Στόχος η δικαίωση της Χούντας των Αθηνών: Οι συκοφαντίες εναντίον του Μακαρίου συνεχίζονται 45 χρόνια μετά το θάνατο του

Στις 8 Αυγούστου 1977, παρουσία εκπροσώπων 60 κρατών, αντιπροσώπων χριστιανικών εκκλησιών από σχεδόν όλο τον κόσμο και 250.000 λαού (του μισού πληθυσμού της Κύπρου) έγινε η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος ετάφη κοντά στο «Θρονί της Παναγιάς» στο όρος Τρόοδος. Φωτογραφία μέσω της Καθημερινής Αθηνών




Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από την αδόκητη αναχώρηση του Εθνάρχη Μακαρίου. Ο ίδιος, πνεύμα αγώνα και αντίστασης, είχε δηλώσει πριν τον θάνατό του: «Κι όταν εγώ αποφασίσω να πεθάνω, χίλιοι Μακάριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα μου». Ήθελε να εκφράσει την πίστη και την αγωνιστικότητα του κυπριακού λαού, που τότε παρέμενε απτόητος στις επάλξεις.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, με λύπη μου διαπιστώνω ότι χίλιοι συκοφάντες τον συκοφαντούν και προσπαθούν να αποδομήσουν τον Μακάριο, την αγωνιστική πορεία του και το πνεύμα του πολύχρονου αγώνα του για σωτηρία της Κύπρου από τους άσπονδους δολοπλόκους του ΝΑΤΟ, τη χούντα των Αθηνών και την Τουρκία.

Όσοι γνωρίσαμε και ζήσαμε τα χρόνια του Μακαρίου βρισκόμαστε σήμερα στην 7η, 8η, 9η και 10η δεκαετία της ζωής μας. Άτομα κάτω των εξήντα δεν έχουν προσωπική γνώση για τη ζωή και τους αγώνες του Μακαρίου.

  • Οι γνώσεις προέρχονται από τη συκοφαντική προπαγάνδα και τις ψευδείς διαδόσεις γνωστών ομάδων και ατόμων, που προσπαθούν εσκεμμένα και συκοφαντώντας, να αποδομήσουν τον Μακάριο, φορτώνοντας του την ευθύνη για όλα τα κακά που βρήκαν την Κύπρο.

Έχουν στόχο να δικαιώσουν τη δική τους θέση και ιδεολογία, οι μεγαλύτεροι τη δική τους ενοχή, την ενοχή της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’. Προσπαθούν οργανωμένα και συκοφαντικά να δυσφημήσουν τον Μακάριο για να δικαιολογήσουν τη δική τους ένοχη στάση και την ευθύνη της ΕΟΚΑ Β’ και της ηγεσίας της.

Και διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέτοια φοβερά ψεύδη και συκοφαντίες που με κάνουν να αγανακτώ. Και δυστυχώς αυτές τις φαντασιώσεις τις ακούω ακόμα και από νέους του στενού περιβάλλοντός μου.

Αυτές οι σκόπιμες συκοφαντίες μου δημιουργούν την ένδειξη ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από ομάδες και άτομα για μηδενισμό του Μακαρίου και του συνόλου του λαού που τον ενέπνεε και τον θωράκιζε. Έχουν εμφανή στόχο τη δικαίωση των ενόχων, των πράξεων και των ενεργειών τους.

Οι νέοι σήμερα εύκολα πιστεύουν τη συκοφαντία, ότι Μακάριος ήταν δικτάτορας, Είναι αυτονόητο λένε, επειδή μόνο οι δικτάτορες συγκεντρώνουν ποσοστό 90%, επειδή ο λαός τους φοβάται. Δεν ξέρουν όμως ότι εκτός από τους υποστηρικτές της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, ολόκληρος ο λαός και τα κόμματα της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου υποστήριζαν και θωράκιζαν την πολιτική και τις αποφάσεις του.

Δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν τις συγκεντρώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων λαού που τον υποστήριζε, όχι μόνο τα χρόνια της διακυβέρνησής του, αλλά κυρίως και τους μήνες μετά το πραξικόπημα, όταν ο ίδιος ήταν εκτός Κύπρου και στην Κύπρο επικρατούσε το μεταπραξικόπημα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Μακάριος δεν ήθελε την ένωση για την οποία έδωσε τον «όρκο της Φανερωμένης» και ματαίωσε την ένωση, όταν μας την προσέφεραν οι Αμερικάνοι με το σχέδιο Άτσενσον.

  • Και ενώ βλέπουν την αναίδεια της πολιτικής συμπεριφοράς των Τούρκων και των υπερεθνικιστικών τους επιδιώξεων, πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα αποδέχονταν την ένωση, χωρίς ανταλλάγματα, που θα ήταν αυτά που κατέχουν σήμερα μετά την εισβολή τους, που κάποιοι τους βοήθησαν να κάμουν.
  • Έτσι όμως δικαιώνονται, επειδή, λένε, ότι πολεμούσαν τον Μακάριο, επειδή ματαίωσε την ένωση, που υποσχόταν ο ανεκδιήγητος Γαρουφαλιάς.

Για όλα, λένε, φταίει ο ανθενωτικός δικτάτορας Μακάριος. Κι έτσι δικαιώνουν αυτούς που τον πολεμούσαν, δικαιολογούν τις αντεθνικές ενέργειές τους που κατέστρεψαν την Κύπρο. Και όταν μιλούν για τα χρόνια του Μακαρίου, νομίζει κανένας, ότι τότε ήταν μαύρα χρόνια διαφθοράς, διαπλοκής και εξάρτησης από ξένα συμφέροντα.

Έτσι δικαιολογούνται οι σημερινές εγκληματικές υποχωρήσεις, η αποδεδειγμένη διαφθορά και διαπλοκή και οι στρατιές των «αρίστων» αργόσχολων στο προεδρικό και σε όλες τις υπηρεσίες. Ας ρωτήσουν οι νέοι σήμερα, πόσους απασχολούσε ο Μακάριος στο Προεδρικό. Είναι σήμερα μόδα να μιλά κάποιος για τα λάθη του Μακαρίου.

Ακόμα κι εκείνοι που κατηγορούν τους ενόχους της προδοσίας, νιώθουν την ανάγκη να προσθέτουν την αόριστη φράση «παρά τα λάθη του Μακαρίου». Ποια λάθη είναι αυτά, που να δικαιολογούν την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ και την προδοσία της χούντας;

Οι νέοι και μεσήλικες που παρασύρονται από τις συκοφαντίες και τις «λογικές διαπιστώσεις», ας διαβάσουν και λίγο οι ίδιοι, δικές τους πηγές, ας δουν ιστορικά κείμενα, με τα γεγονότα της εποχής, φωτογραφίες και βίντεο με τη λαοθάλασσα των υποστηρικτών του, τις πολιτικές και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Μακαρίου, με τις ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών για να φέρουν, δήθεν, την ένωση.

Ας αφήσουν τον Μακάριο και τους αγώνες του να εμπνέουν και να καθοδηγούν το λαό, που είναι έτοιμος να αντισταθεί. Που δεν αποδέχεται να νομιμοποιήσουν τη διχοτόμηση της Κύπρου με τις λύσεις τύπου Ανάν, που θα διαλύσουν την Κ.Δ. και θα αναγνωρίζουν την κυριαρχική ενότητα δύο συνιστώντων κρατών, που θα διαδεχθούν την Κ.Δ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απαντά στον Μαυρογιάννη για το Κραν Μοντανά: Η παραζάλη της πολιτικής, τα γόητρα και τα έγγραφα που τον “καίνε”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: