Πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές – Άμεσα οι εργασίες επισκευής [video]

Photo Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπλης Screenshot via video T1 Tv




Υπό έλεγχο τέθηκε, περίπου στις 14:20, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ιστορικό ελληνικό νοσοκομείο Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο το κτήριο έχει  υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι καταστράφηκε η οροφή του.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Οι εικόνες που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu δείχνουν τις φλόγες να έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, πριν τεθούν τελικά υπό έλεγχο, σχεδόν δύο ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς- είχε ξεσπάσει περίπου στις 12.30 το μεσημέρι:

Επί τόπου μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το CNN Türk, 104 άτομα. Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753.

Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου. Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες, και διαβεβαίωσε ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

Oικουμενικός Πατριάρχης: Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα

«Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα» σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του για την καταστροφική πυρκαγιά στο κτίριο του γηροκομείου, που αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί τις αρμόδιες Αρχές όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και επισημαίνει:

«Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία».

Συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά. Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις κρατικές και αυτοδιοικητικές αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, ethnos.gr
https://hellasjournal.com/2022/08/ipo-elegcho-i-fotia-sto-elliniko-nosokomio-tou-baloukli-stin-konstantinoupoli-megales-katastrofes-photos-videos/

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: