Νυχτερινή περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το βράδυ της πανσελήνου: Στα μυστικά της αρχαιότητας αφιερωμένη η φετινή δράση

File photo: Το φεγγάρι ανατέλλει μέσα από τα σύννεφα στο Ναύπλιο, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022. Πανσέληνος του χιονιού ονομάζεται η πανσέληνος του Φεβρουαρίου 2022 και θα τη δούμε στον ουρανό την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Η πανσέληνος του χιονιού ονομάστηκε έτσι λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας που κατά κανόνα εμφανίζεται τον μήνα Φεβρουάριο στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής. Η κακοκαιρία και οι έντονες χιονοθύελλες έκαναν το κυνήγι δύσκολο, γι’ αυτό και αυτή η Σελήνη ονομαζόταν και Φεγγάρι της Πείνας. Η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα το βράδυ της Πέμπτης. Το λαμπρό αστέρι που εμφανίζεται κοντά στην πανσέληνο θα είναι ο Regulus. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Την Παρασκευή 12 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τις 23:30.

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να κάνουν μια νυχτερινή περιήγηση στις αίθουσες με τα αριστουργήματα της αρχαιότητας.

Η φετινή δράση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας.

Από τις 20:30 και εξής, οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στο χρόνο, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι ακόλουθοι αφηγητές:

• Δρ ‘Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Επιστροφή στην πατρίδα. Ιστορίες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων (Αίθ. 13), ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• Δρ Μανόλης Πετράκης, αρχαιολόγος: Μια νύχτα στην Ελευσίνα (Αιθ. 15). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• Δρ Δέσποινα Ιγνατιάδου, προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: ‘Αρτεμις. Από την παρθένα κυνηγό των Ελλήνων μέχρι την Εφεσία θεά της Ιωνίας (Αίθ. 21). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• Δρ Βάντα Παπαευθυμίου, επιμελήτρια Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: Πάνας, ο θεός των βουνών και των κοπαδιών (Αίθ. 34). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• ‘Αννα Ιακωβίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος και Λάμπρος Μπερούκας, μηχανικός Η/Υ: Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (Αιθ. 38), Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• Δρ Δήμητρα Κρίγκα, αρχαιολόγος: Η πόλη στη σκιά του ηφαιστείου. Ακρωτήρι Σαντορίνης (Αίθ. 48). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• Δρ Γεώργιος Καββαδίας, προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας: Νυχτερινές ιστορίες πολέμου (Αίθ. 55). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

• Δρ Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, επιμελητής Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων: Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Άγνωστα περιστατικά και εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας.

Σημείο συνάντησης στη μαρμάρινη σκάλα της πρόσοψης του Μουσείου.

Ώρα έναρξης: 21:00.

Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης εισόδου επισκεπτών (με ελεύθερη είσοδο) είναι στις 20:00 και η ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών στις 23:30.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων από το ΥΠΠΟΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: