Κίνδυνος για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.: Φιλορωσική στροφή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας

FILE PHOTO: Bulgarian President Rumen Radev addresses a press conference during the second and last day of the NATO Summit at the IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain. EPA, JUAN CARLOS HIDALGO




Tο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico σημειώνει ότι η Βουλγαρία κάνει εκ νέου μία φιλορωσική στροφή, ιδιαίτερα σχετικά με το δύσκολο ζήτημα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η Σόφια θα επιστρέψει για τις ενεργειακές προμήθειές της στη Gazprom μετά από την πρόσφατη προσπάθεια της βραχύβιας κυβέρνησης του Κιρίλ Πετκοφ (Kiril Petkov) να απελευθερωθεί από την εξάρτηση της Ρωσίας.

Ο Petkov πήρε μια ασυνήθιστα συγκρουσιακή θέση απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκδιώκοντας περισσότερους από 70 διπλωμάτες και κατασκόπους και επιταχύνοντας την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω αγωγού φυσικού αερίου στα νότια σύνορα με την Ελλάδα.

Ωστόσο η προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ρουμέν Ράντεβ (Rumen Radev) φαίνεται να εκμεταλλεύεται το κενό πριν από τις γενικές εκλογές (2/10) για να διορθώσει τους δεσμούς με τους Ρώσους. Επισημαίνεται η στάση του Radev που έχει καταδικάσει τον πόλεμο, αλλά αντιτίθεται στη βουλγαρική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ είχε πέρυσι χαρακτηρίσει την Κριμαία «ρωσική».

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Galab Donev έπαιξε με την ιδέα της επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ανάληψη της εξουσίας, ενώ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Rossen Hristov είπε ότι η Βουλγαρία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Gazprom.

Ο Hristov κατηγόρησε το πρώην υπουργικό συμβούλιο του Petkov ότι επιδείνωσε τους δεσμούς με τη Μόσχα και ότι έκανε τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις «πολύ δύσκολες».

Νωρίτερα, ο Hristov είχε τονίσει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν σκοπεύει να υπογράψει καμία μακροπρόθεσμη σύμβαση, αλλά δεν απέκλεισε την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom. «Εξετάζουμε εναλλακτικές πηγές ως προτεραιότητα, αλλά αν αυτές οι προμήθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς, δεν θα είμαι εγώ ο υπουργός που θα αφήσει τους ανθρώπους να περάσουν το χειμώνα στο κρύο».

Η δήλωση του Hristov ήρθε μια ημέρα αφότου η Πρέσβης της Ρωσίας στη Βουλγαρία Eleonora Mitrofanova είπε ότι η πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου θα πρέπει να διευθετηθεί μόνο σε ρούβλια και ότι δεν περίμενε να υπάρξουν προβλήματα στην επανέναρξη των παραδόσεων στη Βουλγαρία, εάν επιδείξει την απαραίτητη «πολιτική βούληση».

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αξιοπιστία της Gazprom ως επιχειρηματικού εταίρου. Σημειώνεται επίσης ότι φαίνεται στροφή 180ο της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας από τις προσπάθειες του Petkov να απελευθερωθεί από τα ρωσικά κέντρα φυσικού αερίου δίνοντας προτεραιότητα στο άνοιγμα της ελληνικής γραμμής διασύνδεσης.

Για χρόνια, οι ΗΠΑ προέτρεπαν τη Βουλγαρία να ανοίξει μία σύνδεση φυσικού αερίου στα νότια σύνορα που θα επέτρεπε στη Βουλγαρία να μεταβεί σε διαφορετικές γραμμές παροχής, όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εκφορτώνεται στην Ελλάδα ή σε προμηθευτές στο Αζερμπαϊτζάν, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η Σόφια, ωστόσο, άργησε πολύ να ολοκληρώσει αυτόν τον διασυνοριακό αγωγό λόγω και των στενών σχέσεων με την Gazprom.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση του Donev είχε βρει γραφειοκρατικούς λόγους για να παρέμβει στη διασύνδεση. Το υπουργείο Ενέργειας του  Hristov εξήγησε ότι υπήρχαν ορισμένες ελλείψεις σχετικά με την πιστοποίηση του έργου.

O Petkov δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καθυστερήσει το έργο. «Η σύνδεση [φυσικού αερίου] με την Ελλάδα τίθεται σε κίνδυνο τη στιγμή που βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από την έναρξη της λειτουργία της.

Η μεταβατική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για φιλορωσική στάση προσπαθώντας να εμποδίσει τη λειτουργία της διασύνδεσης, αλλά τονίζει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται απλώς σε απελπιστική κατάσταση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σκοπεύει να δεχτεί μόνο ένα από τα επτά δεξαμενόπλοια LNG που είχε διασφαλίσει ο Petkov, επικαλούμενη το υψηλό κόστος της εξασφάλισης μιας θέσης σε τερματικό σταθμό στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία, καθώς οι εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι οι τέταρτες στη χώρα από τον Απρίλιο του 2021.

Επισημαίνεται ο πολιτικός διορισμός στο υπουργείο Ενέργειας της Lyubomira Gancheva, στενής συνεργάτιδας και πρώην συμβούλου του Radev, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος ενός περιθωριακού κόμματος που προώθησε ανοιχτά τις φιλορωσικές του απόψεις.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργικού συμβουλίου που ανακοίνωσε ο Radev ήταν να «αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση».

Ο Radev δίσταζε να επιδοκιμάσει την πρόσφατη απέλαση Ρώσων διπλωματών, με πρωτοβουλία του Petkov, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανή πράξη» που έθεσε σε κίνδυνο «τον τομέα της ενέργειας, την οικονομία και τους ανθρώπους».

ΠΗΓΗ: Politico – Bulgaria risks a relapse into its addiction to Russia’s Gazprom

Θα πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη χωρίς παραχώρηση και συμβιβασμό: Ζελένσκι για την επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: