Στα σχοινιά του ρινγκ η Τουρκία: Τα ρεαλιστικά σενάρια των SOF, η κατάδειξη στόχων από Β-52 και η συνοδεία των μπλε φτερών

Τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων συνήθως εκπαιδεύονται στην κατάδειξη στόχου με μαχητικά αεροσκάφη. Η εμπλοκή του Β-52 διευρύνει τις γνώσεις τους και την εμπειρία που πρέπει τέτοιου είδους στελέχη να έχουν. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η διαμαρτυρία της Τουρκίας, πως δήθεν τα τουρκικά F-16 βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ελληνικών μαχητικών, παίρνει απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το πλήρωμα του Β-52 που βρέθηκε για πολλές ώρες εντός του FIR Αθηνών.

  • Μάλιστα το θρυλικό, στρατηγικό βομβαρδιστικό των Αμερικανών σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε μέχρι και τα όρια της Αττικής, κοντά στα Μέγαρα, όπου εκεί τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, του κατέδειξαν στόχους στο έδαφος. Το γεγονός της επιλογής της θέσης του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων, να βρίσκονται απέναντι από τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, καταδεικνύει την εμπλοκή των SOF στην προστασία τέτοιων εγκαταστάσεων.

Σε προγενέστερο χρόνο, τμήματα ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων μαζί με Αμερικανούς Seals ξανά στην ίδια περιοχή είχαν ασκηθεί σε σενάρια ανακατάληψης πετρελαϊκής εγκατάστασης.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι η διπλή συνεκπαίδευση σε αέρα και ξηρά είναι μια σαφή κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εκτός των F-35 A που βρέθηκαν στη Σούδα, ασκούνται σε πολλαπλά σενάρια με τις Ελληνικές δυνάμεις, τόσο για τη συνοδεία ενός στόχου υψηλής αξίας, όσο και σε σενάρια εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, με το Β-52 να παίρνει στοιχεία από τους SOF της Ελλάδας.

Και η άσκηση αυτή ήρθε μόλις τέσσερις ημέρες ύστερα από την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που θέλησε να κάνει η Άγκυρα ενεργοποιώντας τη «μονταζιέρα», διαμαρτυρόμενη μάλιστα στο ΝΑΤΟ, πως δήθεν 4τράδα Ελληνικών αεροσκαφών «κλείδωσαν» στο στόχαστρό τους τα πέντε τουρκικά F-16 που ανέμεναν (σ.σ. χωρίς να το έχει ζητήσει το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ) δυο Β-52 κοντά στον ουρανό του Καστελόριζου.

Τα «μπλε φτερά» των «Κεραυνών», του «Περσέα» και του «Ολύμπου», πλαισίωσαν το Β-52 από το FIR Σκοπίων καθώς εξ αρχής η Ελλάδα έχει αναλάβει την εναέρια αστυνόμευση της γειτονικής χώρας. Στη συνέχεια ο σχηματισμός των μαχητικών και του στρατηγικού βομβαρδιστικού κινήθηκε δυτικά όπου εκεί προσέγγισε ζεύγος Ιταλικών Eurofighter Typhoon το οποίο πήρε μέρος στην εκπαίδευση.

Η συνέχεια γράφτηκε με τη συνεργασία, NATO Air Command (NATO AIRCOM), HAF & SOF όπου το προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων με όλα τα σύγχρονα μέσα που έχει προμηθευτεί και το έκαναν να ξεχωρίσει στην πρόσφατη Νατοϊκή αξιολόγηση, κατέδειξε τους στόχους προς το πλήρωμα του Β-52.

Σε αυτή την περίπτωση και σε πλήρη αντίθεση μάλιστα με τα όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα με τις τουρκικές πονηριές, αναδείχτηκε η διασυμμαχική συνοχή και αλληλεγγύη που συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, καθώς και της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Έμμεσα και άμεσα χαστούκια για την Τουρκία…

Τα πιο πάνω είναι ένα κομμάτι από το παζλ που συμπληρώνεται ώστε να σχηματιστεί η εικόνα της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι σύμμαχοι στην Ελλάδα.

  • Τα υπόλοιπα κομμάτια αυτού του παζλ έχει το καθένα τη δική του αξία. Ο Μπομπ Μενέντεζ στην Αθήνα και η σφοδρή κριτική που άσκησε στην Άγκυρα. Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ να κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση Μπάϊντεν για την δεύτερη συστοιχία των S-400. Η Ιταλία που επαγρυπνεί με πολεμικό πλοίο δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Και τα Β-52 να εκπαιδεύονται με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η γείτονα βρίσκεται ξανά στη γωνία του ρινγκ, δεχόμενη πυρά, κριτική και μηνύματα που την φέρνουν δυσφορία και αμηχανία.

Ο σκληρός επικριτής των τουρκικών προκλήσεων και του αναθεωρητισμού της, δια βήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο το ποιος είναι ο ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  • «Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτή την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία.» , τόνισε μεταξύ άλλων ο κος. Μενέντεζ ο οποίος τάχτηκε κατά της αναβάθμισης και πώλησης στους Τούρκους νέων F-16 Viper.

Την ίδια στιγμή πάντως ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του ομιλεί για «όρους» που επιβάλλονται στην χώρα του, για χάρη της Ελλάδας ενώ δείχνει αμήχανος για το αν και πότε η Τουρκία θα πάρει τα F-16.

  • «Μας λένε ότι τα αεροπλάνα θα μας τα δώσουν, αλλά θα το κάνουν με όρους, διότι έτσι θέλει η Ελλάδα. Εμείς είπαμε ανοιχτά ότι δεν θα  δεχτούμε τέτοιου όρους. Εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη δουλειά που πρέπει να γίνει στο Κογκρέσο και τη Γερουσία, αυτό αναμένουμε», είπε ο κος. Ακάρ ο οποίος σε άλλη στιγμή της συνέντευξής του, αναφερόμενος στο Αιγαίο, εγκατέλειψε τη λέξη «συνεκμετάλλευση» που είχε χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα σε προγενέστερο χρόνο και έφερε ένα νέο όρο για το Αρχιπέλαγος, αυτόν του «κοινού χώρου εργασίας»…

Πάντως τα όσα συμβαίνουν στον ουρανό του Αιγαίου, που ακόμη και το Σάββατο έγιναν 86 παραβιάσεις από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει ο Μπομπ Μενέντεζ.

  • «Παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ η Τουρκία, προκαλεί την κυριαρχία της Ελλάδας με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα και ακόμη περισσότερο από συμμαχική χώρα.»

Λίγες ημέρες νωρίτερα 19 νομοθέτες στις ΗΠΑ ζητούν με επιστολή τους στον Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωση εντός 30 ημέρων για το που βρίσκονται οι συζητήσεις με τους Τούρκους, που γίνονται με αφορμή την αναβάθμιση και πώληση F-16 Viper στην Τουρκία καθώς ανησυχούν λόγω της είδησης της επιπλέον συστοιχίας των S-400 που θα παραλάβει η γείτονα.

Και η Ιταλία στέλνει το δικό της μήνυμα στην Άγκυρα. Όπως φαίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πλωτό γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ, βρίσκεται από το διακριτικό βλέμμα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 

Τα kill των «γερακιών» και η απεγνωσμένη προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν επεισόδιο στο Αιγαίο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: