Ο επικίνδυνος ρόλος του Ταγίπ: Δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό η αποστολή του γεωτρύπανου στα τουρκικά χωρικά ύδατα

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ μπροστά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Abduhamdhan. Photo via Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Η έξοδος και η πορεία του υπερσύγχρονου τουρκικού γεωτρύπανου Αμπτουλχαμίντ Χαν, όνομα που παραπέμπει στον προ-τελευταίο Οθωμανό σουλτάνο, τον επιλεγόμενο και Κόκκινο (αιμοσταγή) σουλτάνο, στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως υβριδικό όπλο στο παιγνίδι νεύρων με τις επηρεαζόμενες χώρες, Κύπρο και Ελλάδα.

Θέτοντας παράλληλα σε συναγερμό Ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες απεύχονται την πρόκληση ενός ακόμα θερμού επεισοδίου στην περιοχή, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο.

“Η δαιμονοποίησή του ενθουσιάζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την διεκδικεί και την ενθαρρύνει. Η στρατηγική της πρόκλησης που εφαρμόζει ενισχύει το σύστημα εκφοβισμού που ακολουθεί”. Έτσι σκιαγραφεί τον Τούρκο πρόεδρο ο Γάλλος ιστορικός Ζαν-Φρανσουά Κολοζιμό στο πολύ σημαντικό του βιβλίο Το ξίφος και το σαρίκι. (Εναλλακτικές Εκδόσεις).

  • Το γεγονός ότι το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ Χαν επιχειρεί στο παρόν στάδιο και για μερικούς μήνες στο στόχο Γιορουκλέρ-1 (Νομάς), εντός τουρκικής δικαιοδοσίας δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

Οι δηλώσεις τόσο του Τούρκου προέδρου όσο και των Υπουργών του ουδεμίαν αμφιβολία αφήνουν για τους πραγματικούς στόχους της Άγκυρας να καταστεί ο σημαντικός ενεργειακός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ακόμα και με υφαρπαγή του πλούτου των πηγών που ανήκουν σε άλλες χώρες.

Ρόλος ο οποίος θα δώσει σάρκα και οστά στο όραμα των Τούρκων για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Η συνεχής επίκληση του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προϊδεάζει για τα επόμενα στάδια των ερευνών/γεωτρήσεων οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παραλείπει να εξαπολύσει απειλές και εναντίον όσων θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τη χώρα του, όπως διατείνεται, από την απόκτηση αυτού που δικαιούται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς τα μηνύματα του απευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, χώρες οι οποίες φαίνεται να παρεμβαίνουν με σκοπό την αποτροπή μιας νέας εστίας κρίσης στο Αιγαίο και την Κύπρο εν μέσω της Ουκρανικής κρίσης, της όξυνσης των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας και τις ανοιχτές πληγές στα Βαλκάνια.

Έχοντας επίγνωση της σπουδαιότητας της χώρας του για τη Δύση , ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, εκμεταλλεύεται ο Τούρκος πρόεδρος με μαεστρία την κρίση για εξασφάλιση περισσοτέρων κερδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς των εξοπλισμών και της οικονομίας και όχι μόνο.

  • Παράλληλα προχωρεί σε περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία προς αμοιβαίο όφελος παρά τις κυρώσεις που οι εταίροι της χώρας του επέβαλαν στη Μόσχα. Ενέργειες που δεν περνούν απαρατήρητες από τη Δύση και προκαλούν ανησυχία.

Πολιτικοί αναλυτές κατά κόρον επισύρουν την προσοχή στον αυξανόμενο ευρασιατικό προσανατολισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , τάση που φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες στην τουρκική πολιτική κοινότητα και ιδιαίτερα σε ακροδεξιούς κύκλους και που συνδέεται με τον τουρκικό ευρασιανισμό.

Η γεωγραφία ευνόησε μέχρι σήμερα την Τουρκία και τους ηγέτες της, είτε αυτοί ήταν Κεμαλιστές είτε δικτάτορες είτε ισλαμο-φασίστες. Η επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκυρας στη σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας ίσως αποδείξει και πείσει τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο και αναντικατάστατο σύμμαχο.

Ο χρόνος και οι εξελίξεις θα καταδείξουν κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κατορθώσει να διαδραματίζει τον επικίνδυνο ρόλο του μεταξύ Δύσης και Ανατολής δίχως επιπτώσεις για τον ίδιο και τη χώρα του.

Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σχεδόν μισός αιώνας από την άνανδρη εισβολή: Τα συμμαχικά παιχνίδια το 1974 και η προσαρμογή όλων στους τουρκικούς σχεδιασμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: