η διαφορά στο ναι και στο όχι ήταν πολύ μεγάλη, καθώς το 62% των ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση, ενώ το 38% την υποστήριξε.

Ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία γύρω από το ζήτημα αυτό, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανάτρεψε την απόφαση Roe v. Wade με την οποία κατοχυρωνόταν το δικαίωμα αυτό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

  • Με δεδομένο πως στη χώρα τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για ανανέωση του Κογκρέσου, αναπόφευκτα όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο Κάνσας, αναλύοντας τα μηνύματα της κάλπης.

Η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει κόκκινο. Ζητήματα όπως οι αμβλώσεις, οι γάμοι ομοφυλοφίλων παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο για τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Οι Δημοκρατικοί αυτή τη στιγμή έχουν τον οριακό έλεγχο του Κογκρέσου και φυσικά θέλουν να τον διατηρήσουν, προκειμένου να διευκολύνουν τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο της θητείας του.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και από αυτούς που είναι υπέρ και από αυτούς που είναι εναντίον. Έτσι, οι εκλογές στο Κάνσας θεωρήθηκαν ως ένας πρώιμος δείκτης για το εάν και κατά πόσον το επίμαχο ζήτημα θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Το γεγονός πως μια συντηρητική πολιτεία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως οι αμβλώσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές, κινητοποιώντας πολλούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Αναλυτές επισημαίνουν πως ίσως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να μην υπολόγισε σωστά, θεωρώντας πως το ζήτημα θα συσπειρώσει τους οπαδούς του που είναι κατά των αμβλώσεων. Από ότι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι Δημοκρατικοί έχουν τη νίκη στην τσέπη τους, το αντίθετο μάλιστα. Όμως το Κάνσας σήμαινε πραγματικά καμπανάκι για τους πολέμιους των αμβλώσεων και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Όταν φαντάζει πιθανή μια απόλυτη απαγόρευση, τότε είναι πολύ πιθανόν να κινητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι για να την αποτρέψουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Έχουν ιδέες στις Βρυξέλλες για την Κύπρο: Καλύτερη συνταγή εδραίωσης δυο… αυτόνομων περιοχών δεν υπάρχει!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: