Ο Νουρής, εκ μέρους της κυβέρνησης, θεωρεί ελλιπή, ανεπαρκή και ατεκμηρίωτη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Κύπρου

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η συζήτηση είναι λαϊκίστική καθώς αν ο Γενικός Ελεγκτής κατέγραφε τις παρατηρήσεις του το 2016, όταν διενέργησε έρευνα στο Υπουργείο Εσωτερικών, τότε η πορεία του προγράμματος ενδεχομένως να ήταν διαφορετική.

Τότε από τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε και δεν εκδόθηκε ούτε και έκθεση, δήλωσε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Επιπλέον ο Νίκος Νουρής τόνισε πως:

Το πρόγραμμα συνέβαλε πολύ σημαντικά στην οικονομία και στην εργοδότηση χιλιάδων εργαζομένων.

Το πρόγραμμα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τερματίστηκε οριστικά και δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει.

Εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διερωτήθηκε αν δηλώσεις στο ΓΙΟΥΡΝΙΟΥΣ, όπως αυτές οι οποίες έγιναν από τον Γενικό Ελεγκτή συμβάλουν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον και δεν ανοίξει και πάλι το φάκελος από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νουρής:

Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάνοντας αναφορά σε τέσσερις αντικρουόμενες δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου, σημειώνει ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν έπραττε εγκαίρως για να αποφευχθεί ο διορισμός της χώρας.

Ο έλεγχος είναι αόριστος και όχι συγκεκριμένος και περιορίζεται μόνο στα μέλη της κυβέρνησης. Ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν αιτητής πολιτογράφησης.

Για την παραχώρηση πολιτογραφήσεων σε συγγενικά πρόσωπα, ανέφερε ότι η πρακτική ίσχυε από το 2007 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Οι αναφορές Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφορούν μόνο την διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η Βουλή ενημερωνόταν από το 2007, με όλα τα στοιχεία, πριν ληφθούν οι αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο ποτέ δεν έγινε καμία παρατήρηση.

Για 45 άτομα στερήθηκε η υπηκοότητα. Από τις 30/7/21 απορρίφθηκαν 249 αιτήσεις για παραχώρηση υπηκοότητες σε συγγενικά πρόσωπα επενδυτών.

Ουδέν αναληθέστερο ότι απεκρύβησαν στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μία έκθεση για κάθε επενδυτή περιλαμβάνει έγγραφο χιλιάδων σελίδων και ήταν αδύνατο να προσκομιστούν στο Υπουργικό Συμβουλίου.

Προσκομίζονταν μόνο τα απαραίτητα στοιχεία. Θα έπρεπε αντί υπουργικά αυτοκίνητα να έχουμε διπλοκάμπινα.

Για το θέμα των διπλών ονομάτων, ανέφερε ότι άλλαξε η πρακτική και ο επενδυτής ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει έγγραφο ότι έχει το ίδιο όνομα και στην χώρα του.

Για τις υπογραφές δικηγόρων για τον καλό χαρακτήρα του επενδυτή, είπε, ότι υπάρχουν έλεγχοι σε 5 επίπεδα. Σε τρις περιπτώσεις υπήρξε πλαστογραφία και οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και οι δικηγόροι και οι ιδιοκτήτες των δικηγορικών γραφείων.
Οι συναλλαγές γίνονταν μέσω κυπριακών τραπεζών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος.

Η “μάνα” των σκανδάλων τα “Χρυσά Διαβατήρια” στην Κύπρο: Οι δικηγόροι υπέγραφαν ως γνώριμοι δήθεν επενδυτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: