Η Βρετανία απεργεί: Κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα απο την απεργία στα λιμάνια, έπονται οι ποινικολόγοι

File photo Φορτηγό πλοίο via pexels.com




Κύμα απεργιών με οικονομικά αιτήματα στη Βρετανία επηρεάζει σοβαρά τη λειτουργία της χώρας. Mεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα από την απεργία στο Φίλιξστοου, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευμάτων αλλά και στο χώρο της Δικαιοσύνης με την επικείμενη απεργία των ποινικολόγων.

Αναλυτικά 

Η απεργία που διεξάγεται με μισθολογικά αιτήματα στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει ως αποτέλεσμα «σοβαρές διαταραχές» στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite.

Η οκταήμερη κινητοποίηση, που άρχισε χθες, Κυριακή, στο λιμάνι του Φίλιξστοου, στην ανατολική Αγγλία, «θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα το απόγευμα, αν η εργοδοσία δεχθεί να μας συναντήσει για αληθινές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Μόρτον, επικεφαλής του εφοδιαστικού κλάδου του συνδικάτου.

Αν όμως αυτό δεν γίνει, «η εφοδιαστική αλυσίδα θα υποστεί σοβαρές διαταραχές. Είναι μία από τις λυπηρές συνέπειες τέτοιων καταστάσεων», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Τα μέλη του Unite ζητούν μισθολογικές αυξήσεις «τουλάχιστον ίσες με το ρυθμό του πληθωρισμού», ενώ οι εργοδότες πρότειναν 7%, όπως είπε.

«Αν δεν πετύχουμε τους σκοπούς μας, θα υπάρξουν και άλλες απεργίες», προειδοποίησε.

Ο πληθωρισμός έφθασε τον Ιούλιο το 10,1% σε διάστημα έτους και μπορεί τον Οκτώβριο να ξεπεράσει το 13%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Είναι η πρώτη απεργία που γίνεται από το 1989 στο λιμάνι αυτό, το οποίο διαχειρίζεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο.

Σύμφωνα με σημερινό σημείωμα της εταιρείας χρηματοοικονομικών αναλύσεων Hargreaves Lansdown, το Φίλιξστοου «είναι ένα ουσιώδες γρανάζι στις εμπορικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και μια οκταήμερη απεργία υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε προβλήματα εφοδιασμού των σούπερ-μάρκετ».

Επ΄αόριστον απεργία των ποινικολόγων 

Οι ποινικολόγοι στην Αγγλία και την Ουαλία ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας επ’αόριστον από τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ποινικολόγων (CBA), απειλώντας με περαιτέρω διακοπές τις δικαστικές υποθέσεις σε διαμάχη τους για την κυβερνητική χρηματοδότηση.

Οι δικηγόροι του ποινικού δικαίου στην Αγγλία και την Ουαλία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά διαστήματα για μήνες, αρνούμενοι να αναλάβουν νέες υποθέσεις ή να καλύψουν υποθέσεις για συναδέλφους τους που έχουν υπερβολική δουλειά.

Ο CBA ανακοίνωσε ότι το 80% των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου υποστήριξαν τώρα την κλιμάκωση της δράσης.

Αυτοί θα κατέβουν τώρα σε επ’ αόριστον απεργία από τις 5 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που προβλέπεται να ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

“Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία οδηγηθήκαμε έπειτα από χρόνια και χρόνια σοβαρής παραμέλησης του Ποινικού Δικαστικού Συστήματος και κυνικής εκμετάλλευσης του χρόνου μας, της προσπάθειάς μας και της καλής μας θέλησης από διαδοχικές κυβερνήσεις που ήταν αποφασισμένες να αποδίδεται δικαιοσύνη τζάμπα”, ανέφερε η ηγεσία του CBA σε επιστολή της προς τα μέλη της όταν άνοιξαν οι κάλπες για την ψηφοφορία σχετικά με την απεργία.

Οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις δηλώνουν ότι οι πραγματικές αποδοχές τους έχουν καταρρεύσει, πέφτοντας κατά 28% από το 2006, ενώ οι νέοι δικηγόροι έχουν μέσο εισόδημα μόνον 12.200 στερλίνες τα τρία πρώτα χρόνια της άσκησης του επαγγέλματός τους, γεγονός το οποίο αναγκάζει πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν την σταδιοδρομία τους.

Η κυβέρνηση τους πρότεινε αύξηση 15%, αλλά ο CBA σημείωσε ότι η πρόταση αυτή δεν θα ισχύσει ως το τέλος του 2023 το νωρίτερο.

Στα βρετανικά δικαστήρια ήδη εκκρεμούν περί τις 58.000 υποθέσεις, οι οποίες συσσωρεύτηκαν εν μέρει λόγω της πανδημίας της COVID-19, αλλά ο CBA σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα βρίσκεται εδώ και καιρό σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης δικηγόρων.

Η απεργία αυτή είναι η πιο πρόσφατη που θα γίνει λόγω εργασιακών διαφορών στη Βρετανία, όπου εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια και τις αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, καθώς οι αυξήσεις των μισθών δεν συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΜ
Ελλάδα Αθήνα 

Ξανανοίγουν τα σχολεία στις Φιλιππίνες: Ήταν κλειστά για πάνω από δύο χρόνια λόγω Covid

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: