“Μαύροι” αριθμοί: 42.500 στρέμματα κάηκαν στο Δάσος της Δαδιάς- Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή [video]

Photo file Στιγμιότυπο από την φωτιά που καίει δασικές εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στον Έβρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Σε περίπου 42.500 στρέμματα εκτίμησε την καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην περιοχή Φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου και επεκτάθηκε στο Δάσος της Δαδιάς την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, η Επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμένη έκταση της περιοχής Natura 2000 αντιστοιχεί στο 10,3% της συνολικής έκτασης Natura 2000 του Εθνικού Πάρκου.

Για την επόμενη ημέρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε ένα μεγάλο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Σουφλίου – Λευκίμης που φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Eλλάς.




Καμένα δέντρα και ζώα είναι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο «πληγωμένο» Εθνικό Πάρκο που έζησε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές με χιλιάδες εκτάσεις να έχουν καεί.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ακόμα στην περιοχή που το φθινόπωρο, με τις βροχές αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Δημήτρη Σταματάκη, τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι υλοτόμοι της περιοχής και οι κάτοικοι είναι πολλά: διάβρωση του εδάφους, πλημμύρες, κατεστραμμένη ξυλεία κ.ά.

Ο κ. Τζηρίτης δήλωσε ότι αν το διαχειριστικό σχέδιο στο Εθνικό Πάρκο εφαρμοζόταν όπως έπρεπε οι συνέπειες της φωτιάς που έκαιγε για δέκα ημέρες θα ήταν μικρότερες. Ωστόσο, όπως τόνισε, «είμασταν τυχεροί γιατί δεν υπήρχε μεγάλη ένταση του αέρα γεγονός που συνετέλεσε σε δέκα μέρες να καούν 45.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

«Θα έπρεπε να ήταν έτοιμο το Φράγμα για να παίρνουν νερό τα πυροσβεστικά. Πρέπει να βλέπουμε τις αδυναμίες και να τις αντιμετωπίζουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της WWF Eλλάς και εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Η Δαδιά, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και περιοχή εθνικής και ευρωπαϊκής οικολογικής σημασίας, φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για 36 διαφορετικά είδη απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και το κιρκινέζι. Πέρα από τα πουλιά, η ποικιλία ειδών ζώων που φιλοξενεί είναι εντυπωσιακή: από τα έντομα, ως τα αμφίβια και από τα ερπετά ως και τα θηλαστικά.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: