Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο: Μήπως μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη;

File photo: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. EPA, WAEL HAMZEH




Η επόμενη κίνηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τότε, θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Όπως κάθε χρόνο, ο κ. Γκουτέρες θα τους δει όλους χωριστά και δεν αποκλείεται να θελήσει να έχει και φέτος κοινή συνάντηση με τους Αναστασιάδη και Τατάρ για να ξεκαθαρίσει το θέμα του διορισμού απεσταλμένου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές για την εκδήλωση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο Κυπριακό από πλευράς Γραμματείας του ΟΗΕ, αλλά ούτε και από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον έως τις τουρκικές εκλογές μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η πρώτη μέρα της συζήτησης υψηλού επιπέδου της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα είναι η Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομιλιών στη ΓΣ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο πρώτος ομιλητής την Παρασκευή το πρωί 23 Σεπτεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει το απόγευμα της ίδιας μέρας και o Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη μέρα των επίσημων εργασιών της συνόδου (τέταρτος ομιλητής μετά τον Αμερικανό πρόεδρο) και θα παρουσιαστεί με το νέο όνομα της χώρας του Türkiye.

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Πότε θα τσακωθούν; Ο Ερντογάν και ο Πούτιν σε ένα περίπλοκο σκηνικό από κοινά και ανταγωνιστικά συμφέροντα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: