Σκηνές αποκάλυψης και τρόμος στην Ευρώπη: Φωτιές δράκοι στη Γαλλία, έλιωσε παγετώνας 2.000 ετών στην Ελβετία [video, galleries]

epa1011487 firemen fighting a forest fire in Belin-Beliet, in the Gironde region of southwestern France, 09 August 2022 (issued 10 August 2022). EPA/SDIS 33 HANDOUT




«Είναι σαν αποκάλυψη»: Από το Λονδίνο ως τη Σερβία και από την Πορτογαλία ως την Τσεχία και τη Γερμανία η Ευρώπη στεγνώνει και καίγεται. Στην Ελβετία λιώνουν παγετώνες 2.000 ετών. Οι συνέπειες είναι τρομακτικές και δυστυχώς μακροπρόθεσμες.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CHRIS PLEASANCE ΓΙΑ ΤΟ MAILONLINE

Η Γαλλία αναγκάστηκε να καλέσει ενισχύσεις από όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τεράστιας πυρκαγιάς που καίει στα νότια της χώρας για περισσότερο από ένα μήνα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ιταλία κατευθύνονται στη Gironde, κοντά στο Μπορντό, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που άρχισε να καίει στις αρχές Ιουλίου καθώς ο καλοκαιρινός καύσωνας στην Ευρώπη ξέσπασε πριν από την ανάφλεξη, αναγκάζοντας 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. σπίτια και καίγοντας 7.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Πυροσβεστικά αεροπλάνα αποστέλλονται επίσης από την Ελλάδα και τη Σουηδία για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των φλογών, οι ντόπιοι περιγράφουν βιβλικές σκηνές.

Η Ευρώπη ζει από τρομακτικό καλοκαίρι με ρεκόρ καύσωνα, ξηρασία, φωτιές και τρομακτικές ζημιές στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Στην Ελβετία, ένα πέρασμα παγετώνων που καλύπτεται από πάγο τα τελευταία 2.000 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον ως το τέλος της εβδομάδας.

Υποστήριξη βρισκόταν καθ’ οδόν από όλη την Ευρώπη, με 361 πυροσβέστες, καθώς και φορτηγά και αεροσκάφη που βομβαρδίζουν νερό, που αναμένεται να στηρίξουν τους 1.100 Γάλλους πυροσβέστες που βρίσκονται ήδη στο έδαφος.

«Είμαστε ακόμη στη φάση (προσπαθούμε) να περιορίσουμε τη φωτιά, να την κατευθύνουμε όπου θέλουμε, όπου υπάρχει λιγότερη βλάστηση, όπου τα οχήματά μας μπορούν να τοποθετηθούν καλύτερα… ώστε τελικά να τη διορθώσουμε, να την ελέγξουμε και να σβήσουμε αυτό», είπε ο Matthieu Jomain, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Gironde.

Περισσότερα από 60.000 εκτάρια (230 τετραγωνικά μίλια) έχουν τυλιχτεί στις φλόγες μέχρι στιγμής στη Γαλλία φέτος, έξι φορές τον μέσο όρο ολόκληρου του έτους για την περίοδο 2006-2021, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή Gironde θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 Fahrenheit) την Πέμπτη και θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το Σάββατο.

Οι πυροσβέστες προειδοποίησαν για ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» των καιρικών συνθηκών, με τον άνεμο και τις συνθήκες του tinder-box να βοηθούν στην ανάφλεξη της φωτιάς.

Η Gironde επλήγη από μεγάλες πυρκαγιές τον Ιούλιο που κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 εκτάρια δάσους και ανάγκασαν προσωρινά σχεδόν 40.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος του Hostens Jean-Louis Dartiailh περιέγραψε τις περασμένες εβδομάδες ως καταστροφή. «Η περιοχή είναι εντελώς παραμορφωμένη. Είμαστε ραγισμένοι, είμαστε εξαντλημένοι», είπε στο Radio Classique. «(Αυτή η φωτιά) είναι το τελευταίο ποτήρι».

Τρομακτικές ζημιές σε όλη την Ευρώπη

Η Ευρώπη υποφέρει από ένα σοβαρό κύμα καύσωνα και ξηρασία που έχει προκαλέσει τραγικές συνέπειες για τους αγρότες και τα οικοσυστήματα που ήδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση.

Στη Γαλλία, η οποία υπομένει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί, φλόγες μαίνονταν στα πευκοδάση τη νύχτα, φωτίζοντας τον ουρανό με ένα έντονο πορτοκαλί φως στην περιοχή Gironde, η οποία είχε ήδη καταστραφεί από φλόγες τον περασμένο μήνα, και στη γειτονική Landes. Περισσότερα από 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (26 τετραγωνικά μίλια) έχουν καεί από την Τρίτη.

Κατά μήκος του ποταμού Όντερ, που ρέει από την Τσεχία βόρεια στη Βαλτική Θάλασσα, εθελοντές μάζευαν νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Ο Piotr Nieznanski, διευθυντής πολιτικής διατήρησης στο WWF Πολωνίας, είπε ότι φαίνεται ότι μια τοξική χημική ουσία απελευθερώθηκε στο νερό από μια βιομηχανία και τα χαμηλά επίπεδα νερού που προκαλούνται από την ξηρασία έχουν κάνει τις συνθήκες πολύ πιο επικίνδυνες για τα ψάρια.

«Ένα τραγικό συμβάν συμβαίνει κατά μήκος του ποταμού Όντερ, ενός διεθνούς ποταμού, και δεν υπάρχουν διαφανείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει», είπε, καλώντας τις κυβερνητικές αρχές να διερευνήσουν.

Οι άνθρωποι που ζουν κατά μήκος του ποταμού έχουν προειδοποιηθεί να μην κολυμπούν στο νερό ή ακόμη και να μην το αγγίζουν.

Ο κρατικός οργανισμός διαχείρισης υδάτων της Πολωνίας δήλωσε ότι η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μικρές ποσότητες ρύπανσης να οδηγήσουν σε οικολογική καταστροφή, αλλά δεν έχει εντοπίσει την πηγή της ρύπανσης.

Στη βόρεια Σερβία, η ξηρή κοίτη της δεξαμενής Conopljankso είναι τώρα γεμάτη με νεκρά ψάρια που δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν από την ξηρασία.

Η στάθμη του νερού κατά μήκος του ποταμού Ρήνου της Γερμανίας κινδύνευε να πέσει τόσο χαμηλά που θα μπορούσε να γίνει δύσκολη η μεταφορά αγαθών – συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων ενεργειακών ειδών όπως ο άνθρακας και η βενζίνη.

Στην Ιταλία, η οποία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων επτά δεκαετιών, ο ξεραμένος ποταμός Πά έχει ήδη προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες που συνήθως βασίζονται στον μεγαλύτερο ποταμό της Ιταλίας για να ποτίζουν τα χωράφια και τους ορυζώνες τους.

«Είμαι νέος και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη και οι ηλικιωμένοι στο χωριό μου ή στα άλλα χωριά γύρω εδώ δεν έχουν δει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο Antonio Cestari, ένας 35χρονος αγρότης στο Ficarolo. ο οποίος λέει ότι αναμένει να παράγει μόνο τις μισές συνήθεις καλλιέργειές του σε καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια, επειδή τα πηγάδια του που τροφοδοτούνται από ποτάμι έχουν τόσο χαμηλά επίπεδα νερού.

Το Po τρέχει 652 χιλιόμετρα (405 μίλια) από τη βορειοδυτική πόλη του Τορίνο έως τη Βενετία. Έχει δεκάδες παραπόταμους ποταμούς, αλλά η βόρεια Ιταλία δεν έχει δει βροχοπτώσεις για μήνες και η φετινή χιονόπτωση μειώθηκε κατά 70%. Η αποξήρανση του Πάδου θέτει επίσης σε κίνδυνο το πόσιμο νερό στις πυκνοκατοικημένες και εξαιρετικά βιομηχανοποιημένες περιοχές της Ιταλίας.

Στην Πορτογαλία, το εθνικό πάρκο Serra da Estrela καταστράφηκε επίσης από μια πυρκαγιά. Περίπου 1.500 πυροσβέστες, 476 οχήματα και 12 αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για την καταπολέμησή του, αλλά η πυρκαγιά που προκλήθηκε από τον άνεμο 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισαβόνας ήταν πολύ δύσκολη, με απρόσιτες κορυφές ύψους σχεδόν 2.000 μέτρων και βαθιές χαράδρες. Η φωτιά έχει απανθρακώσει 10.000 εκτάρια (25.000 στρέμματα) δασικής έκτασης.

Στη Βρετανία, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40,3 βαθμούς Κελσίου (104,5 βαθμούς Φαρενάιτ) τον Ιούλιο, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε νέα προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» από Πέμπτη έως Κυριακή, με θερμοκρασίες να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Ήταν ένα από τα πιο ξηρά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στη νότια Βρετανία και η μετεωρολογική υπηρεσία του Met Office δήλωσε ότι υπάρχει «εξαιρετικός κίνδυνος» πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι η αίθουσα ελέγχου της αντιμετώπισε 340 πυρκαγιές χόρτου, σκουπιδιών και υπαίθριων πυρκαγιών κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οκταπλάσιος αριθμός από πέρυσι. Ο βοηθός Επίτροπος Τζόναθαν Σμιθ είπε ότι «το γρασίδι στο Λονδίνο είναι στεγνό και οι μικρότεροι σπινθήρες μπορούν να ξεκινήσουν μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή».

Λακούβες με λάσπη οι λίμνες στην Ισπανία: Φταίει μόνο η ανομβρία ή και η σπατάλη των γεωργών; [videos]

Στάχτες έγιναν τα διάσημα αμπέλια του Μπορντό: Τρομακτική η ζημιά για τη Γαλλία από φωτιές «τέρατα» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: