Το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο Lana επιστρέφει στο Ιράν με το φορτίο του: Αναμένεται η απελευθέρωση των δύο ελληνικών πλοίων

File photo: Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. EPA, IRANIAN SUPREME LEADER’S OFFICE HANDOUT




Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, (Paul Tugwell Arsalan Shahla) μεταδίδει ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα επιστρέψει σύντομα στο Ιράν με το φορτίο πετρελαίου του, μήνες μετά την κατάληψή του στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, στο πλαίσιο καταστολής των ιρανικών εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ.

Το φορτίο πετρελαίου που κατασχέθηκε από το Lana μεταφέρεται πίσω στο πλοίο, ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο Twitter αργά την Παρασκευή.

Οι ελληνικές Αρχές, σε συντονισμό με ομολόγους των ΗΠΑ, σταμάτησαν το δεξαμενόπλοιο και κατάσχεσαν το φορτίο του στις 25 Μαΐου. Ένα ελληνικό δικαστήριο τον Ιούνιο ανέτρεψε την απόφαση και μετά από έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας επικύρωσε την ετυμηγορία.

Σε αντίποινα για την κράτηση του Lana, το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έκανε εκτροπή των δύο ελληνικών πλοίων, το καθένα φορτωμένο με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα του Ιράν στις 27 Μαΐου.

Η επιστροφή του πετρελαίου μπορεί τελικά να βοηθήσει στην απελευθέρωση των δύο ελληνικών πλοίων.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, (Paul Tugwell & Arsalan Shahla) – Iranian Tanker Reloads Oil Confiscated in Greece, Embassy Says

Οι Δυτικοί δεν είδαν, δεν άκουσαν; Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: