Ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς θα πληρώσει 4 εκατ. δολάρια: Ισχυριζόταν ότι η σφαγή του σχολείου Σάντι Χουκ δεν ήταν αληθινή

Photo O ακροδεξιός συνομωσιολόγος Άλεξ Τζόουνς κατά τη διάρκει της δίκης του EPA/MICHAEL REYNOLDS




Αποζημίωση ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου του Τέξας, ο γνωστός Aμερικανός ακροδεξιός και συνωμοσιολόγος, Άλεξ Τζόουνς, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012 ήταν φάρσα.

Ο Νιλ Χέσλιν και η Σάρκλετ Λιούις, οι γονείς του δολοφονηθέντος 6χρονου Τζέσι Λιούις στο Σάντικ Χουκ είχαν μηνύσει τον Τζόουνς για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια. Οι γονείς είπαν πως έχουν υποστεί παρενόχληση και συναισθηματική φόρτιση λόγω της παραπληροφόρησης. Το δικαστήριο τους δικαίωσε εκδικάζοντας αποζημίωση 4 εκατομμυρίων παρά την προσπάθεια του συνωμοσιολόγου να πείσει το δικαστήριο ότι και ο ίδιος παραπλανήθηκε. 

Αν και η σφαγή του Σάντι Χουκ συγκλόνισε την Αμερική και στοίχισε τη ζωή σε 20 μαθητές δημοτικού και 6 ενήλικες, ο Άλεξ Τζόουνς υποστήριζε ανοιχτά και για χρόνια ότι ήταν σκηνοθετημένη και ότι παιδιά και γονείς ήταν ηθοποιοί.

Τα πήρε πίσω: Η επίθεση ήταν 100% αληθινή

Ο Τζόουνς παραδέχτηκε -πολύ αργά ίσως πια- στο δικαστήριο του Τέξας ότι ήταν «τρελό εκ μέρους του» να ισχυριστεί ότι η επίθεση στο Σάντι Χουκ ήταν μια φάρσα, και δήλωσε πως η ένοπλη επίθεση ήταν «100% αληθινή».

Συνέχισε λέγοντας ότι προσπάθησε πριν από χρόνια να αποστασιοποιηθεί από τη θεωρία ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε, αφού άρχισε να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία της. Υποστήριξε ότι οι απόψεις του για το μακελειό παραποιήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016. «Με πέταξαν στα βαθιά νερά της χρήσης της πολιτικής ως όπλο», είπε.

Μηνύσεις βροχή

Ο Τζόουνς, ο οποίος δεν βρισκόταν στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, έχει ήδη χάσει μια σειρά από υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης που άσκησαν αρκετοί από τους γονείς των θυμάτων, αφού δεν προσκόμισε έγγραφα και μαρτυρίες σε καμία από τις περιπτώσεις.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο αποφάσισε και επιδίκασε μια μεγάλη αποζημίωση.

Πριν από την απόφαση της Πέμπτης, δικηγόρος των εναγόντων αποκάλυψε ότι ο δικηγόρος του Τζόουνς του είχε στείλει μηνύματα από το τηλέφωνο του πελάτη του.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος, κήρυξε πρόσφατα σε πτώχευση τον ιστότοπό Infowars. Με την προσφυγή στο λεγόμενο «κεφάλαιο 11» του πτωχευτικού κώδικα, ο Τζόουνς μπορεί να παγώσει τις διαδικασίες ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, ώστε να του δοθεί χρόνος να αναδιαρθρώσει τις εταιρείες του, οι οποίες μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία. Η κήρυξη πτώχευσης αφορά επίσης τις εταιρείες Alexander (σ.σ. από το πλήρες όνομά του), Jones IWHealth και Prison Planet TV.

Ποια ήταν η σφαγή του Σάντι Χουκ

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 ένας 19χρονος ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου ο εικοσάχρονος Άνταμ Λάντζα σκότωσε τη μητέρα του Νάνσι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο στο δημοτικό σχολείο. Λίγο μετά τις 9:35 π.μ. εφοδιασμένος με τρία ημιαυτόματα όπλα, τα οποία είχε νόμιμα στην κατοχή της η μητέρα του, παρέκαμψε την κλειδωμένη πόρτα του σχολείου πυροβολώντας έναν υαλοπίνακα και στη συνέχεια άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Τα περισσότερα από τα θύματά του είχαν πυροβοληθεί πολλές φορές. Ο τελευταίος πυροβολισμός ακούστηκε στις 9:40 π.μ. όταν ο Λάντζα αυτοκτόνησε.

Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα, εξέφρασε τη θλίψη του και έδωσε εντολή για τετραήμερο πένθος σ΄ όλη τη χώρα με μεσίστιες σημαίες σ΄ όλα τα δημόσια κτίρια, υπογραμμίζοντας «Τα περασμένα χρόνια περάσαμε πολλές ανάλογες τραγωδίες, είτε στο δημοτικό σχολείο του Nιουτάουν, στον εμπορικό κέντρο στο Όρεγκον, σε ναό στο Ουισκόνσιν, σε κινηματογράφο στο Κολοράντο ή στη γωνία του δρόμου στο Σικάγο. Αυτές οι γειτονιές είναι γειτονιές μας κι αυτά τα παιδιά δικά μας παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να συσπειρωθούμε και να προχωρήσουμε σε ενέργειες για να προλάβουμε περισσότερες τραγωδίες ανεξαρτήτως πολιτικής», εκφράζοντας παράλληλα και τη μεγάλη του συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο δήμος του Νιουτάουν αποφάσισε την κατεδάφιση του σχολείου και την κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο, επειδή πολλοί γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους εκεί.

Mε πληροφορίες από ethnos.gr

Η Ευρώπη έζησε τον Ιούλιο τον πιο ξηρό μήνα στην ιστορία της: Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της με καύσωνες και τεράστιες πυρκαγιές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: