Ο πολεμικός “πυρετός” γύρω από την Ταϊβάν “σκοτώνει” το εμπόριο: Οι επιπτώσεις από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ

Three Taiwanese Air Force Mirage 2000-5 fighter jets taxi on the runway before take off at an airbase in Hsinchu, Taiwan, 07 August 2022. EPA, RITCHIE B. TONGO




Η εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο “Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας αναγκάζουν τα πλοία να εγκαταλείψουν τα ύδατα της Ταϊβάν (China Military Drills Prompt Ships to Leave Taiwan Waters) σημειώνει ότι περισσότερα από 200 πλοία που πλέουν τακτικά στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν έχουν απομακρυνθεί από έξι ζώνες αποκλεισμένες από τον κινεζικό στρατό, με ορισμένα να περικόπτουν τις προγραμματισμένες φορτώσεις για εισαγωγείς σε όλη την Ασία.

Μόνο ελάχιστα πλοία εξακολουθούσαν να πλέουν σε αυτές τις ζώνες την Παρασκευή, από 240 κατά μέσο όρο την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyds List Intelligence.

Το Στενό της Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός θαλάσσιος δρόμος για πλοία που πλέουν από ή προς την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μεταφέροντας τα πάντα, από ηλεκτρονικά μέχρι βασικά μέταλλα, πλαστικά και βαριά μηχανήματα.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες ανέφεραν ότι η κίνηση πλοίων στα μεγάλα εξαγωγικά λιμάνια της Ταϊβάν, Kaohsiung και Keelung, μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την Τετάρτη, μια ημέρα πριν το Πεκίνο εκτοξεύσει πυραύλους κατά μήκος του Στενού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι (Nancy Pelosi). Την οδό διέσχισε το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων πέρυσι.

Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν ελιγμούς στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο στρατός της Κίνας διέσχισε τη μέση γραμμή στα στενά της Ταϊβάν, ένα πλασματικό όριο που η Ταϊπέι λέει ότι οριοθετεί περιοχές ντε φάκτο ελέγχου.

Το νησί ουσιαστικά περικυκλώνεται από κινεζικές ναυτικές δυνάμεις για πρώτη φορά, σκορπώντας φόβο ότι οι ασκήσεις μπορεί να αποτελέσουν δοκιμασία για μια ενδεχόμενη ολική εισβολή. Οι ασκήσεις ήταν προσομοίωση ενός πραγματικού πολέμου, σύμφωνα με τον στρατηγό Meng Xiangqing, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας PLA.

«Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την άσκηση σε πραγματικό πόλεμο ανά πάσα στιγμή», είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας.

Οι ασφαλιστές είπαν ότι δεκάδες πλοία είναι αγκυροβολημένα έξω από το Kaohsiung με το κινεζικό ναυτικό και την αεροπορία να πραγματοποιούν ελιγμούς 16 μίλια από την είσοδο του λιμανιού.

«Είναι άλλο ένα πρόβλημα για τις αλυσίδες εφοδιασμού, που εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακάμψουν από το χάος που προκάλεσε η πανδημία», δήλωσε ο Κώστας Λαζαρίδης, αναλυτής στην ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία Allied Shipbroking.

Οι ασφαλιστές είπαν ότι τουλάχιστον τέσσερα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου έχουν εκτραπεί από τα στενά της Ταϊβάν και δύο πολύ μεγάλα πλοία αργού παρέλειψαν το Kaohsiung και αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Sha Lung στο βόρειο τμήμα της Ταϊβάν.

Το Kaohsiung είναι μια πύλη για πλοία που μετακινούν ταϊβανέζικα μικροκυκλώματα ημιαγωγών. Είναι επίσης ένας εξαγωγικός κόμβος για την κρατική CPC Corp., που μεταφέρει φυσικό αέριο, βενζίνη και πετροχημικά σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – China Military Drills Prompt Ships to Leave Taiwan Waters

Πότε θα τσακωθούν; Ερντογάν και Πούτιν σε ένα περίπλοκο σκηνικό από κοινά και ανταγωνιστικά συμφέροντα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: